dinsdag 10 mei 2011

Nodeloze verwarring

Minister Van Bijsterveldt vervuilde het debat over de zorgleerlingen met verkeerde cijfers. Excuses zijn geboden.
Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs moet sorry zeggen. Sorry voor de keren dat zij in persverklaringen en in de Tweede Kamer heeft beweerd dat het aantal leerlingen waar ‘iets mee is’ tussen 2003 en 2009 met liefst 65 procent steeg.
Voor alle keren dat ze die stijging van het aantal ‘indicaties’ aanvoerde als onderbouwing voor haar stelling dat het systeem voor zorgleerlingen ‘uit z’n voegen barst’.
Voor de stelligheid waarmee ze dat cijfer gebruikte om hard te maken dat een bezuiniging van 300 miljoen euro op het passend onderwijs absoluut onontkoombaar is. Want een stijging van 65 procent, dat kon zo toch niet langer doorgaan.
Voor alle keren dat ze haar partijgenoten en de coalitiepartners van VVD en PVV naar verkiezingsdebatten stuurde met deze boodschap op zak.
Voor de manier waarop zij zich achter haar eigen Onderwijsinspectie verschuilt nu blijkt dat de groei helemaal niet 65 procent was, maar slechts 15 procent.
Alsof haar eigen ministerie voor het zicht op de leerlingenstromen geheel afhankelijk is van de inspectie.
Voor de manier waarop ze haar fout weigerde toe te geven toen de redactie van het tienerblad 7Days eerder dit jaar onraad rook en om opheldering vroeg.
Voor de manier waarop zij de rectificatie van de cijfers vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde: in volmaakte stilte, zonder enige ruchtbaarheid, kennelijk in de hoop dat het niemand zou opvallen. Dit terwijl elk nieuwtje dat wél goed uitkomt meteen vergezeld wordt van mooie persberichten.
Sorry omdat ze het hoogoplopende politieke debat over een zeer gevoelige kwestie, het lot van de kwetsbaarste kinderen in het onderwijs, bewust of onbewust heeft vervuild met onbetrouwbare cijfers.
Sorry voor de overdrijving. Sorry voor de verwarring.
Bron: vk.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten