woensdag 11 mei 2011

Kamer verwijt Van Bijsterveldt 'misleiding'

Er moet opnieuw worden gekeken of het nodig is om op passend onderwijs te bezuinigen. Die vraag klinkt uit de Tweede Kamer, nu is gebleken dat de cijfers waarmee minister van Bijsterveldt (Onderwijs) haar bezuinigingen eerder verdedigde, niet kloppen.

Het aantal zorgleerlingen is sinds 2003 niet met 65 procent, maar met slechts 15 procent gegroeid, bleek gisteren uit antwoorden die de minister gaf op vragen van de SP. Misleiding en bangmakerij, noemt de SP'er Van Dijk het feit dat de minister een te hoog groeipercentage gebruikte. 'Daarmee hoopte het kabinet de lompe bezuinigingen op passend onderwijs uit te leggen. Nu die fabel is doorgeprikt, moet dat consequenties hebben voor het beleid.'

De PvdA noemt de onderbouwing van de bezuinigingen 'platte demagogie', en vindt dat de minister nog voor de zomer aangepaste plannen aan de Kamer moet voorleggen. Ook de ChristenUnie wil een 'nieuw weegpunt' voor de bezuinigingen op passend onderwijs. 'De bezuinigingen staan op losse schroeven', meldt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. De Algemene Onderwijsbond, fel tegenstander van de bezuinigingen, komt tot hetzelfde oordeel. 'De minister rest weinig anders dan de bezuiniging ongedaan maken', vindt AOb-bestuurslid Liesbeth Verheggen. 'Nu blijkt dat we niet iedere scholier zomaar een labeltje opplakken. Het geld is echt nodig voor de zorgleerlingen in het reguliere onderwijs.'

Dat idee - leerlingen die extra zorg nodig hebben zoveel mogelijk op gewone scholen opvangen - maakt deel uit van het nieuwe stelsel van passend onderwijs dat minister Van Bijsterveldt wil invoeren. Omdat de stelselwijziging samengaat met een bezuiniging van 300 miljoen euro, ligt ze nogal gevoelig op scholen.

Om haar beleid te rechtvaardigen, schermde Van Bijsterveldt in debat met de Tweede Kamer met de snelle groei van het aantal zorgleerlingen, 65 procent sinds 2003. Ook PVV'er Beertema gebruikte de explosieve groei graag om de bezuinigingen op passend onderwijs te rechtvaardigen.

Op die snelle toename komt Van Bijsterveldt terug. Ze schreef aan de Kamer dat 'de koppeling van de groei met 65 procent aan het totaal aantal geïndiceerde leerlingen voor lichte en zware zorg, of het totaal aantal leerlingen dat extra ondersteuning nodig heeft, onterecht is'. Het moet volgens haar 15 procent zijn - maar een onderbouwing daarvan ontbrak.

Na een dag rekenen op het ministerie van Onderwijs is de onderbouwing er wel. Het aantal leerlingen dat lichte zorg nodig heeft, is met 4 procent afgenomen sinds 2003. Daar staat tegenover dat het aantal leerlingen dat zware zorg krijgt met 64 procent is toegenomen. Doordat het aantal leerlingen dat lichte zorg krijgt veel groter is, steeg het aantal zorgleerlingen in totaal met 15 procent in de afgelopen zes jaar.

Het ziet er niet naar uit dat minister Van Bijsterveldt gehoor zal geven aan de oproep van de Kamerleden om haar plannen bij te stellen. 'De basis voor de bezuinigingen op passend onderwijs is de forse groei van het aantal leerlingen dat zware zorg nodig heeft', laat ze weten. 'Daarom worden de bezuinigingen ook op dat terrein gezocht.

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Anna,

    Als je jou geroepen voelt om een keer een goede blog voor ons te schrijven...Graag!

    Groet,
    Suzan

    BeantwoordenVerwijderen