zaterdag 14 mei 2011

(Niet) naar de Tweede Kamer

Lea Bouwmeester wil spreken met ervaringsdeskundigen over ADHD

Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) wil een nota indienen om een aanpassing in de ADHD-richtlijn tot stand te brengen. Dit doet ze naar aanleiding van de hoorzittingen over ADHD die op 21 april jl. in de Tweede Kamer werden gehouden.
Ze heeft besloten dat ze nog twee gespreksrondes gaat houden voor mensen die als patiënt of familielid ervaring hebben met ADHD behandeling.

Via Twitter hebben we al van een aantal mensen vernomen dat zij bij deze gesprekken aanwezig zijn.
Eleonoor en ik hebben ons ook voor deze gesprekken opgegeven en zouden op maandag 16 mei 2011 naar Den Haag afreizen om deel te nemen aan één van de twee gesprekken in de Tweede Kamer. We kregen echter een mail dat het wegens ziekte van een medewerker uitgesteld wordt. We zullen een nieuwe uitnodiging ontvangen voor, waarschijnlijk, volgende maand.
Jammer, maar aan de andere kant geeft het jullie ook de gelegenheid om te reageren en kunnen we jullie punten meenemen naar het gesprek.


Eleonoor en ik hebben (per mail)  de volgende gesprekspunten ingebracht:

·        Leerkrachten op scholen permitteren zich vaak allerlei diagnosticerende uitspraken, terwijl passende zorg en ondersteuning vaak uitblijft. Scholen zouden juist heel erg goed een preventieve en signalerende functie kunnen bekleden. Daarom is het van het grootste belang dat er meer kennis en expertise komt op scholen. Dit door nu te investeren in scholing van alle leerkrachten, maar ook door meer specialisme in de bestaande opleidingen te brengen.
·         Wij willen pleiten voor meer expertise wat betreft medicatie en doseringen. Voorschriften zijn vaak star waardoor er geen optimaal therapeutisch resultaat geboekt wordt. Ook worden veel langwerkende medicijnen niet of nauwelijks vergoed door de zorgverzekeraars, wat ten koste gaat van de medicatietrouw. Er is dus meer onderzoek nodig naar medicatie, (zie varianten in het buitenland), maar ook naar alternatieve behandelingsmethoden. Te denken valt aan het eliminatiedieet of neurofeedback.
·         Het huidige beeld van ADHD in de media en politiek is een behoorlijk scheve versie van de werkelijkheid. Overdiagnostiek en het verstrekken van drugs aan kinderen zijn een schrikbeeld voor onwetenden en houden mensen af van het zoeken naar hulp en behandeling. Psychiatrische en neuro(bio)- logische stoornissen behoren geen onderwerp van discussie te zijn in de politiek, laat staan het wel of niet bestaan hiervan. Nu dit wel het geval is, is het zaak om eerst kennis op te doen en de bestaande beelden recht te trekken en de zorg te optimaliseren.
·        Er bestaat een enorme druk op de wachtlijsten van psychiaters wat betreft ADHD diagnostiek en behandeling. Door meer kennis en expertise te geven aan huisartsen en praktijkspecialisten, kan hier verlichting in komen. Uiteraard geld dit voor enkelvoudige diagnostiek, complexe diagnostiek zal door een psychiater moeten gebeuren. Ook leert de ervaring dat de vervolgbehandeling, training en coaching, vaak slecht toegankelijk is. Hier lijkt geen prioriteit te liggen en ook vergoedingen zijn vaak een struikelblok. Ook wordt er geen of bijna geen gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigen, welke een bron aan ervaring en kennis zijn.

Lees ook:
De echte pijn bij ADHD Inbreng van Balans op de hoorzitting van 21 april
En ADHD en ASS zijn geen gewone ziekten  Artikel van Rutger Jan van der Gaag

1 opmerking:

  1. Mensen en ADHD-ers, (mag ik zeggen als adhder:)),
    Reageer aub, geef je punten aan ons mee!
    Neem deze kans om jullie stem te laten horen!!

    BeantwoordenVerwijderen