vrijdag 26 augustus 2011

leerkracht niet verantwoordelijk voor pilletje

Bron: onderwijsnieuwsdienst.nl
Onderwijsbod AOB maakt zich zorgen over het stijgend aantal leerlingen dat medicijnen nodig heeft en binnenkort naar een reguliere basis- of middelbare school gaat. De bond vreest dat het toedienen van de medicijnen op het bordje van de leerkracht terechtkomt.
AOB bestuurder Helene Jansen vindt dat een leerkracht niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het op tijd en op de juiste manier innemen van pillen en toedienen van spuitjes door hun scholieren, aldus het Nederlands Dagblad vandaag."Dat is een groot probleem en juridisch gezien is het onverantwoord"
Het klopt niet, stelt Jansen, dat leraren steeds meer verantwoordelijkheid krijgen. "Een leraar moet lesgeven. Het mag niet zo zijn dat hij tijdens de reken- of wiskundeles ook nog eens in de gaten houden of leerlingen hun medicijnen wel op tijd krijgen. Er moet ergens een grens worden getrokken"
AOB bestuurder Jansen vindt ook het toedienen van een pilletje tijdens het middageten al te ver gaan. "Een tabletje geven lijkt simpel, aar het ligt er ook nog aan wat voor soort het is en wat de gevolgen zijn als je het pilletje vergeet of te laat geeft"

Tsja ik snap haar gedachtengang...maar dit is praktisch niet uitvoerbaar.
Veel kinderen met ADHD en/of autisme vergeten hun medicatie op tijd in te nemen bijvoorbeeld. Ookal zit er een alarm op mobiel of horloge als ze afgeleid zijn of overprikkeld vergeten ze het toch. Wij als ouders weten natuurlijk hoe belangrijk het is dat de medicatie niet overgeslagen wordt. Het vergeten zal ook in de klas zeker merkbaar zijn, de leerkracht krijgt te maken met drukke kinderen die overprikkeld zijn, ongewenst gedrag vertonen zoals ze het zelf zo mooi noemen. Impulsieve reacties met alle gevolgen van dien.
En hoe zit het met de jonge kinderen?
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen bijv. zelf insuline spuiten?
Een oplossing zou kunnen zijn een verpleegkundige op school maar dat zit vast niet in het budget van passend onderwijs.
Of hoe had mevrouw Jansen het dan gedacht? Vaders, moeders, opa's een oma's buren en andere mantelzorgers die de les binnenvallen om de nodige medicatie te geven?
Vergeet ook niet dat het veelal de school is die aandringt op medicatie.
Wat vinden jullie? Is het wel of geen taak van de leerkracht? Op speciaal onderwijs geven leerkrachten ook medicatie. En welke oplossingen zijn er dan?
Zelf heb ik drie postwijken.
Ik help wel eens een oudje met oversteken tijdens mijn werk. Of zoals gisteren help ik glas aanvegen dat een oud dametje had laten vallen. Of ik vang een spin als een dame haar huis niet meer indurft. Tsja strikt genomen staat dat ook niet in mijn takenpakket.
De meeste kinderen nemen hun medicatie tijdens de lunch. Natuurlijk is het verantwoordelijk werk herinneren of helpen innemen van medicatie. Maar dat is het ook als een kind niet geholpen wordt door de leerkracht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten