vrijdag 26 augustus 2011

LFB moet blijven!!

De LFB is de belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Door bezuinigingen van het ministerie dreigt deze belangenorganisatie om zeep te worden geholpen. Dat kan en mag niet gebeuren!
Mensen met een verstandelijke beperking worden behoorlijk de dupe van dit kabinetsbeleid. Naast de bezuinigingen op AWBZ, Wajong en WSW, heeft de organisatie te horen gekregen dat de subsidie in drie jaar tijd afgebouwd wordt naar slechts 10% van het huidige budget. Een korting van bijna 1 miljoen Euro per jaar! Mensen met een verstandelijke beperking versterken elkaar door de LFB, en komen zelf op voor hun belangen. Als het echt nodig is krijgen zij daarbij hulp van een coach.
Een mooi voorbeeld is Mireille de Beer die een pleidooi hield bij Terug naar de bossen (zie elders verslag) om eens op te houden de verwachtingen voor deze mensen laag te houden (Mireille woont zelfstandig, is getrouwd, en geeft o.a. voorlichting over mensen met een verstandelijke beperking) en de Snoezeltherapie niet standaard aan te bieden. Zelf heeft zijn het snoezelen nl. helemaal niet als prettig ervaren. Waarom vraag je het de mensen zelf niet wat zij prettig vinden, er zijn meer manieren om je te kunnen ontspannen, is haar mening.

De LFB is al jarenlang een gesprekspartner voor vele organisaties als MEE, VGN, Vilans, ZonMw en alle andere overheden en organisaties in dit land. Het Ministerie van VWS heeft de LFB zelf helpen opbouwen de afgelopen 11 jaar tot de belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Inmiddels is het 15-jarig jubileum gevierd.

Aan de ene kant wordt gevraagd aan mensen met een verstandelijke beperking om zoveel mogelijk mee te doen aan de maatschappij. Iets wat zij ook graag willen!
Aan de andere kant wordt een belangenvereniging die hen daarbij helpt monddood gemaakt.

Wat mij raakt is dat kansen van mensen worden beperkt. Ik heb de ontwikkeling van de zorg voor geestelijk gehandicapten van dichtbij meegemaakt (mijn broer is geestelijk gehandicapt en heeft in een oud paviljoen gewoond met zalen, naar een nieuwer moderner verblijf, naar een huis waar een groep woonde, naar een boerderij met zelfstandige appartementen). Vroeger werd er voor deze mensen gedacht toen met en nu zoveel mogelijk door (of in het geval van mijn broer een persoonlijk begeleidster die voor hem verwoord waar hij behoefte aan heeft door hem goed te observeren en samen te ervaren wat fijn is en wat niet). Het gesprek met Mireille was voor mij ook een eye-opener. Zo kan het met mijn jongens met een licht verstandelijke handicap dus in de toekomst gaan. Echt positief! Zo wil ik dat er met ze omgegaan wordt. Ze hebben een eigen stem en die kunnen ze laten horen. Door deze vereniging de nek om te draaien pak je deze mensen niet alleen een spreekbuis af. Ook het behartigen van hun belangen en ook het opkomen voor hun rechten en belangen zodat zij volledig tot hun recht komen (en ja: dat is nog steeds nodig in deze maatschappij want mensen kunnen nog een steeds een negatief beeld hebben van mensen met een verstandelijke beperking!)
Iedereen moet toch meedoen in de maatschappij?
Daar hoort goede ondersteuning en waar nodig begeleiding bij!
De LFB heeft een nieuwe spetterende folder uitgebracht.
Meer info: www.lfb.nu info@lfb.nu

1 opmerking: