dinsdag 17 mei 2011

‘Onze kinderen worden de dupe van dit kabinet’

In een brief aan minister Van Bijsterveldt van Onderwijs roepen ouders van kinderen met adhd en/of autisme haar op de komende bezuinigingen op het passend onderwijs terug te draaien. Zij voorzien groeiende ellende voor hun kinderen.


Het Ouderplatform Verontruste Ouders is onlangs opgericht uit bezorgdheid over alle voorgenomen bezuinigingen op de ambulante begeleiding van kinderen met psychische stoornissen. In een brief aan de bewindslieden van het ministerie van OCW wijzen de ouders op de gevolgen van het wegvallen van begeleiding voor hun kinderen. Die zullen bij gebrek aan ondersteuning uit het onderwijs verdwijnen, ouders zullen hun baan moeten opzeggen en zelf thuis begeleiding en les moeten geven.

Funest
Is het echt zo erg? Ja, dat is het zeker, stelt Anne-Miek Wijnbergen, één van de ouders die het initiatief nam tot het Ouderplatform Verontruste Ouders. ‘Straks valt – ook voor mijn kinderen - de ambulante begeleiding weg en dat is funest. Nu krijgen mijn beide kinderen onder meer huiswerkbegeleiding, hulp bij de manier waarop ze problemen moeten oplossen en hoe ze met andere kinderen moeten omgaan, hulp bij het reguleren van emoties. Mijn kinderen hebben zo’n vijf uur per week begeleiding. Deze situatie geldt voor veel ouders en hun kinderen. Deze kinderen hebben de begeleiding echt nodig om zich staande te houden in de maatschappij. ’

Goed nadenken
Het Ouderplatform Verontruste Ouders roept de politiek dan ook op heel goed na te denken over de aangekondigde bezuinigingen. Volgens de ouders zullen de maatregelen in het onderwijs ertoe leiden dat kinderen met adhd en/of autisme geen begeleiding meer krijgen en zich in het regulier onderwijs nog moeilijker staande kunnen houden. Ook in het speciaal onderwijs valt de ambulante begeleiding weg. Bovendien worden de klassen daar gemiddeld groter.

Ook schrappen in Wajong en pgb
Het Ouderplatform heeft er weinig vertrouwen in dat gemeenten de ambulante begeleiding gaan overnemen. Wijnbergen: ‘Ook die hebben er het geld niet voor en veel gemeenten hebben geen idee van de problematiek. Het zal per gemeente verschillen, maar we zien gewoon dat gemeenten weinig geld vrijmaken voor jongeren met psychische problemen.’ Wijnbergen wijst erop dat niet alleen schoolgaande kinderen de dupe worden, ook voor de Wajong en het persoonsgebonden budget staan bezuinigingen gepland. ‘Voor Wajong geldt dat veel mensen hier straks niet meer voor in aanmerking komen en hoe dan ook terugvallen op de bijstand. Wat begeleiding naar regulier werk betreft, is het hoogst onzeker hoe die er uit gaat zien.’

Actiebereidheid
Langs alle kanten dreigen jongeren met adhd en/of autisme het slachtoffer te worden van de verschillende bezuinigingen, stelt het Ouderplatform. ‘Onze kinderen worden wel heel erg de dupe van dit kabinet’, aldus de ouders in hun brief aan minister Van Bijsterveldt. Dat het Ouderplatform zich naast verenigingen als Balans en de Nederlandse Vereniging van Autisme profileert, heeft volgens Wijnbergen met actiebereidheid te maken: ‘Ik denk dat wij onafhankelijker opereren dan Balans en NVA en dat we meer acties tegen het voorgenomen beleid op touw gaan zetten. Het Ouderplatform heeft nu veertig leden, maar we krijgen veel reacties uit het hele land. We gaan ook heel gericht de gevolgen van de bezuinigingen belichten. Veel ouders blijken er namelijk geen idee van te hebben.’ (SvD)

Klik hier voor meer informatie over het Ouderplatform Verontruste Ouders

Lees
hier het bericht ‘Regering zou ons autismecentrum moeten financieren’
Bron: psy.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten