dinsdag 30 augustus 2011

reacties afschaffen wtcg

Verontwaardiging
De ChristenUnie en de SP zijn geschrokken van de plannen. "Ik ben hevig verontwaardigd. Het zijn opnieuw de chronisch zieken en gehandicapten die gepakt worden door het kabinet”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman.

"Op de wtcg-uitkering valt genoeg kritiek te leveren en zou zeker verbeterd moeten worden, maar niet gehalveerd. Opnieuw wordt door de bezuinigingen van dit kabinet eenzelfde kwetsbare groep geraakt die juist al zo weinig geld te besteden heeft.”

SP-Kamerlid Renske Leijten wil na het reces snel een debat met minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de korting op de voorziening.

Cohen geschokt
PvdA-leider Job Cohen is geschokt over kabinetsplannen. "Het kabinet heeft al maatregel op maatregel gestapeld en daarmee chronisch zieken en gehandicapten aan de rand van de samenleving gezet. Het kan niet waar zijn dat het kabinet daarbovenop nu ook nog eens een halvering van de tegemoetkoming stapelt en mensen zo over de rand duwt. De grens van wat deze mensen kunnen dragen, is echt al lang bereikt", aldus Cohen.

'Opnieuw verlies koopkracht chronisch zieken'
Chronisch zieken en gehandicapten gaan het hardst in koopkracht achteruit van alle Nederlanders. Dat zegt de CG-Raad, de belangenorganisatie van chronisch zieken en gehandicapten, in reactie op kabinetsplannen die dinsdag zijn uitgelekt.

Het kabinet wil fors snijden in de vergoedingen die de twee groepen krijgen via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).

Deze wet bestaat ongeveer 2 jaar en geeft chronisch zieken en gehandicapten automatisch een vergoeding voor extra kosten die ze moeten maken vanwege hun aandoeningen. Zo kan het zijn dat ze door hun ziekte extra veel moeten stoken, of dure, speciaal aangepaste schoenen moeten kopen vanwege hun handicap.

Compensatieregeling
Voor 2009 bestond er een andere compensatieregeling waar, volgens de toenmalige regering veel oneigenlijk gebruik van werd gemaakt. De Tweede Kamer wilde toen dat er een regeling zou blijven voor mensen die de compensatie echt nodig hadden.

De CG-Raad rekent erop dat de Tweede Kamer de plannen huidige bezuinigingsplannen opnieuw tegenhoudt.

Wtcg
Mensen kunnen via de Wtcg per jaar 153 tot 510 euro aan vergoedingen krijgen. De regering zou de helft willen schrappen van het totale budget van 580 miljoen per jaar.

Volgens de CG-Raad is het onacceptabel dat er opnieuw wordt ingegrepen in het inkomen van de achterban. De inkomensverschillen tussen gezonde Nederlanders en chronisch zieken/gehandicapten worden opnieuw groter, zegt de raad.

Ongeveer twee miljoen gehandicapten en chronisch zieken maken gebruik van de Wtcg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten