donderdag 7 juli 2011

Een tikkie terug voor kabinet Rutte

De zomer van 2011 is in aantocht. Als ik naar buiten kijk, begroet een donkergrijze lucht mij. De wind giert om het huis, de laatsteregendruppels liggen als glinsterende tranen op mijn terras. Het lijkt wel een soort voorbode van het naderende onheil dat het kabinet-Rutte over de hoofden van de meest kwetsbare burgers van onze samenleving wil uitstorten.

Voor hen geen mooie zomer met gezellige barbecues, een drankje op een terras of een vakantie in eigen land, laat staan naar het buitenland. Nee, voor hen die een ‘tikkie tekort’’ hebben zoals dat in West-Friesland heet, heeft het kabinet-Rutte bij monde van de bewindslieden Edith Schippers (VWS) en Henk Kamp (SZW) een pretpakket bedacht.

De GGZ-patiënten mogen voortaan hun eigen zaakjes opknappen. De vlag gaat uit!

Een greep uit het pretpakket:
  • een eigen bijdrage van 295 euro voor langdurende zware psychiatrische behandelingen in de zogenaamde tweede lijn
  • een eigen bijdrage van 100 euro voor kortdurende behandelingen
  • het persoonsgebonden budget (PGB) verdwijnt grotendeels
  • de Wet werk en bijstand, de Wajong en de Sociale Werkplaats gaan op in één regeling: de wet Werken naar Vermogen
  • een drastische subsidiedaling voor patiëntenverenigingen

En de burgers die een ‘tikkie teveel’ hebben? Die kunnen rustig blijven doorslapen. Aan hun lijf geen polonaise. Geen verhoging van de vermogensbelasting, de hypotheekaftrek voor miljoenenvilla’s blijft, bonussen worden vrolijk uitbetaald. De schoorsteen moet immers blijven roken? Zij zijn immers de smeerolie van de maatschappij, dus is een vorstelijke beloning op zijn plaats.
En als hun imago dreigt te kantelen, huren ze toch een spindoctor in? Last van selectief geheugen? Ook geen probleem. Wat een paar jaar geleden door de VVD nog vol trots als paradepaardje werd gelanceerd (denk aan het persoonsgebonden budget) heet nu te duur.

En de ‘losers’? Die zijn toch al het afvoerputje van de samenleving. De overheid is immers geen ‘geluksmachine’, maar verworden tot een geluiddemper met nekschot. Wanneer vuurt Rutte het eerste nekschot af? Oh ja: wel graag een uitvaart op kosten van de overheid. Een uitvaartverzekering is voor GGZ-patiënten niet meer betaalbaar vanwege torenhoge premies. Verzekeringsmaatschappijen verzekeren immers geen ‘brandend huis’. Tijdens de uitvaart graag ‘Meneer de president’ van Boudewijn de Groot laten afspelen. Kabinet-Rutte: slaap zacht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten