dinsdag 31 mei 2011

Voortbestaan pgb onzeker


Balans is zeer bezorgd over de plannen om het persoonsgebonden budget (pgb) af te schaffen voor bijna alle mensen die recht hebben op AWBZ-zorg. Ze roept de ministerraad en de Tweede Kamer op om niet akkoord te gaan met deze extreme maatregel, die catastrofale gevolgen heeft voor alle chronisch zieken en gehandicapten waaronder kinderen met ernstige ADHD en autismespectrumstoornissen.

120.000 mensen raken pgb kwijt
Op woensdag 1 juni 2011 vergadert de ministerraad over het voorstel. Ook worden er die dag mondelinge Kamervragen over de bezuinigingen op het pgb gesteld. Als de bezuinigingsmaatregel wordt goedgekeurd, raken 120.000 mensen die nu gebruik maken van pgb-zorg hun budget volledig kwijt. Alleen een kleine groep van 13.000 mensen met een zorgzwaartepakket behoudt het recht op zorg in de vorm van een persoonsgebonden budget.
 

Opnieuw op zoek naar passende hulp
Staatssecretaris Veldhuizen-van Zanten-Hyllner denkt met het afschaffen van het pgb een miljard euro te kunnen bezuinigen. Terwijl pgb-zorg relatief goedkoper is dan zorg in natura van zorginstellingen. Veel ouders van kinderen met een gedragsprobleem regelen de zorg voor hun kind met een pgb. Als de ministerraad en de Tweede Kamer instemmen met de bezuinigingsmaatregel, moeten bijna al deze ouders opnieuw op zoek naar passende hulp voor hun gezin. Zij moeten gebruik maken van het zorgaanbod van zorginstellingen. Nu al is er voor kinderen met een gedragsproblematiek onvoldoende aanbod van deze zorg. Bovendien sluit het aanbod van zorgaanbieders vaak niet aan bij de hulpvraag van ouders en kind.
 

Geen hulp meer
Als de plannen doorgaan, moet dit wel betekenen dat veel ouders met een persoonsgebonden budget simpelweg geen hulp meer krijgen. Terwijl de kinderen wel zorg nodig hebben en voldoen aan de indicatiecriteria voor zorg.
 

Acties
Balans sluit zich aan bij de actie van Per Saldo, de belangenvereniging voor budgethouders. Mail via onderstaande link uw verhaal naar de staatsecretaris om te vertellen hoe uw leven eruit ziet zonder pgb. U kunt dit doen via het formulier op www.pgb.nl. Uw mail komt rechtstreeks bij de staatssecretaris en bij Per Saldo terecht. Per Saldo stuurt de mails door naar de leden van de Tweede Kamer.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten