dinsdag 31 mei 2011

Bezuiniging op pgb's treft zorgleerlingen extra hard

Als de voorgestelde megabezuiniging op de persoonsgebonden budgetten doorgaat, zal een groot deel van de zorgleerlingen dubbel worden geraakt. Zij krijgen immers ook al te maken met de bezuiniging op passend onderwijs. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten van deze nieuwe bezuiniging afzien, benadrukt VOS/ABB.

De liberale-christelijke coalitie van VVD en CDA wil de stijgende kosten voor de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) indammen door het overgrote deel ervan te schrappen. Naar verwachting zal 90 procent van de pgb’s verdwijnen. Als het plan doorgaat, zullen mensen met een pgb, onder wie zorgleerlingen, op een andere wijze zorg krijgen, die waarschijnlijk niet meer toegespitst zal zijn op de persoonlijke behoeften, of buiten de boot vallen.

Goed onderwijs voor álle leerlingen
Het mag duidelijk zijn dat dit grote gevolgen zal hebben voor de (diepte)zorg voor de zwakste leerlingen. Dit mag een rijk land, dat Nederland ondanks de gevolgen van de economische crisis nog steeds is, niet laten gebeuren. Het is ook een ontwikkeling die haaks staat op het principe dat goed onderwijs voor álle leerlingen toegankelijk moet zijn. De bezuiniging op passend onderwijs zal al tot een stijgend aantal thuiszitters leiden. Met de voorgestelde bezuiniging op de pgb’s zal dit aantal nog groter worden.

Opmerkelijk is dat het voorstel om op nu ook op de pgb’s te gaan bezuinigen, afkomstig is van de liberale-christelijke coalitie. De VVD noemde in haar verkiezingsprogramma keuzevrijheid in de zorg essentieel. De partij was ‘trots op de wettelijke verankering van het pgb, omdat het mensen de mogelijkheid biedt op hun eigen manier de zorg in te kopen die ze willen’. Dit past inderdaad bij de liberale visie dat mensen, dus ook ouders van zorgleerlingen, verantwoordelijk zijn voor eigen keuzes.

Het nieuwe, ingrijpende bezuinigingsvoorstel is ook niet te verenigen met het christelijke uitgangspunt van het CDA dat de overheid zich sterk moet maken voor de zorg voor de zwakkeren in de samenleving. Tekenend is de reactie van oud-onderwijsminister Maria van der Hoeven. Zij verwerpt als voorzitter van de Stichting Alzheimer én als prominent CDA-lid de bezuiniging op de pgb’s.

Zie af van deze nieuwe bezuiniging!
VOS/ABB verzet zich als landelijke belangenbehartiger voor bestuur en management van het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs tegen de voorgenomen bezuiniging op het persoonsgebonden budget. De korting op passend onderwijs betekent al een aantasting van de algemene toegankelijkheid van het funderend onderwijs. Met de bezuiniging op het pgb zal de toegankelijkheid verder worden uitgehold. Daarom roept VOS/ABB het kabinet en de Tweede Kamer op in het algeheel maatschappelijk belang van deze nieuwe bezuiniging af te zien.
Bron: VOS/ABB

Geen opmerkingen:

Een reactie posten