zondag 5 mei 2013

leve het pgb!!

Vorige week stond de krant er vol van. Er was fraude ontdekt bij een stichting die zich inzet voor kinderen met gedragsproblemaen. Ook ik ben daar verontwaardigd over. Natuurlijk...dit moet en zal worden aangepakt. Veel ouders hadden vertrouwen in deze stichting die duidelijk haar zaken niet op orde had. N.a.v. dit soort berichten is de discussie weer opgelaaid. Het PGB zou enorm fraudegevoelig zijn.
Maar het percentage fraude is erg laag. Het overgrote deel van de pgb-houders besteed het geld goed en garendeert er een goed leven door. Veel gezinnen maken gebruik van goede zorg en hebben oplossingen gevonden om op hun manier met beperking een redelijk zelfstandig leven te hebben. Oplossingen die bij hen passen, die aansluiten op hun behoeften.
Gisteren hoorde ik dat de kwaliteit van ZIN goed is en dat je dat met het PGB maar moet afwachten. Maar mogen mensen zelf bepalen wat zij kwaliteit vinden? Ik hoor regelmatig dat ZIN helemaal niet voldoet aan de wensen van de mensen. Om voor mezelf te spvreken is dat zeker het geval. Bij ZIN is het verloop onder personeel groot, kan men alleen werken op kantoortijden, en kan de hulp niet ingeroepen worden op het moment dat het nodig is.
Terwijl het PGB veel goedkoper is blijft het maar rondzingen dat het PGB onbetaalbaar is geworden. En mensen die hun naasten inhuren als zorgverlener dat kan gewoon niet goed zijn. Maar hoe is het voor een kind om dagelijks zo'n vijf verschillende zorgverleners om zich heen te hebben. Die allemaal anders reageren en handelen.
Om fraude op te sporen wordt nu 20% gecontroleerd. Wat een negatieve insteek! Doe die gesprekken vooraf. Welke zorg is nodigen en hoe gaat dat geregeld worden? En nog beter: zet een PGB in op verschillende levensterreinen zoals school en werk. 
DE brief van Van Rijn beantwoord lang niet alle vragen wat weer meer onzekerheid betekent. En zitten veel ouders met hun handen in het haar omdat ze onder de tien uur zorg/begeleiding zitten en daardoor hun PGB verliezen.
Ondertussen worden problemen klein gemaakt. ADHD zou een lage ziektelast zijn. De behandeling kan dus wel uit het basispakket. Bezhuinigingen op de AWBZ hebben een averechts effect. Er worden hogere en dus duurdere indicaties afgegeven. De zorgverzekeringen maken ondertussen vette winsten. Discussies over onnodige diagnoses en teveel etiketten. Voor hulp en begeleiding voor kinderen met autisme moet men in de toekomst bij de gemeente zijn. Die gaan bepalen of en welke hulp nodig is.
En dat terwijl mensen met een PGB voor hun eigen sores eigen oplossingen bedenken die nog werken ook. Ik wens de hoge dames en heren veel wijsheid toe maar ik zou ook willen zeggen: kom eens bij de mensen thuis, vraag ze waar ze tegenaan lopen, hoe ze het nu geregeld hebben. Neem gerust een calculator mee!.

1 opmerking:

  1. Ja het is misschien fraude gevoelig, maar het is tevens ook een enorme uitkomst voor heel veel zorgbehoevenden. Ben dus zelf van mening dat PGB zeker moet blijven, maar dat de fraudeurs wat mijn betreft drie dubbel zo zwaar bestraft mogen worden.

    BeantwoordenVerwijderen