vrijdag 3 mei 2013

lage ziektelast: adhd

Een heerlijk ontspannen zorgeloos midweekje Veluwe achter de rug en genoten van mijn twee zonen. Het was erg gezellig en volop zon dus wat wil een mens nog meer...Geen laptop alleen de krant. Een zorgelijk artikel in de Volkskrant over stichting vrienden van Tom waarvan de directrice en haar vriend hadden gefraudeerd met PGB geld en het bericht dat er een grote controle plaats zal vinden aan onze keukentafels met als doel fraude te voorkomen en op te sporen. Nou wees welkom zou ik zegge
Vanavond na alle was achter de laptop van mijn zoons gekropen en mij oog valt op een gastblog van Renske Leijten op www.artsennet.nl "dan moet je maar niet ziek worden"
Wat blijkt? De overkoepelende organisatie voor zorgverzekeringen in Nederland adviseert Schpippers om mensen met een lage ziektelast uit het basispakket te weren. Het gaat o.a. over behandeling van spraak/taalproblemen, astma en adhd. Ouders moeten voortaan zelf voor de behandeling (en dus ook evt. medicatie) opdraaien.
Dat betekent nogal wat....Niet alle ouders zullen dergelijke behandelingen kunnen bekostigen en dus noodgedwongen hun kind de juiste behandeling en begeleiding moeten onthouden. Als een juiste behandeling ontbreekt kan dat betekenen dat een kind niet goed functioneert, vastloopt op school en studie. Maar ook bijv. zich handhaven op een sportvereniging, het vinden en het houden van een baan. Als de storm in je hoofd niet gaat liggen kan het zijn dat je op zoek gaat naar iets dat wel tijdelijk dempt zoals alcohol of (soft)drugs. Ongeremdheid leidt tot vele conflicten maar ook het vervagen van grenzen. Het meedoen met foute vrienden en criminaliteit liggen op de loer. Ook is er kans op het ontwikkelen van depressie(s) en (faal)angst. Het zelfbeeld krijgt keer op keer een optater. Er zullen heus kinderen zijn die zich daaraan kunt onttrekken bijv. doordat ze bovengemiddeld begaafd zijn. Of ze hebben gewoon de mazzel dat hun ouders voldoende vermogend zijn om wel een goede behandeling te betalen. Aangezien ADHD voor een groot deel erfelijk is en dus ouder(s) en/of broertjes en zusjes ook behandeling nodig hebben moet er wel behoorlijk wat geld in de buidel zitten.

Een uitzending als Zembla (veel te veel en te snel etiketten) en een boek als Hoe voorkom je ADHD door de diagnose niet te stellen en de vele waarschuwingen tegen overdiagnostiek maken dat ADHD niet meer als een serieuze aandoening wordt beschouwd. Het wordt gezien als een luxe probleem dus als behandelen moeilijker wordt zullen de diagnoses ook wel snel afnemen (en de recepten) en dat is goed scoren voor Edith

Alleen al door de stoornis als een lage ziektelast te beschouwen laat men zien hoe er over ADHD maar ook bijv. astma wordt gedacht. Alsof het vooral een makke is van de moderne tijd.

Het heeft te maken met marktwerking in de zorg en dus met het neo-liberalistisch denken waarin niet de menselijke maat centraal staat maar het maken van winst. Rijken kunnen de behandeling betalen en zo creeer je ongelijke kansen. Kinderen van armere mensen hebben toch al een achterstand. Ze zijn ongezonder, leven ook ongezonder, en genieten niet de beste kwaliteit van onderwijs. Hun leefomstandigheden zijn slechter. En als zo'n gezin dat ook nog een of meerdere personen met ADHD in huis heeft die niet behandeld wordt....
Maar ook mensen uit de middenklasse kunnen de vaak dure medicatie en andere behandelingen niet betalen. Zo ontstaat tweedeling. Alsof ziek zijn of een stoornis hebben een luxe probleem is.
Ik vind het ronduit beschamend dat er anno 2013 zo omgegaan wordt met mensen. Ik vraag me werkelijk af waar men mee bezig is. Deze bezuiniging zal veel slachtoffers maken. Moeten we nu werkelijk de straat op om duidelijk te maken wat ziektelast is??
Ik lees op twitter dat de bezuinigingen op AWBZ leiden tot vele kosten want hogere indicaties.
Dat terwijl de tienuursgrens op het PGB gehandhaaft blijft. Ook dat heeft ernstige gevolgen want na enige tijd hebben mensen meer zorg nodig en duurdere zorg omdat ze het niet trekken met hun mantelzorg. Ondertussen gaan de premies omhoog.

Meneer de president....slaap zacht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten