maandag 23 mei 2011

De helft minder kinderen naar logeeropvang

Door aanscherping van de indicatiecriteria kunnen de helft minder kinderen met ADHD en/of een autisme spectrum stoornis naar de logeeropvang. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de mini-enquête van  Ouderverening Balans.

In een brief aan staatssecretaris Veldhuizen-van Zanten-Hyllner (VWS) hebben Balans, de NVA en het Landelijk Platform GGZ hun grote zorg uitgesproken over deze bezuinigingsmaatregel en gevraagd om passende maatregelen. Volgens de enquêteresultaten krijgt meer dan de helft van de kinderen na herindicatie in 2011 geen budget meer voor weekend- en vakantieopvang. Alleen gezinnen met kinderen die permanent toezicht nodig hebben en waar ontlasting van de mantelzorger nodig is, komen nog in aanmerking voor vergoeding van kortdurend verblijf.
Veel gezinnen worden door de bezuinigingsmaatregel hard getroffen. Ouders, maar ook broertjes en zusjes, kunnen niet meer even op adem komen als het kind met het gedragsprobleem niet professioneel kan worden opgevangen. Voor veel kinderen met ADHD en/of een autisme spectrum stoornis is de logeeropvang de enige plek waar zij in hun vrije tijd contact hebben met leeftijdgenoten.
Ouders geven in de enquête aan dat zij door deze maatregel ernstig overbelast zullen raken. Zij maken zich zorgen over de toekomst van hun kind en hun gezin. Vooral omdat er geen alternatief wordt geboden voor het wegvallen van de logeeropvang. In de volgende Balans Magazine staat op pagina 7 te lezen dat naar aanleiding van deze brieven Balans, de NVA en het Platform GGZ uitgenodigd zijn voor een gesprek bij VWS. Zij laten weten dat kinderen die geen permanent toezicht nodig hebben waar ontlasting voor het gezin wel noodzakelijk is nu in aanmerking zouden moeten komen voor meer uren AWBZ-zorg in de vorm van begeleiding in groepsverband.
Balans wil graag weten of deze begeleiding daadwerkelijk wordt toegekend en roept mensen op een korte enquête over kortdurend verblijf in te vullen. Meer info: www.balansdigitaal.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten