zaterdag 14 mei 2011

Autisme blijkt vaker voor te komen dan gedacht

Nieuwe resultaten van een onderzoek in Zuid-Korea suggereren dat 1 op de 38 kinderen autistisch is. Dat is veel meer dan de eerdere schatting van 1 op de 100 kinderen uit een Amerikaans onderzoek. Het laat zien dat autisme wereldwijd waarschijnlijk te weinig vastgesteld wordt.
Een verrassend resultaat, volgens de onderzoekers. Ze denken niet dat in Zuid-Korea meer kinderen zijn met autisme, maar vermoeden dat ze er meer hebben gevonden met een nieuwe onderzoeksmethode. Onderzoek in de Verenigde Staten is gebaseerd op medische gegevens en gegevens van scholen. In Zuid-Korea is ervoor gekozen een enquête te houden onder ouders. De onderzoekers hadden wel verwacht daardoor meer kinderen met autisme te registeren, maar niet dat het verschil zo groot zou zijn.

De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The American Journal of Psychiatry. Er ging een zorgvuldig en zeer tijdrovend onderzoek aan vooraf, waarbij een poging is gedaan de ouders van alle 55.000 schoolkinderen tussen de 7 en 12 jaar te ondervragen. De vragen die de onderzoekers stelden waren erop gericht dat ook kinderen met een vorm van autisme, zoals het Syndroom van Asperger die goed kunnen functioneren, naar boven drijven. Er werd bijvoorbeeld gevraagd of het kind op verschillende wijzen anders of opvallend is in vergelijking met anderen, zoals door weinig empathie te tonen, weinig vrienden te hebben, en door andere kinderen gepest te worden. De kinderen waarbij uit de vragen bleek dat ze mogelijk autistisch waren, zijn vervolgens verder onderzocht.

Zo'n 63 procent van de ouders hebben de vragen beantwoord over hun kind. De onderzoekers erkennen dat ouders die bezorgd zijn over het gedrag van hun kind, mogelijk eerder geneigd zijn om mee te doen met het onderzoek.

Tweederde van de kinderen die tekenen vertonen van autisme zitten op een gewone school. Bij hen is nooit eerder autisme vastgesteld en ze krijgen geen speciale behandeling. Velen van hen hebben waarschijnlijk milde sociale beperkingen en zijn niet zwaar autistisch, denken de onderzoekers. Of de kinderen speciale behandeling nodig hebben, is niet duidelijk. 'Ik denk dat sommige kinderen hierbij gebaat zouden zijn, maar we kunnen niet zeggen dat dat voor iedereen geldt', aldus Dr. Marshalyn Yeargin-Allsopp, van het Amerikaans centrum voor ziektebestrijding en -preventie.

Het onderzoek kostte vijf jaar. Het was gefinancierd door de organisatie Autism Speaks en het Amerikaans instituut voor geestelijke gezondheid.
Bron: trouw.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten