donderdag 17 oktober 2013

Jeugdwet door de tweede kamer

Aan de ene kant ben ik niet verrast dat de nieuwe Jeugdwet door de Tweede Kamer is aangenomen in meerderheid. Het past in het knotsgekke huiveringswekkende beleid. Armoede neemt toe, chronisch zieken en gehandicapten hebben het zwaar, Wajongers worden de dupe van de participatiewet. En dat terwijl de een niet plausibele declaraties heeft, de ander zijn eigen stichting spekt en weer een ander een niet bestaande baan opgeeft kortom: graaicultuur.
Het aantal maagbloedingen neemt toe sinds medicatie niet meer wordt vergoed. Ja, het aannemen van de Jeugdwet past volledig in het huidige klimaat!

Toch ben ik teleurgesteld. De gezinspartij zoals de CDA zichzelf presenteert was voor. Ondanks alle kritische vragen van Mona Keijzer. Wat nu als broer of zus een diagnose heeft of nodig heeft? En het gezin moet terugvallen op eigen kracht terwijl alle mogelijkheden al zijn uitgeput? Of zij moeten terugvallen op familie en omgeving die hun problemen ontkent of er geen tijd voor heeft?
Moeten zij jarenlang in het preventieve klimaat blijven hangen terwijl specialistische hulp broodnodig is?

En dan Groen Links, daarover ben ik nog het meest teleurgesteld. Dat D66 instemt met de Jeugdzorg valt nog te begrijpen in het kader van de honger naar de macht. Maar Groen Link die Eigen Regie en PGB hoog in het vaandel heeft staan en de positie van niet gestreerde Nederlanders ofwel illegalen wil versterken. Oh nee, geen mens is illegaal. Eigen Regie is in geen velden of wegen te bekennen in deze nieuwe Jeugdwet. Alleen al een goede klachtenregeling bij Jeugdzorg is al niet gewaarborgd. Laat staan het PGB. De gemeente bepaalt want wie betaalt bepaalt. Ik ben werkelijk benieuwd wat de motivatie van Groen Links is om voor de nieuwe Jeugdwet te stemmen.

Gaan we nu ons hoofd laten hangen? Ik hoop het zeker niet! Het is en blijft nodig om de haken en ogen aan de Jeugdwet te laten horen. Wij blijven opkomen voor de belangen van onze kinderen. Over jeugdzorg, passend onderwijs, maar ook wajong en begeleid wonen.

Ik ben er zeker bang voor dat er slachtoffers zullen vallen. Daarvan nu al signalen i.v.m. passend onderwijs. We moeten deze slachtoffers blijvend onder de aandacht brengen.
We kunnen invloed uitoefenen op het gemeentelijk beleid. Spreek in op informatieve raadsvergaderingen. Uw mening telt!

Maar ook uw stem telt. Om te beginnen met de gemeenteraadsverkiezingen. Lees de programma's door en stel kritische vragen aan de kandidaten.
En kijk ook nog eens wie er tegen deze wet stemden!

1 opmerking:

  1. GL wil ook hier veel eigen regie voor ouder en kind. Geen bezuiniging, wel privacy. GL heeft gestemd voor motie om GGZ in zorgpakket te houden. Maar ik heb het zeer druk gehad, exact weet ik het niet, daarvoor zou je zelf moeten mailen.
    Hierbij roep ik in navolging van Menno Oosterhoff op om Eerste Kamerleden te mailen. Zij zijn het vaak niet eens met de regering en het met de regering gesloten akkoord ging om maar een paar zaken.
    AnnaPO

    BeantwoordenVerwijderen