dinsdag 18 september 2012

Eigen Kracht

Naast postbezorger ben ik ook coordinator Eigen Kracht. Een van de dingen die dit werk zo boeiend maakt is dat geen situatie, geen vraag, hetzelfde is. En dat iedereen zijn of haar eigen oplossingen bedenkt samen met familie en netwerk.
Een eigen kracht conferentie wordt georganiseerd omdat mensen hulp nodig hebben vanwege een probleem. In een plan voor de toekomst worden oplossingen beschreven voor vragen die de hoofdpersoon heeft. Dat kan van alles zijn. Hoe vind ik hulp en ondersteuning? Naar wie kan dochter/zoon toe als het thuis teveel wordt? Waar kan mijn kind logeren? Hoe kan ik leuke dingen voor mijzelf gaan doen? Hoe voorkom ik een uithuiszetting? Hoe kom ik uit de schulden? Wie kan mijn kind tijdelijk opvangen zodat het niet naar een pleeggezin hoeft?
Mensen kunnen vaak zelf met hulp van hun familie en netwerk oplotssingen bedenken zonder daarbij de eigen regie te verliezen. Jij bepaalt welke hulp je wilt (evt. ook met hulpverlening) en van wie en wanneer.
In een eigen kracht conferentie is eerst informatie over de situatie. Hulpverleners kunnen in deze fase informatie geven over wat zij gedaan hebben en wat mogelijk is. Is er sprake van gedwongen hulpverlening dan zal de gezinsvoogd iets zeggen over de voorwaarden waaraan het plan minimaal moet voldoen.
In het tweede gedeelte gaan familie en netwerk samen praten over de vragen. Deze vragen zijn vooraf met diegene voor wie de conferentie is besproken. Ook kan familie en netwerk vragen aangeven waarover overleg is met diegene. Alle mogelijke oplossingen worden benoemd; iedereen mag zijn of haar mening geven. In het derde gedeelte worden de oplossingen concreet gemaakt en de coordinator werkt dit uit zodat er een goed plan komt waarin duidelijke afspraken staan over hoe, wie, wanneer. Ook worden afspraken gemaakt over wat te doen als het plan moet worden aangepast en wie daar dan bij aanwezig zijn, en een evaluatiemoment.
Iedereen kan een eigen kracht conferentie aanvragen. Zie voor meer informatie www.eigen-kracht.nl
Het werk van de coordinator bestaat uit gesprekken met alle betrokkenen en het uitfilteren van de vragen en het fasciliteren van de conferentie. Je zorgt ervoor dat er een duidelijk plan komt en overlegt met een regiomanager die jou begeleidt van aanvraag tot plan. Als het plan akkoord is stuur je het op naar alle betrokkenen en naar diegene die zijn opgegeven in het plan. Van belang is dat jouw positie neutraal is, je hebt geen belang bij de uitkomst van het plan en neemt geen stelling in.
Hiervoor heb je een korte opleiding nodig (zie site) Eigen Kracht zoekt overal in Nederland coordinatoren van verschillende leeftijden en culturele achtergrond.

Hulp vragen kan moeilijk zijn. Je wilt niet een beroep doen op je omgeving en denkt dat een ander toch niets voor jou kan/wil doen. In een Eigen Kracht Conferentie komen vaak verrassende oplossingen naar boven en blijkt dat mensen wel degelijk om elkaar geven en voor elkaar willen klaarstaan. Mensen kunnen daarbij ook hun eigen grenzen aangeven. Je kunt er alleen maar bij winnen! Als je twijfelt of het voor jouw situatie werkt: Eigen Kracht kan bijna overal voor ingezet worden. Ook bij leervragen op scholen. Of bijv. bij pesten op school of een buurtruzie. Er zijn heel veel mogelijkheden en je kunt altijd bellen of ernaar vragen bij jouw hulpverlener!!

Na een conferentie heb ik altijd een ontzettend goed gevoel. Het is prachtig om te zien hoe mensen soms eerst aarzelend maar dan steeds enthousiaster hun eigen kracht vinden en inzetten. Gaandeweg ontstaat er een gevoel van saamhorigheid. De schouders er samen onderzetten en er voor elkaar zijn! De laatste keer had ik een conferentie met o.a. psychische problematiek. De eerste contacten stond ik voor een dichte deur en werd de telefoon op de hoorn gegooid. Toch kwam ze want het ging wel over haar dochter en gaandeweg kreeg ze door dat niemand hier was tegen haar maar juist voor haar en haar dochter. Toen ze afscheid nam zei ze dat het heel anders was dan verwacht en dat ze het nog wel een keer wilde. Maar nu mag ze het zelf doen, samen met haar vertrouwde hulpverleenster, familie en netwerk.

1 opmerking:

  1. ooit eens mee gedaan, ja mensen willen wel voor een ander klaarstaan, maar toen puntje bij paaltje kwam, is er toch niks van terecht gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen