woensdag 13 juni 2012

vragen over ADHD medicatie en invloed lange termijn

In de zomer komen de resultaten van een onderzoek naar een stijgende lijn in ADHD-medicatie, met hulp van kinderpsychiaters en kinderartsen. Dat zei Van Veldhuijzen Van Zanten gisteren in de Tweede  kamer. Momenteel wordt Ritalin voorgeschreven aan 4%  van de kinderen.
Ook wil zij antwoord op de vraag wat Ritalin doet met nog groeiende hersenen.

Op zich vind ik het goed dat er gedegen onderzoek komt. Maar er moet ook onderzocht worden wat de oorzaak van die stijgende lijn is. Zo is er veel meer kennis over ADHD waardoor het eerder herkend wordt. En is het is in onze maatschappij steeds moeilijker te blijven functioneren, bijv. op school. Alle kinderen die de diagnose krijgen hoeven geen Ritalin. Dus laat men vooral ook onderzoeken wat het aantal diagnoses is in verhouding tot het aantal behandelingen met Ritalin. En krijgen die kinderen dan alleen Ritalin of is er sprake van een samengestelde behandeling dus met therapie. En wie schrijven Ritalin voor? Is het m.n. de huisarts of ook kinderpsychiaters, hoe is die verhouding?
De vraag blijft of het aan de politiek is om hierover te oordelen. Er is ook onderzoek gedaan. Dat zou hierbij betrokken moeten worden.
Tendentieus vind ik de bewering dat we ook naar het buitenland moeten kijken omdat ook daar 'veel meer naar de pillen gegrepen wordt'
En laat dit niet de invloed hebben dat straks kinderen die behoorlijk last hebben van hun ADHD en die veel baat hebben bij medicatie, hun behandeling waar zij recht op hebben ontzegd zal worden!
www.nu.nl/algemeen/2833972/stijgende-adhd-medicatie-jeugdzorg-loep.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten