vrijdag 8 juni 2012

Beeldvorming Autisme

Breivik blijkt Asperger te hebben en Gilles de la Tourette. Het is wachten tot de (sensatie)pers hier weer overheen tuimelt. Soms vinden er ernstige misdrijven plaats waarbij de dader een diagnose heeft.
Maar is de diagnose Asperger een verklaring voor de daad, het gedrag? Er zou ook sprake zijn van wanen. Maar dat zal men wel 'vergeten' op te schrijven, evenals het feit dat hij onder invloed was.  In de rechtszaal heeft hij inderdaad erg weinig empathie maar hij verheerlijkt zijn daden en zichzelf.
Wat ernstige gevolgen kan hebben is niet behandelen. Maar er is meer nodig om een Breivik te zijn. Het is verschrikkelijk onterecht hoe door dit soort berichten waar de sensatiepers van smult een complete groep mensen wordt weggezet als potentieel gevaarlijk.
Deze daad is bijzonder wreed en gruwelijk geweest. Dat kunnen wij niet bevatten. Daarom zoeken wij naar een verklaring. We snappen het niet en dat is maar goed ook.  Maar nu hij Asperger blijkt te hebben zullen veel mensen, met name zij die niet weten wat het is, dit als een verklaring opvatten.
Ik vrees de berichtgeving nu al. Dan komen er weer zogenaamde deskundigen aan het woord die autisme totaal verkeerd uitleggen. En daarmee klopt niet alleen de beeldvorming over ADHD maar ook over autisme, Asperger, niet. Er is nog veel werk nodig. Geven jullie ook een reactie of steunbetuiging op www.we-bouwen-samen.nl ?

3 opmerkingen:

  1. Die Breivik had echt geen Asperger. Bekend is dat de kinderbescherming hem bij 4 jaar bij zijn moeder weg wilde halen. Maar dat gebeurde niet.
    Ik ben vrijwilliger bij de NVA, beheers het Noors en heb het psychiatrisch rapport van Terje Tørrissen og Agnar Aspaas gelezen. Dat stond in de internetkrant Verdens Gang op 6 juni jl. Zie ook krantenbericht dat ik vertaalde op ‘Wij bouwen samen’.

    Bekend is dat de kinderbescherming hem bij 4 jaar bij zijn moeder weg wilde halen. Maar dat gebeurde niet.

    Het psychiatrische rapport is te vinden als je het volgende in je browser plakt: 'www.vg.no/nyheter/innenriks/22-juli/psykiatrisk_vurdering/#page1=200&page2=228'

    Asperger zou het zijn volgens getuigende psychiater in rechtszaal.

    Psychiaters na observatie in gevangenis:
    AQ-score 10 (bij ASS 32 of hoger).
    Gebrek aan empathie antisociaal, geen ASS.
    Vrienden van eigen leeftijd, geen moeite met sociale signalen. Past zich snel aan aan nieuwe gevangenisroutines.
    Geen onhandige motoriek.
    Normale gebaren, lichaamstaal, mimiek, taalbegrip en intonatie. Hij begrijpt ironie en wat niet letterlijk wordt gezegd.
    E.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moet uiteraard schrijven: Die Breivik HEEFT geen Asperger.
    E.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het betreffende artikel staat niet meer op 'We bouwen samen'. Daarom hier maar. Ik haal het van de site van de Noorse staatsomroep NRK:
    ‘http://nrk.no/227/dag-for-dag/_-unodvendig-med-nye-diagnoser-1.8188698'

    Nieuwe diagnoses niet nodig

    Psychiater en professor Ulrik Fredrik Malt van de universiteit in Oslo zei vrijdag tijdens de rechtszaak dat de terreurverdachte het syndroom van Asperger en Tourette kan hebben.

    -Het eerste deel van de getuigenverklaring van Malt was erg informatief en belangrijk om een basaal begrip te krijgen van hoe diagnosen worden gesteld, zegt zegt Anne Kari Torgalsbøen, hoofddocent klinische psychologie op de universiteit van Oslo.

    - Ik ben behoorlijk verbaasd dat er bijna een nieuwe
    deskundigenverklaring in het tweede deel van Malts getuigenis voorgelegd wordt, zegt Torgalsbøen tegen de Noorse staatsomroep NRK.
    Torgalsbøen bedoelt dat Malt over de grens ging van wat de reden was om hem op te roepen als getuige in de terreurzaak.

    -Dit vergroot de verwarring als Malt twee nieuwe diagnoses introduceert op deze manier. Ik vind bijvoorbeeld dat de theorie dat Breivik Tourette zou hebben volledig gezocht, zegt Torgalsbøen.

    Ze vindt ook dat Breiviks oppervlakkige gebrek aan empathie erg goed uitgewerkt is in het rapport van Terje Tørrissen en Agnar Aspaas.

    Breivik zelf zegt dat hij zich emotioneel gedistantieerd heeft om de gruwelijke misdaden te kunnen plegen. Dat is vast waar, maar het kan ook mogelijk zijn dat hij van zichzelf een gebrek aan empathie heeft.

    -Ik zie niet helemaal het nut van het introduceren van een nieuwe diagnose (Asperger) om dit te kunnen verklaren, wanneer dit in het rapport verklaard is met de diagnose antisociale persoonlijkheidsstoornis, zegt Torgalsbøen.
    Malt vertelt tegen de krant Verdens Gang dat hij tijdens de rechtszaak heeft gezegd wat hij kwijt wilde, en wil de zaak verder niet van commentaar voorzien voor de rechter heeft geoordeeld.

    Professor Urik Fredrik Malt concludeerde in zijn getuigenis dat Breivik waarschijnlijk Asperger heeft, mogelijk in combinatie met Tourette en narcistische persoonlijkheidsstoornis.

    Malt is het daarmee oneens met de deskundigen uit eerdere rapporten Torgeir Husby en Synne Sørheim, en deels oneens met Terje Tørrissen en Agnar Aspaas.

    Maar in tegenstelling tot de twee deskundigenteams heeft Malt geen gelegenheid gehad om met Breivik zelf te praten. Zijn overwegingen zijn gebaseerd op recht psychiatrische rapporten en observaties van Breivik tijdens de rechtszaak.
    Malt introduceerde nieuwe diagnosen tijdens de rechtszaak.

    Tegelijk zegt hij dat hij sprak op basis van speculatie, aangezien hij niet met Breivik zelf sprak. Dan had hij zijn opmerkingen achterwege kunnen laten, zegt sier Kjersti Narud, specialist i psychiatrie in universiteitskliniek van Oslo tegen NRK.
    E.

    BeantwoordenVerwijderen