donderdag 31 mei 2012

nuances en modeziekten Angelique Bergsma


Nuances en modeziekten.



Sinds een flinke tijd is de media bezig de diagnose ADHD en zijn variant ADD maar ook Autisme Spectrum Stoornissen als modeziekte neer te zetten.



Staat u mij toe, als gediagnosticeerd ADHD-moeder met een kind met PDD-NOS/ADHD en een verbaal/performale kloof binnen zijn IQ (begaafd niveau), het e.e.a. te verduidelijken.



Vooraleerst: ik ben geen specialist. Ik heb niet gestudeerd aan het RUG, ik heb geen medische wetenschap in mijn pakket gehad, weet niets van medicijnen binnen de psychiatrie weet al helemaal niets over het specialisme psychiatrie.



Wat ik WEL weet, is waar ik iedere dag tegenaan loop in het kader van uitingen/gedragingen en frustraties.



Het is uitermate vermoeiend om als gescheiden moeder van twee jonge kinderen je aandacht overal bij te moeten houden als nu juist DIT niet je sterkste kant is. Dat als je een gesprek aan het voeren bent met iemand dat er in je hoofd een gevecht gaande is over welke zin er als eerste naar buiten mag, dat je daardoor begint te hakkelen, dat je je gesprekspartner zijn wenkbrauwen begint te fronsen en jezelf maar weer even diep adem haalt.

Laat staan dat je enthousiast over iets bent, als ik dan eenmaal begin ben ik niet meer te houden, laat staan te volgen.



Dan in het werk….lastige klusjes laat je lang liggen, dit vereist een mate van concentratie die verstoord wordt door ‘ruis’ om je heen en dit veroorzaakt weer angst om fouten te maken dus leg je dat klusje gemakkelijk weer weg, het wordt niet meer opgepakt. Het behoeft geen verduidelijking meer hoe je op professioneel niveau functioneert.

Daarnaast zorgt onrust in je lijf voor het gevoel dat je op ‘hete kolen’ zit. Opstaan terwijl verwacht wordt dat je blijft zitten (in mijn comm.adm. functie), almaar opstaan en ergens heen lopen om iets uit de archiefkast te pakken, teruglopen naar je plek, , ‘opeens’ bedenken dat je dát ook nog nodig had, je staat weer op en loopt weer weg van je plek, onderweg kom je die en die tegen, maakt even een praatje, na het praatje loop je weer terug naar je plek waarna je je bedenkt dat je dat andere nog moest doen en staat weer op en loopt weer weg. Dit is dagelijks aan de orde geweest in mijn geval, en nog. Efficiënt werken was er niet hierdoor niet bij.



Dit is een korte schets van mijn eigen situatie, er is mij door de jaren heen veelvuldig spottend danwel bloedserieus gevraagd ‘of ik adhd had of zo’. Dit was uitermate pijnlijk om te horen.



Ik bespaar u de verhalen hoe ik als kind was, alhoewel ze op zich grappig zijn als u zich bedenkt dat ik tien (!) keer in het gips heb gelopen omdat ik zo druk/wild was en de meest onwaarschijnlijke dingen deed. En nee, ik ben echt geen jongetje.



Mijn opleiding is laag, mijn potentieel was en is groot. Maar destijds waren er geen rugzakjes. De leraren waaraan ik vroeg of ze mij wilden bijscholen (economie) na schooltijd schoot in de stress toe ik het vroeg. Afwijzing als gevolg. Ik herinner mij een moment dat mijn laatste werkgever mij iets uitlegde, maar had een niet zo’n goede dag, de informatie kwam er gewoon niet in, ik hoorde wat hij zei maar het leek alsof het ‘schild’ om mijn hersenen de woorden afketste. Het kwam, zoals heel vaak gebeurde, doodleuk niet binnen. Echter ligt mijn IQ rond de 118. 



Nu, inmiddels moeder van twee kinderen waarvan de oudste de diagnose zoals aan het begin van blog omschreven: heb ik de mooie mogelijkheid om in ruil voor de bijstand die ik ontvang vanuit mijn gemeente, vrijwilligerswerk te doen. Dit doe ik dan ook met grote passie en het betreft een aantal projecten die heel gericht voor de ‘zwakkeren’ onder ons terug doe.

Ik wil u schetsen hoe het mij hierin vergaat.



Met het bovenstaande in uw achterhoofd moet u zich voorstellen dat ik in de vrije uren thuis danwel op locatie of ergens in den lande mijn werkzaamheden verricht.

Echter heb ik ook te maken met een aantal aspecten die een kind met o.a. autisme met zich mee brengt.

Ik doel op zorgafspraken, dit zijn er nogal wat, denk aan Jeugdzorg (waarover ik meer dan te spreken ben!!!), de communicatie met zijn school, de afspraken inzake afstemming medicatie en gesprekken met de kinderpsycholoog maar ook de intensieve ambulante thuishulp voor de broodnodige ondersteuning in de opvoeding. Want laat ik hier heel duidelijk over zijn: de opvoeding naar mijn oudste vind ik loei- en loeizwaar!

De avonduren krijg ik de oudste niet naar bed, zijn ‘gonzen’ in zijn hoofd (storm/chaos) houdt hem wakker. Komt rustig zo’n tien keer op een avond naar beneden. Dit doet hij al vanaf dat hij kan lopen maar wennen doe je er niet aan. Want het zorgen voor dit kind gaat hiermee non-stop door en als alleenstaande ouder heb je geen eigen tijd.

Bespeurt u hier de frustratie alleen al binnen de eigen situatie.



Dan komen er nog zaken bij als het leerlingenvervoer dat stelselmatig laat afweten, je kind die zich meer en meer op een niet wenselijke manier op school uit doordat hij zijn behoeftes niet kenbaar (durft?) maken bij zijn leerkrachten (hij is 7 jaar), ouders, opa en oma etc.



Mijn eigen hoofd is al heel snel vol, dit topje van de ijsberg komt er vrolijk bovenop.

Dan de drukte die dit met zich mee brengt en hoe ik hier zelf in sta. Hoe drukker het is (kinderen die uit school komen) hoe sneller ik moet maken dat ik weg kom omdat ik zelf niet tegen al die drukke geluiden kan.



Dus naast mijn werk als ADHD-er met bijna de hoogste score, jongleer, laveer en maai ik me overal doorheen. In de hoop dat ik niets vergeten ben, dubbele afspraken maak, afspraken over het hoofd zie.



Nu mijn punt:



Het interesseert mij niet of de media of de specialisten over elkaar heen buitelen of ADHD/ADD/Autisme spectrum stoornissen bestaan of niet.

Het interesseert mij niet dat het een andere naam of een ander jasje, pruikje, bloemetjesshirt of schoenen krijgt aangemeten.





Wat mij WEL interesseert is dat ik voor eens en altijd nu echt een keer duidelijk gesteld wil hebben dat wát het ook is, dat de hetze stopt zodat de kinderen en volwassenen met deze problematiek deze mentale belasting er niet nog een bovenop krijgen.

Ik neem het mensen die dit aanwakkeren enorm kwalijk, waaronder ook Laura Batstra met haar boek. Over de rug van deze kinderen komt zij met dit boek, een kwetsbare groep nog kwetsbaarder wegzettend door te stellen dat grofweg de meeste kinderen zijn overgediagnosticeerd!

Het interesseert mij als moeder niet wat de bevindingen zijn, wel dat dit op een hele integere manier onder de aandacht gebracht had moeten worden zonder hele groepen onzekerder/kwetsbaarder/vertwijfelender te maken.

In mijn optiek  had zij er voor kunnen kiezen door nog actiever lezingen te geven binnen haar professionele grenzen en niet moeten kiezen voor publiciteit buiten haar professionele grenzen door haar boek aan te bieden bij BOL.com.



In dit boek erkend zij o.a. dat wij als ouders echt ondersteund moeten worden maar ook moeten wij anders leren opvoeden in plaats van er een pilletje in douwen, wij moeten heel goed nadenken alvorens een diagnose te ‘willen’ maar ook onszelf een spiegel voor houden in ons eigen (on)kundige opvoeding richting deze kinderen.



Het is heel goed hier en daar nuances aan te brengen binnen een boek maar ook schrijft zij dat experts en specialisten op het gebied van ADHD (ook de specialisten en pioniers over zee) zich vergissen en stelselmatig worden banden met de pharmaceutische industrie zo dusdanig vermengt met de diagnose zelf dat het een bijna enge aannemelijkheid wordt om haar te geloven in de stellingen dat ADHD slechts op hele kleine schaal bestaat.



En daar zou ik graag over willen debatteren. Dit gaat namelijk ook over mij. En over mijn kinderen.

Ouders lezen ook dit boek, ook ik heb even, maar dan ook maar heel even nadat ik dit boek had gelezen zitten denken: wat nu?

Maar dat duurde echt maar heel even.
Geen pionier, auteur, psychiater of -logen en -ogen die mij kunnen vertellen wat ADHD is en hoe ADHD bij MIJ werkt, zo simpel is het!


Nu als besluit een aantal positieve neveneffecten van kinderen en volwassenen gediagnosticeerd met ADHD/ADD:



Zij zijn recht door zee!

De impulsiviteit maakt ze spontaan en openhartiger!

Ze zijn loyaal en gaan voor de medemens door het vuur!

Het zijn gevoelsmensen met een enorm sterk rechtvaardigheidsgevoel!

De energie die zij hebben geeft ze een mate van volhardendheid die er voor kan zorgen dat ze enorm veel potentieel hebben om zaken voor elkaar te krijgen!

De emoties van anderen worden goed ingevoeld!

Ze maken van hun hart geen moordkuil!

Ze zijn ontzettend enthousiast en goed in de dingen die ze graag doen!

Ze zijn vaak opgewekt en vrolijke noten!

Vanwege het delicate karakter van deze hele discussie rondom ADHD eis ik nu als ‘prooi’ van de media en de overigen die dit verder in gang hebben gezet om eerst eens heel goed te bedenken WIE hier mee geraakt worden en op WELKE wijze dit gebeurt!

Want eerlijk gezegd, om alles wat er al gaande is rondom onze kinderen begin ik het goed zat te worden.



Angelique Bergsma

Platform Verontruste Ouders


5 opmerkingen:

  1. Zelf ben ik als leerkracht en mentor werkzaam op een cluster 4 school VSO/ LVG en het probleem met het taxivervoer komt hier ook regelmatig voor. Dan zit je met een leerling te wachten op de taxi die een half uur te laat komt. Kind vraag: 'Juf, hij laat me toch niet staan? Ik kom toch wel thuis?'En moet vervolgens spugen van de stress.

    Bij mij op school zit geen enkel kind er voor zijn 'zweetvoeten'. Ze hebben allemaal hulp en begeleiding nodig.
    Wat het anders maakt is dat hierbij het aflaten weten van ouders ook vaak een grote rol speelt. Raar he', dat je problemen met je gedrag hebt als je vanaf 3 jarig leeftijd opgesloten wordt in je slaapkamer, zonder speelgoed in je eigen poep en urine. Of wordt mishandelt of misbruikt.

    Angelique, ik zou willen dat meer kinderen een moeder als jij hadden. Je mag er trots op zijn.
    Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij mij wekt uw reactie niet de indruk dat u open staat voor een discussie met Laura, ook al schrijft u dat wel. U hebt besloten dat medicijnen de oplossing zijn en zelfs een genuanceerde vraag daarover stellen, zoals Laura doet, wordt niet geaccepteerd. Waar wilt u dan met haar over discussieren?

    Verder lees ik dat u en uw kind vooral enthousiast zijn bij leuke klussen. Dat geldt toch voor iedereen? Maar helaas het leven bestaat niet alleen uit leuke dingen. Met vervelende zaken moet je leren omgaan (en ja dat geldt ook voor mij!).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Liesbeth,

    Bedankt voor uw reactie. Vooraleerst wil ik het volgende stellen, wij kennen elkaar niet, dat heeft een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat er een objectieve mening in een reactie gegeven kan worden, het nadeel is dat u mijn leefsituatie niet kent.

    Ik heb het boek van mevr. Batstra gelezen en er zijn veel zaken waar ook ik als moeder blij mee ben, ik noem een onderwijskwestie, de zorg om een tendens inzake overdiagnostiek en de daarbij behorende medicalisering. Maar ook de pharmaceutische industrie. Betreffende het laatste wil ik alleen maar aangeven dat de overheid dit zou kunnen uitbannen als er geoormerkte gelden vrijgemaakt zouden kunnen worden om onderzoeken te subsidieeren. Is een hele simpele oplossing waarbij wij op termijn er allengs achter komen in hoeverre de industrie daadwerkelijk een hele grote vinger in de pap heeft.
    Als u iets beter had gelezen had u kunnen lezen dat ik uit hoofde van het moederschap het zat ben om deze hele discussie te voeren omdat er bij voorbaat wordt geroepen dat het met geduld/warmte/tolerantie etc erg veel bereikt kan worden. Dat zal wellicht voor de groep betekenen die door 'lekeninterviewers' abusievelijk de diagnose hebben gekregen. Deze groep zal zich naar inzicht in de verdere jaren zich langzaamaan in het spoor trekken.
    Nu kom ik met mijn variant. Wij hebben alles geprobeert en ook ik heb als moeder in het begin steken laten vallen in mijn wanhoop naar mijn kind toe, zoals iedere ouder daar zich pijnlijk bewust van is. Echter, en laat ik dit heel duidelijk stellen, nimmer heb ik mijn kind medicatie willen toedienen. Dit is niet over een spelletje mens-erger-je-niet besloten. Wij hebben ons sterk verdiept in het medicijnen, evt gevolgen/effecten/gevaren/voordelen/nadelen en noem de hele rambam maar op. Na een jaar dubben, proberen, overleggen, trainen en oudertrainingen hebben wij dit schoorvoetend besloten. In combinatie met de training die ik nu (nog!) volg, en hierbij doel ik op de Triple P training, hoop ik nog een stap verder te kunnen komen als ouder (inmiddels opvoeddeskundige) om goed met het gedrag om te gaan. Dit kind behoort tot de groep kinderen die niet functioneert tot in den gevare af! En uit hoofde van deze groep spreek ik! En ik zou juist heel graag het debat met mevr. Batstra willen aangaan. En niet om mevr. Batstra aan te vallen zoals u wellicht denkt. Als besluit vind ik de laatste twee opmerkingen in uw reactie opmerkelijk. Dit is namelijk exact hetgeen waarom ik mij sterk maak voor mijn kind. Er wordt slechts gelezen wat met wil lezen, in mijn geval lees ik wat ik moet lezen/leren/filteren omwille van de gezondheid van mijn kind.
    Angelique

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Angelique,

    Goed dat u reageert. Ik heb niet de bedoeling gehad om uw opvoedingsbekwaamheden in twijfel te trekken. Dat zou ik nooit doen, zeker niet via internet en helemaal niet bij iemand die ik niet persoonlijk ken. Ik begrijp dat dit voor u in mijn vorige reactie misschien wel zo is overgekomen. Als dat zo is, wil ik daarvoor mijn excuses aanbieden, want dit is echt niet mijn bedoeling!

    Mijn opmerking eerder op mijn eigen blog dat ik de indruk heb dat er te snel medicatie wordt ingezet, geldt zelfs niet alleen voor ADHD maar voor heel veel ziektes (en ook niet alleen voor psychische ziektes ook bijvoorbeeld diabetes). Ik vind dat we in Nederland niet normaal meer met ziekte om kunnen gaan. En nogmaals dat sloeg niet op uw individuele situatie, want die kan ik niet beoordelen en dat wil ik ook niet.

    Het zou mooi zijn als u inderdaad een gesprek met Laura zou voeren (als zij dat tenminste ook zou willen).

    Met vriendelijke groet,
    Liesbeth Oerlemans

    PS Ik vond tot nu toe de toon van jullie stukjes richting Laura zo onvriendelijk dat ik hierdoor de indruk kreeg dat u niet met haar wilde praten. Uw laatste reactie laat mij een ander beeld zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn naam is Sytze Vliegen en ik vind het maar flauwekul. Als je geen verstand van medische kwesties hebt, moet je niet de pretentie willen wekken die wel te hebben. Als ik vroeger druk deed, kreeg ik een wats van mijn ouweheer en dan was ik weer een tijd rustig. Probeer dat eens uit?

    BeantwoordenVerwijderen