woensdag 30 november 2011

Van Bijsterveldt, Sterk en Beertema

We hebben ons weer een avondje vermaakt met de moraliserende dames Van Bijsterveldt en Sterk. Marja schoof aan bij Twan in Nieuwsuur n.a.v. een artikel dat vandaag in de Volkskrant verscheen. Er moet een contract komen tussen ouders en school om ouderbetrokkenheid te regelen. Ouders moeten desnoods vrije dagen inleveren of minder gaan werken om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun kind Voor de aflevering klik hier
Twan opent meteen "er zit geen nuace in" Van Bijsterveldt heeft het over de driehoek onderwijs ouders zorg en dat de ouder uit de driehoek is gevallen. Ouders hebben het druk en laten het kind over aan de school. Het is heel belangrijk dat ouders betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind, maar ook achter de normen en waarden van de school staan. Het was niet haar bedoeling sentimenten op te roepen (....) Uit onderzoek blijkt dat maar 15% van de ouders voorleest. Zelf heeft zij heel veel voorgelezen, uiterst belangrijk! Kinderen moeten geholpen worden bij het huiswerk. Maar...zo stelt Twan zelf was ze ook niet altijd even betrokken. Ze had een oppas die heel actief was op school!
Nu pruttelt Marja dat ze toch wel heel veel aandacht had, en heel veel tijd besteed heeft aan de kinderen. Goed ze had wat meer betrokken kunnen zijn bij het V.O.
Maar, vraagt Twan, waarom moeten ouders doen wat ze zelf niet kan?
Het gaat niet om mij! Ik spreek hier als onderwijsminister.
Maar zelf zette ze toch alles op alles voor een cariere in de politiek, eigenlijk is het de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Ik spreek hier als minister van onderwijs volhard Marja. Ouders moeten bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind. Ze moeten achter de normen en waarden van de school staan. Als het rapport komt zie je ouders niet maar als er problemen staan zijn ze er als eerste, zo klagen scholen. Als je kiest voor een kind kies je ook voor betrokkenheid bij school. Er moeten niet vrijblijvende afspraken komen.
Zo....zakte die even door de mand!
Daarna aandacht voor dhr Beertema. Die heeft een motie voorgesteld getiteld "zeg maar Jansen" Leerlingen moeten de leerkracht voortaan weer met U aanspreken. Volgens mij verdien je als leerkracht respect door vakmanschap maar goed. Dat sommige kamerleden een verwijzing maakten naar het eigen PVV gedrag in de kamer dat niet altijd van respect getuigt daarvan snapte hij de link niet. Hij meende ook nog dat Femke Halsema in de grachtengordel woonde en de problemen niet kende omdat haar kinderen op een witte school zouden zitten. Slecht geinformeerd, roddel en achterklap.
Mw. Sterk had het al in haar eerste zin in P&W over in hun kracht zetten. Zij probeerde recht te praten wat krom is.
De redactrice van Mama zat ook aan tafel, mw. Werkhoven. Opvoeden is ook een taak van de school. Kinderen moeten zelfstandig kunnen zijn. Zelf gaat Sterk niet minder werken. Zij brengt drie keer in de week haar kinderen naar school. Hulde! Ze kan e.e.a. goed combineren. Scholen moeten op ouders kunnen terugvallen. Werk is goed maar je kind moet daar niet onder leiden. School en ouders moeten samenwerken. Mw. Werkhoven: de minister stelt duidelijk minder werken.
Sterk er wordt gewerkt aan een betere verdeling zorg en werken, flexibeler kunnen werken. Volgens Werkhoven is een open zenuw geraakt. Het apelleert aan het gevoel. Je denkt eigenlijk dat moet ik ook gaan doen. Wat is de grens?
Sterk: 1 op de 2 ouders leest niet voor (Bijsterveldt had het over 15% die het wel doet), 2 op de 3 helpen niet bij huiswerk. Werkhoven: voorlezen is vanzelfsprekend. Er hangt een zweem van betutteling om dit plan. Kom je naar school om voor te lezen dan zeg ik nee, sorry. Luizenmoeder? nee, sorry. Brood voor de pauze ala. Maar er zijn heel veel nietwerkende moeders die het graag doen. Ik werk fulltime en kan niet uren of een dag inleveren. Sterk: school bereid voor op de samenleving. De school is een gemeenschap. Mw. Coenen (directrice school) Ik begrijp de discussie niet. Wij delen rapporten uit aan de ouders zodat we alle ouders binnen krijgen. We werken aan een goede band al voordat er problemen zijn. Ouders hebben het beste voor met hun kind. Er zijn ouders die geen interesse tonen maar dat zijn uitzonderingen. En ik moet er trouwens niet aan denken de hele dag ouders over de vloer te hebben.
Sterk: heel veel ouders willen wel maar kunnen niet. Er zijn ouders die tien jaar een kind op het speciaal onderwijs hebben en niet een keer op school geweest zijn. (waarom nu weer uitgerekend een kind op het s.o. denk ik dan, zijn daar de meest asociale ouders??)
Met die scholen moeten afspraken komen. De combinatie werk/zorg moet beter. In de overeenkomst gaat het over normen en waarden. Sterk haalt voorbeelden aan uit Rotterdam Zuid en Rotterdam Noord. Daar participeren de ouders moeilijk mee. De afspraken tussen school en ouders zijn niet vrijblijvend. Het gaat om huisbezoeken wat een schat aan informatie kan opleveren. Vaak is het geen onwil maar onkunde.
Werkhoven: u heeft het over probleemgezinnen. Sterk: ook over ouders die hun kind geen ontbijt geven omdat ze het druk met werk hebben. De groep is niet makkelijk af te bakenen. Coenen: Ouders moeten tegenwoordig overal voor tekenen: zorgplan, ouderbijdrage, maatschappelijke stage etc etc. Dat geeft veel administratieve romslomp. Nu dan een contract. Ik zou die tijd liever besteden aan de kwaliteit van de lessen.
Er volgt een filmpje van Koefnoen waarin een gestresste moeder een verkeerd kind uit de creche haalt. Zelfde kleertjes, ze heeft haast, ze moet rennen, wat maakt het uit?
Werkhoven: wij maken met een klein groepje ouders lessen voor de wat hoger begaafde leerlingen omdat de school het niet kan bieden. Dat is toch eigenlijk van de gekke. Niet iedere school kan dit bieden.
Werkhoven: ik begrijp niet wat het plan, wat het probleem is
Sterk: nou daar hebben we in de kamer anders een debat over gehad hoor!

Noot Miek
De discussie gaat mooi de verkeerde kant op. Iedereen heeft het nu over moeders die wel of niet mogen werken, wat ze eerst gestimuleerd hebben wordt nu weer afgebroken. De media duikt er bovenop. Maar dat leidt de aandacht af van de slechte plannen omtrent passend onderwijs waar zelfs de Raad van State stevige kritiek op uit.
Natuurlijk moeten ouders betrokken worden, en velen willen dat ook maar het is nu niet goed geregeld. Ouders worden nog al te vaak veel te weinig betrokken bij de ontwikkeling van hun kind. Samen een team vormen bereik je niet door nu met het opgeheven vingertje te wijzen naar huiswerk, voorlezen, en een goed ontbijt. Oh ja en niet te laat naar bed. Marja is niet op haar achterhoofd gevallen en denkt ongehinderd haar slechte plannen ten uitvoer te brengen.

1 opmerking:

  1. Dank jullie voor deze update!!
    Mijn moeder vindt dat haar presentatie al gaat wankelen na Nieuwsuur.
    Ik kijk niet zelf naar politici van VVD,CDA en PVV om mijn bloeddruk op peil te houden.
    AnnaPO

    BeantwoordenVerwijderen