woensdag 9 november 2011

PGB debat

Zo. We hebben het PGB debat weer achter de rug. Grote onzekerheid en angst om de toekomst zijn mijn gevoelens, ik weet niet hoe het jullie vergaat?
Allereerst wil ik de oppositie, allen die de motie van afkeuring hebben gesteund hartelijk danken. Zij hebben onze vragen en gevoelens zeer goed vertaald in moties!
Linda, Renske, Agnes, Pia, Arie, Esme ik hoop dat ik niemand vergeet...uit de grond van mijn hart wij zijn jullie dankbaar!

Esme Wiegman diende de motie in en stelde dat zij die weer in zou trekken als zij de oppositie tegemoet zou komen en onderdelen van haar plan aanpast. Helaas heeft de motie het niet gehaald, maar er is wel een duidelijk signaal afgegeven!

Over het tien uursplan waardoor veel mensen niet meer in aanmerking komen voor een pgb of vergelijkbare vergoeding loog de Staatssecretaris keihard! Zij stelde dat zij tot die tien uursgrens was gekomen door gesprekken met PGB-houders zelf. Die zouden gezegd hebben dat tien uur een redelijke grens was. Vergeten zijn zeker de vele verontwaardigde brieven aan de Staatssecretaris via Per Saldo!! Budgethouders hebben natuurlijk nooit gezegd dat tien uur akkoord was. Wel zouden zij gezegd kunnen hebben dat zij behoefte hebben aan tien uur of meer. Dat zij dat nodig hebben, maar dit wordt niet geindiceerd!
Ik neem dat mevrouw Veldhuijzen Van Zanten bijzonder kwalijk. Zij misbruikt de gesprekken die zij gevoerd heeft en maakt er verkeerde conclusies uit op. Zij zet de waarheid naar haar hand. Marlies bij deze: budgethouders gaan niet akkoord met de tien uurs grens. Juist door die paar kleine uurtjes kunnen wij ons gezin met twee zonen met autisme adhd en een licht verstandelijke beperking draaiende houden!

Er was wel beweging bij de staatssecretaris maar die ruimte werd keihard ingedamd door niemand minder dan Tamara Venrooy! De mevrouw die gezellig op de thee gaat bij budgethouders om te bezien hoe hun situaties is. Die begripvol knikt maar aan de andere kant deze mensen keihard in de kou laat staan. Wil je dat niet meer doen Tamara, dit soort bezoekjes. Je geeft hierdoor mensen valse hoop!

Men wilde ook zekerheid dat er geen wachtlijsten zouden ontstaan van mensen die niet meer voor een vergoeding in aanmerking komen en noodgedwongen hun zorg anders moeten zien in te richten.

De PVDA vroeg om uitstel van de plannen. Er werde goede moties ingediend door de oppositie om tot betere plannen te komen.

Nu.nl:
Als blijkt dat chronisch zieken en gehandicapten door de ingreep in het persoonsgebonden budget (pgb) geen passende zorg kunnen krijgen, komen ze in aanmerking voor de nieuwe vergoedingsregeling. Veldhuijzen van Zanten deed die toezegging in het debat met de Tweede Kamer.
Ze trok het zogeheten 10uurs-criterium voor deze zorg echter niet in.

We moeten deze staatssecretaris op zijn minst laten weten dat ze het niet goed begrepen heeft dat budgethouders akkoord gaan met de tien uurs grens.
We kunnen ons laten horen op 20 november op de Dam dag van de verontwaardiging vanaf 14.00 uur en op 10 december op de manifestatie Armoede Werkt Niet in de Brabanthallen Den Bosch. We blijven onze stem verheffen om duidelijk te maken dat Van Veldhuijzen Van Zanten vreselijke fouten maakt. Nooit is geluisterd naar alternatieve plannen van o.a. Per Saldo, waar wel bezuinigd kan worden!!
Opgeven? Wat is dat???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten