vrijdag 4 november 2011

internetconsultatie elektronisch leerlingdossier

De minister van OCW is onlangs een internetconsultatie gestart over het ELD, het elektronisch leerlingdossier. Balans maakt zich grote zorgen over de uitvoering van dit ELD. Wij vragen ons met de onderwijsjurist Katinka Slump af of de rechtspositie van ouders in deze wel voldoende is geregeld. Wij willen voorkomen dat er van alles over ons kind en ons zelf wordt geschreven en verstuurd zonder dat wij er weet van hebben en onze visie op ons kind er in aan de orde komt.
Het ministerie van OCW is een internetconsultatie gestart met als doel de betrokkenen te vragen naar de duidelijkheid, wenselijkheid, volledigheid en werkbaarheid van het besluit. Betrokkenen zijn scholen, ouders/verzorgers, softwareleveranciers en onderwijsorganisaties.
De reacties mogen betrekking hebben op alle onderdelen van het conceptbesluit. U kunt tot 14 november a.s. de minister laten weten hoe u over deze kwestie denkt.

Rechtspositie van ouders
Balans sluit zich aan bij de visie van onderwijsjurist Katinka Slump van Judion, dat de rechtspositie van ouders wat betreft het leerlingdossier van hun kind in de wet uitdrukkelijk moet worden geregeld. De school moet ervoor zorgdragen dat de visie van de ouders op de ontwikkeling van hun kind en de aanbevelingen die de ouders over het kind hebben gedaan aan de school in het leerlingdossier worden opgenomen. Zo wordt een juist beeld van de leerling gevormd. De school moet in het dossier aangeven op welke wijze de inzichten van de ouders bij de besluit­vorming door de school m.b.t. de leerling zijn meegewogen. Het kan niet zo zijn dat een dergelijk dossier zonder uitdrukkelijke toestemming, en bij meningsverschil met de school omtrent de visie op hun kind uitdrukkelijke aanvulling van de ouders, zomaar met anderen kan worden gedeeld.

Onderwijskundig rapport
Ook bij de overstap van een leerling naar een andere school moeten de ouders in de gelegenheid worden gesteld vooraf schriftelijk in te stemmen met de via het onderwijskundig rapport over te dragen informatie. Als zij het hiermee niet eens zijn, moeten zij hun eigen zienswijze als onderdeel van dit rapport opstellen. Ook moeten zij onjuiste informatie uit het dossier kunnen verwijderen dan wel onvolledige informatie kunnen aanvullen.

Internetconsultatie
Bovenstaande visie, verwoord in het document van Judion, zal Balans bij de internet­consultatie meezenden. Bent u het met Balans eens en wilt u ook uw mening kenbaar maken? Klik op de link: Internetconsultatie Besluit uitwisseling leer- en begeleidingsgegevens. U kunt uw mening geven tot 14 november 2011.

Meer informatie
Het leerlingdossier, Judion Juridische Dienstverlening Onderwijs
Dagblad Metro publiceert in een artikel d.d. 1 november haar mening.
Op de site van Ouders Online draagt hoofdredacteur Justine Pardoen haar mening bij over dit onderwerp.
Het verslag van de beraadslagingen in de Eerste Kamer is na te lezen bij de Handelingen van de Eerste Kamer.

Ons motto is: De kracht van ouders werkt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten