dinsdag 18 oktober 2011

workshops autisme auticomm Enschede

Autismenetwerk CompASS organiseert weer gratis workshops rond het thema autisme.

Wij ontvangen u graag op 19 november 2011 in Prismare
Roomweg in Enschede
www.prismare.nl


U kunt kiezen uit de volgende workshops:

Autisme & Partnerrelatie
Autisme & Diagnostiek
Autisme & Opvoeding
Autisme & Werk
Autisme & Verslaving
Autisme & Volgend spelen
Autisme & PGB
Autisme & Overprikkeling

--------------------------------------------------------------------------------

Autisme & Partnerrelatie
Workshop 1 10.00 tot 11.00


Ervaringsdeskundige Gijs en zijn vrouw Jolanda Horvers gunnen u een kijkje in hun relatie. Gijs heeft Asperger, maar hoe beïnvloedt Asperger hun relatie en de eerdere relaties van Gijs?

Hoe gaat dit praktisch? Bijvoorbeeld met het schoonmaken, taakverdeling, inrichting van het huis, boodschappen doen enz. Ook andere zaken komen aan de orde, zoals ruzie maken en omgaan met gevoelens. Tevens worden er tips en handvatten gegeven vanuit de praktijk. Tijdens deze workshop zal er de gelegenheid zijn om vragen te stellen.

Marjon Kuipers van Auticomm. autisme & communicatie verzorgt de toelichting bij deze workshop. www.auticomm.nl

Autisme & Diagnostiek
Workshop 2 10.00 tot 11.00

Wat is het belang van diagnostiek bij (vermoedens van) autisme? Heeft het altijd meerwaarde, of kan het eerder juist problemen opleveren wanneer een kind of volwassene een ‘etiketje’ krijgt opgeplakt? In deze workshop zal hier uitleg over gegeven worden, maar ook de nodige ruimte voor discussie zijn. Orthopedagoog en gezondheidszorgpsycholoog Nathalie ‘t Jong www.agno.nl geeft deze workshop; zij is altijd benieuwd naar de mening van ouders, ervaringsdeskundigen en alle anderen met een mening over dit onderwerp!


Autisme & opvoeden
workshop 3 10.00 tot 11.00

Een workshop die stil staat bij opvoeden in de huidige tijd en de invloed van autisme hierbij. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn:
- hoe bied ik als ouder structuur aan mijn kind met autisme.
- hoe ga ik als ouder om met de omgeving.
- wanneer vraag ik als ouder hulp bij de opvoeding.

Er zal tijdens deze workshop gelegenheid zijn om ervaringen te delen en vragen te stellen.
Deze workshop wordt gegeven door een van onze opvoeddeskundigen.



Autisme & werk
workshop 4 10.00 tot 11.00

In deze workshop wordt inzicht gegeven in de mogelijkheden die er zijn om werk mogelijk te maken. Jobcoaching De Bakfiets werkt volgens de methodiek van het medierend leren waarbij het proces van degene die wij begeleiden centraal staat en zelf de regie voert over zijn/haar traject.

De workshop geeft gelegenheid om vragen te stellen en daarnaast zal meer verteld worden over de werkwijze van De Bakfiets www.jobcoachingdebakfiets.nl


--------------------------------------------------------------------------------


Autisme & verslaving
workshop 5 11.30 tot 12.30

Ervaringsdeskundigen Gijs Horvers en Gody Keizer zijn niet alleen de oprichters van dé netwerkborrel Iets Drinken, maar hebben ook persoonlijk in hun leven te maken gehad met verslaving aan alcohol, softdrugs en medicatie. Voor hen leek middelenmisbruik, net zoals voor veel mensen met een vorm van autisme een makkelijke uitweg, die uitdraaide op een strijd. Beide vertellen hun verhaal door middel van anekdotes. Hun ervaring is dat de reguliere verslavingszorg in de meeste gevallen nog niet veel begrijpt van autisme.
Tijdens deze workshop zal er de gelegenheid zijn om vragen te stellen. www.asocialekaart.nl


Autisme & volgend spelen
workshop 6 11.30 tot 12.30

Ontspanning kan in een kind met autisme ontstaan door volgend spelen. Vanuit hier kan het kind zich ontwikkelen en gaan leren. Ineke van Staalduinen speelt in gezinnen thuis met kinderen met autisme. Zij bereikt hiermee dat kinderen beter in hun vel gaan zitten en sociaal beter gaan functioneren. Ook brengt de manier van spelen de kinderen tot gevarieerder spel. Tijdens deze workshop wordt op praktische wijze duidelijk hoe dit in zijn werk gaat. www.optizorg.com

Autisme & PGB
Workshop 7 11.30 tot 12.30

Is PGB in de nabije toekomst nog mogelijk?
Bent u bang uw huidige hulpverlening of de regie in de hulpverlening van uw kind te verliezen?
In deze workshop, gegeven door Petra Raveling (www.zorgxpert.nl), worden al uw vragen zo goed mogelijk beantwoord rondom het Thema veranderingen in de zorg en met name PGB. Waar moet u straks naar toe voor uw aanvraag? Kunt u vanaf 2012 nog wel begeleiding geïndiceerd krijgen? Kan u uw huidige hulpverlening behouden of niet? Ook is er een gastspreker uitgenodigd voor de groep autisme met een verstandelijke beperking.
Voor deze workshop kunt u van te voren uw vraag rond dit thema doorgeven aan info@zorgxpert.nl. Op die manier kunnen we in een korte tijd zoveel mogelijk vragen beantwoorden.

Autisme & Overprikkeling
Workshop 8 11.30 tot 12.30

Autisme & overprikeling gaat vaak samen. In deze workshop wordt uitgelegd hoe overprikkeling ontstaat en hoe je als omgeving de signalen kunt herkennen en hierop kunt anticiperen.
Deze workshop wordt gegeven door Marjon Kuipers en een ervaringsdeskundige van www.auticomm.nl

--------------------------------------------------------------------------------

Uw gastvrouw: Marijke Rouhof www.marijkerouhof.nl
Uw gastheer: Robert van der Meulen www.buro-onyx.nl



U kunt zich aanmelden voor de workshops via info@autismenetwerkcompass.nl onder vermelding van het nummer van de workshop.
Vanwege het beperkte aantal plaatsen hanteren wij de volgorde van aanmelding.

Wij zien u graag op 19 november!

Hartelijke groet,




Leden Autismenetwerk CompASS
www.autismenetwerkcompass.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten