donderdag 1 september 2011

actie Balans voor instemmingsrecht ouders passend onderwijs

Hallo allemaal,

We zijn een plan aan het uitbroeden voor een actie in het kader van Passend onderwijs. Het gaat om het instemmingsrecht van ouders wat betreft het zorgarrangement voor hun kinderen. Wij hebben daar ook een artikel over geschreven in het septembernummer van Balans Magazine.
Actie voor instemmingsrecht ouders
Met de nieuwe wet op het Passend onderwijs krijgen de schoolbesturen in 2012 zorgplicht.
Zij moeten dan elke aangemelde leerling een passend onderwijsarrangement bieden. Dat hoeft niet perse op de school te zijn waar het kind is aangemeld, maar dat kan ook op een school waarmee wordt samengewerkt. Tot onze verbijstering lazen wij in het verslag van Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over de voortgang van Passend onderwijs (29 juni) dat Minister van Bijsterveldt van OCW niet van plan is om ouders instemmingsrecht te geven Weliswaar sprak zij uit waarde te hechten aan een goed overleg met de ouders, maar wat haar betreft is het oordeel van de school doorslaggevend. Ouders rest vervolgens niets anders dan een gang naar de rechter wat natuurlijk weer de nodige tijd in beslag neemt en de onderlinge verhouding met de school er niet beter op zal maken. Dit was voor ons de limit.

Vijf jaar geleden werd bij de start van Passend onderwijs aan ouders een belangrijke rol toegezegd. Dat blijkt ons nu maar bitter weinig op te leveren. In tegendeel. Wat betreft de zeggenschap over het onderwijs aan onze kinderen gaan wij er juist op achteruit.
Wij vinden dat we ons hierbij niet moeten neerleggen en hiertegen in actie moeten komen.

Wij vinden dat, van alle zaken die ouders aangaan, het recht op instemming van ouders ten aanzien van het onderwijs/zorgarrangement van hun kinderen, het meest belangrijke punt is om in actie te komen. Aan de ene kant omdat dit voor ouders het meest wezenlijke punt is. Het gaat immers om de directe invloed bij het onderwijsaanbod voor hun kinderen. Aan de andere kant is het een kans om ons als oudervereniging eens goed te manifesteren als belangenbehartiger. En misschien heeft het wel een kans van slagen omdat het niets met bezuiniging te maken heeft, wij veel prominente juristen aan onze kant hebben en misschien ook wel dat de tijd er ook wel rijp voor is.

Wij willen ervoor pleiten ouders juist wel instemmingsrecht te geven als het gaat om afspraken over het zorgaanbod voor een kind en de plaats waar dat gerealiseerd zal worden.
Wij stellen voor om de rollen om te draaien door ouders eerst instemmingsrecht te geven en scholen de gelegenheid te bieden om in beroep te gaan bij een onafhankelijke commissie als in hun ogen ouders niet realistische eisen stellen. Wij denken dat dat er wellicht voor zorgt dat scholen zich wel twee keer zullen bedenken voordat ze een kind de toegang ontzeggen ‘uit handelingsverlegenheid’. Mogelijk leidt het er zelfs toe dat er zo op den duur op elke school een hoog niveau basiszorg wordt gerealiseerd. Daarmee zou dan het oorspronkelijke idee over de versterking van de positie van ouders echt waargemaakt worden en tegelijkertijd het onderwijs een kwaliteitsimpuls opleveren.

Concreet
Op dit moment hebben wij het voorstel gelanceerd in een brief aan de Minister. Die kunnen jullie lezen op de site. (www.balansdigitaal.nl) Er is ook een opiniestuk uitgegaan naar de landelijke pers. Maar die heeft het tot nu toe helaas niet opgepikt. We zullen daar nog meer energie in moeten steken.
We hebben contact met de CGraad, het Platform Verstandelijk Gehandicapten en de NVA. We besloten gezamenlijk een Manifest op te stellen waarmee we naar buiten kunnen treden. Eind deze week zullen we waarschijnlijk overeenstemming hebben over de tekst en zal deze op onze site te lezen zijn.

Verder zullen het onderwerp middels brieven en publicaties aankaarten bij
• De Raad van State (die momenteel het ontwerp bestudeert)
• De Onderwijsraad (die momenteel nadenkt over de wenselijkheid van een wijziging van artikel 23)
• De vertegenwoordigers onderwijs van de diverse Tweede Kamer fracties
• De media

We zoeken steun en support (aanbevelingscomité) bij
• Hoogleraren Onderwijsjuristen
• Hoogleraren Onderwijsdeskundigen
• Bekende Nederlanders;
• Anderen prominenten uit ons eigen netwerk.

We gaan een oproep doen aan ouders om ons hun (digitale) foto te sturen. Eventueel met supporttekst voor de actie. Dit doen we om de ouders een gezicht te geven en daarmee indruk te maken bij de politiek in Den Haag. We zullen deze aanbieden aan de vooravond van de behandeling van het wetsontwerp Passend onderwijs.
We zoeken ook ouders die bereid zijn hun verhaal te doen in de pers.

We gaan de fracties in de Tweede Kamer benaderen om hen te vragen een motie in te dienen of te steunen voor het instemmingsrecht voor ouders.

Mochten er bij jullie nog suggesties zijn voor meer actie dan horen wij het graag.
Kijk vooral regelmatig op www.balansdigitaal.nl

Verder laten we wat betreft onderwijs nog weten dat Arga Paternotte in de onderwijsweek namens Balans zal meedoen aan het TV onderwijsdebat op Nederland twee (eerste week oktober)

Noot: Platform Verontruste Ouders
Wij zoeken contact met Balans omdat wij helemaal achter deze actie staan. Nu wordt het niet goed geregeld en staan ouders aan de kant. Ouders hebben vaak een bewuste gemotiveerde keuze voor een bepaald type onderwijs. Als ouders achter deze keuze staan gaat het vaak goed met hun kind op school. Het kan en mag niet zo zijn dat er voor ons beslist wordt. We mogen ons zegje doen maar zoals het nu is kan dat zomaar aan de kant geschoven worden.
Wij willen graag het manifest meeondertekenen en betrokken worden bij de actie!
We houden jullie uiteraard goed op de hoogte van de ontwikkelingen!
En lees vooral deze maand Balans Belang goed. Dat kan evt. ook bij de meeste bibliotheken en scholen maar beter is nog een abonnement. Dit nummer staat geheel in het teken van passend onderwijs (en wij staan er ook in!)
Persoonlijk ben ik blij met de actiebereidheid van Balans en wellicht ook NVA!
De toekomst van onze kinderen ziet er met alle bezuinigingen in het verschiet niet al te rooskleurig uit. Het is goed om de handen ineen te slaan en te waarschuwen dat deze bezuinigingen onacceptabel zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten