zondag 28 augustus 2011

vergeten achtergrondinformatie PGB debat

Een bijdrage op Krapuul, al van juni maar nog altijd actueel!

Een bijdrage van reageerder Jan.

De chronisch zieken en gehandicapten hebben allerlei belangenverenigingen die in deze tijden uitstekend werk doen en ook best nog wel invloed hebben op beslissingen van de beleidsmakers. Dus hier nog wat informatie met betrekking tot de ondernemers die met de regeling werken.

Dat de links-rechts tegenstelling een beetje achterhaald is wordt in het zorgwereldje bewezen. Het was mw. Terpstra van de VVD die aan de wieg heeft gestaan van deze PGB regeling. In zijn 15 jarige bestaan is er een golf aan kleine sociale zorgondernemingen ontstaan. Ondernemers uit de zorgpraktijk die eigen ideeën in uitvoering hebben gebracht, ondernemers uit andere branches die hier kansen zagen, ondernemers die met hun enthousiasme gekwalificeerd zorgpersoneel dat outgeburnt thuis zat weer aan de praat kregen, ondernemers die niet uit waren op woekerwinsten, zorgpersoneel dat als ZZP’er zelf actief aan de slag is gegaan en familieleden die de zorg voor hun zieke familielid op een grotere schaal zagen en hier een bedrijfje omheen hebben gebouwd, dagopvang en zorgboerderijen, noem maar op. Zij zagen allen kans om iets op te bouwen en te investeren met de tarieven die aanzienlijk lager liggen dan de tarieven die aan de reguliere erkende instellingen worden uitgekeerd (om redenen in stuk van 31 mei vermeld).).

De ministerraad heeft gisteren een besluit genomen op voorspraak van minister Schippers, dat indruist tegen deze zelfde minister Schipper haar eigen missie zoals zij die ziet en heeft beschreven op haar website. Ik quote :

‘Het allerbelangrijkste vind ik dat de basiszorg dichter bij de mensen in de buurt komt. Daarnaast wil ik een einde maken aan de doorgeschoten fusiedrift waardoor instellingen steeds groter worden, de bewoners en verzorgers elkaar steeds slechter kennen en de keuzevrijheid voor patiënten afneemt. Zorg is een belangrijk goed dat voor iedereen toegankelijk moet blijven. Ik streef ernaar dat je meer zorg krijgt voor de euro’s die je aan premie betaalt.’

Met deze woorden denk je eerder aan een uitbreiding van het PGB in plaats van minder of laat staan afschaffen.

Nu de VVD akkoord gaat met afschaffen of drastisch inkrimpen van de PGB regeling, trekken zij de stekker uit honderden particuliere ondernemingen en faciliteren het verstrekken van door staatswege zeer grootschalige ingekochte zorg. Links – rechts, kunnen we het nog volgen?

Onlangs werd hier op de site een uitzending van Netwerk tijdens de verkiezingen aangehaald die ik nog maar een keer wil posten.

Had premier Rutte tijdens de verkiezingen met zijn krompraat over de Hypotheekrenteaftrek Henk en Ingrid nog in zijn zak het bovenstaande interview vanaf 1 min.30 legt wel zeer pijnlijk de werkwijze van onze premier bloot. Fel in de aanval, wars van de feiten en zo betrouwbaar als een 3e hands autootje op Marktplaats.

Kortom, zeggen en doen zijn bij de VVD en dit kabinet twee heel verschillende dingen!

Nagekomen bericht: inmiddels is er een visiebrief van 31 pagina’s uitgegeven met uitgewerkte plannen tot 2016, deze wordt door de diverse belangenverenigingen nu onder de loep genomen dus reacties hierop zullen in de loop van de tijd naar buiten gaan druppelen.Uiteraard zal daar nog over bericht gaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten