zondag 28 augustus 2011

Het (belang van) PGB

Guppyrob legt in heldere bewoordingen het belang van het PGB uit. Ik wilde dat de lezers van dit blog niet onthouden, en heb om toestemming gevraagd het stuk over te nemen. Reactie: hoe meer mensen dit lezen hoe beter! http://guppyrob.wordpress.com

Het (belang van) het PGB
augustus 28, 2011 Door guppyrob

Veel mensen vinden van alles over het PGB. Velen hebben geen flauw idee wat een PGB is. Daarom ook bij mij maar eens een uitleg wat een PGB is, hoe je eraan komt en waarom het belangrijk is.

Binnen de AWBZ (volksverzekering voor langdurige zorg) zijn er 2 methodes om de zorg te betalen. De eerste is Zorg in Natura en de tweede optie is Persoonsgebonden budget. Met beide kun je dezelfde “zorgrechten” afnemen. Bij Zorg in Natura wordt de rekening rechtstreeks door het zorgkantoor(zorgverzekeraar) betaald aan de zorgverlener en bij een PGB betaald de zorgvrager zelf zijn zorgverlener met geld dat door het zorgkantoor voor dat doel aan de zorgvrager is gegeven. Dit deel is vergelijkbaar met een zorgverzekering, waar je ook de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen een natura (ZIN) en een restitutie (PGB) polis.

De vergelijking gaat nog verder. Net als bij de zorgverzekering (waar het nog niet helemaal is doorgevoerd) geldt in de AWBZ ook, wie betaald, bepaald. Dat betekend dus als mensen de zorg via ZIN betaald krijgen, uiteindelijk het zorgkantoor degene is die bepaald uit welke zorgverleners mag worden gekozen. Bij een PGB bepaald de zorgvrager zelf welke zorgverlener de zorg biedt, wat een stukje vrijheid geeft.

Nu worden vanuit de AWBZ verschillende soorten zorg betaald. Bijvoorbeeld begeleiding, verzorging, verpleging en verblijf. Indien men betaling via ZIN heeft, is er maximaal 1 zorgverlener mogelijk per soort zorg. Met een PGB wordt door de zorgvrager zelf bepaald hoeveel zorgverleners er worden gebruikt. Met zorgverlener wordt hier uiteraard een bedrijf of een persoon bedoeld, dus een thuiszorg organisatie is dan 1 zorgverlener. Ook is het zo dat bij ZIN, alleen zorgverleners mogen worden genomen die een contract hebben met jouw zorgkantoor. Bij PGB kun je zelf kiezen welke zorgverlener de zorg komt verlenen.

Maar hoe kom je dan aan een PGB. Dat is nog niet zo makkelijk. Het eerste dat nodig is, is een indicatie. Deze wordt door het CIZ of bureau jeugdzorg uitgegeven. In deze indicatie staat hoeveel zorg je NODIG hebt. Deze indicatie wordt samengesteld middels richtlijnen en op basis van lijstjes, kan dan (ongeveer) bepaald worden hoeveel zorg en welke zorg je nodig hebt. Hierin kan bijvoorbeeld staan 4-8 uur begeleiding, 8-12 uur verzorging, enzovoort. Deze indicatie wordt doorgestuurd naar het regionale zorgkantoor (er is geen vrije keuze van zorgkantoor) en het zorgkantoor is vervolgens verantwoordelijk voor de zorg.

Bij het zorgkantoor kun je een voorkeur aangeven. Dit kan een voorkeurs zorgverlener zijn (bijvoorbeeld een verpleeghuis of een thuiszorg organisatie), maar dat kan ook een Persoonsgebonden budget zijn. Voor zover het landelijk budget van de PGBs niet op is en de zorg valt onder de PGB regeling, wordt (indien dat de voorkeur heeft) een PGB toegekend. Dus pas nadat bepaald is hoeveel zorg je nodig hebt, wordt dit PGB toegekend.

Nu is natuurlijk de vraag waarom zouden mensen voor een PGB kiezen als met ZIN alles voor je geregeld wordt. Dat klinkt natuurlijk veel aantrekkelijker. Voor veel mensen is ZIN inderdaad aantrekkelijk. Hierbij hoef je zelf niets te regelen, geen administratie bij te houden en alles wordt buiten je om geregeld. Echter als je speciale wensen hebt, of gesteld bent op je privacy, is het interessant om toch voor een PGB te kiezen.

Bij een PGB bepaal je namelijk zelf welke personen je helpen. Als je bijvoorbeeld niet in staat bent om jezelf te wassen, kan het toch plezierig zijn om zelf te bepalen wie de edele delen mag wassen. Als je zelf niet je bed uit kunt komen, dient de zorgverlener een sleutel van je huis te krijgen. Hier kunt u zich natuurlijk ook voorstellen dat iemand zelf wil bepalen wie toegang heeft tot de huisdeursleutel. Voor sommige zorgbeelden is het ook van belang dat er vaste zorgverleners komen. Dat blijkt met ZIN ook erg lastig in te passen.

Een ander probleem waar mensen bij ZIN vaak tegenaan lopen is het tijdstip waarop de zorg wordt verleend. Bij ZIN is het gewoon dat er een planning wordt gemaakt met rondes. Als je vroeg je bed uit moet voor je werk, en je staat als laatste in de ronde van die dag, gaat dat niet lukken. Als je een keer wilt uitslapen en je staat als eerste in de ronde. Ben je ook de pineut.

Tevens blijkt bij navraag dat diverse soorten zorg simpelweg niet beschikbaar zijn vanuit ZIN. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar dat schijnt vooral een probleem te zijn in de Jeugdzorg.

Dan heb je verder nog de problemen dat een zorgverlener die vanuit ZIN betaald wordt vaak alleen de handelingen mag doen die horen bij het type zorg dat door de desbetreffende instantie wordt verleend. Zo kan het met ZIN voorkomen dat je 3 zorgverleners bijna tegelijk in je huis hebt, waar je dat met een PGB met 1 af zou kunnen. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan een verpleegster voor wondverzorging, vervolgens een verzorger om mee te helpen met aankleden en douchen en dan een huishoudelijke hulp om het ontbijt klaar te maken. Met ZIN worden hier dus 3 mensen gestuurd. Met een PGB wordt 1 zorgverlener getraind (bijvoorbeeld door ziekenhuis) om de wondverzorging te doen, waarna ze meteen kan helpen bij het douchen en zorgt voor het ontbijtje.

Met bovenstaand verhaal wil ik eigenlijk het grootste verschil aangeven, en dat is het waard om voor te vechten. Bij ZIN draait het verlenen van zorg vooral om de agenda van de zorginstantie. Bij PGB draait het verlenen van zorg vooral om de agenda van de zorgvrager.

Uiteindelijk is de naam van het systeem niet van belang, maar wat wel van belang is, dat je zelf kunt bepalen hoe je de zorg regelt. Wat de regering nu echter van plan is, is het PGB af te schaffen (voor 90% van de zorgvragers) terwijl nog niet geregeld is, dat de zorg op hierboven beschreven wijze geregeld kan worden. Tevens zeggen veel ZIN zorgverleners nu al, dat ze de zorg zoals deze met een PGB wordt geregeld nooit op die manier kunnen regelen.

Nu denkt iedereen dat deze wijzigingen pas ingaan per 1 januari 2014 en dat er dus nog tijd genoeg is om alles te regelen, echter er zit wel een addertje onder het gras. Als u nu nog geen zorg nodig heeft, en dat na 1 januari 2012 deze zorg wel nodig heeft. Kunt u al niet meer kiezen voor een PGB. U snapt als ZIN zorgverleners nu al zeggen dat ze de zorg niet kunnen verlenen, gaan ze dat per 1 januari 2012 ook niet kunnen. Ik vrees nu al voor de mensen die na 1 januari 2012 zorg gaan nodig hebben en toch hun eigen regie willen behouden. Dat wordt dus gewoonweg onmogelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten