woensdag 31 augustus 2011

Melkertbanen worden geschrapt

Van de nog resterende zogeheten Melkertbanen worden de komende tijd nog duizenden geschrapt. Dat blijkt uit een inventarisatie van de SP. Mensen die nu nog gesubsidieerd werkervaring opdoen, zijn straks aangewezen op een bijstandsuitkering.


© ANP Paul de Krom, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Het banenverlies is het gevolg van bezuinigingen die het kabinet de gemeenten heeft opgelegd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) noemt de bezuinigingen 'zeer onwenselijk'. 'Hierdoor wordt het nog lastiger deze mensen naar werk te begeleiden', aldus een woordvoerder.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren eind 2010 23.140 mensen aan het werk in een gesubsidieerde baan. Het ging om 7.700 mensen met een voormalige 'Melkertbaan' (in 1994 ingevoerd en vernoemd naar toenmalig minister Melkert) en 15.440 met een andere gesubsidieerde baan, zoals jonggehandicapten.
Het Rijk schrapte in 2004 de Melkertbanen. Veel gemeenten handhaafden de regeling echter met geld dat zij kregen om bijstandsgerechtigden aan werk te helpen. Op dit budget wordt nu sterk bezuinigd.

Voor 2012 heeft het kabinet een bezuiniging van 190 miljoen euro ingeboekt op het 'participatiebudget' voor bijstandsgerechtigden. Daardoor dreigt minder geld over te blijven voor andere bijstandsgerechtigden. Omdat nog meer bezuinigingen in het verschiet liggen, zetten gemeenten nu het mes in de gesubsidieerde banen.

Weinig overzicht
De SP heeft de gevolgen van de bezuinigingen bij een paar gemeenten op een rijtje gezet. 'In Amsterdam dreigen 1.600 banen te vervallen, in Haarlem 127, in Groningen 600, in Den Haag 1.300. Een volledig overzicht is niet te maken', zegt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. 'Het kabinet gooit beleid over de schutting naar de gemeenten en vervolgens is er geen overzicht meer.'

René Paas,voorzitter van de vereniging van sociale diensten Divosa, noemt het 'volstrekt begrijpelijk dat gemeenten dit doen nu er zo bezuinigd wordt op hun budget'. Het is volgens hem zorgelijk dat het kabinet zo diep snijdt in dat budget. 'Want met het gros van de mensen in de bijstand is zoveel aan de hand dat je ze intensief moet begeleiden om ze aan werk te helpen. En dat kost geld.'

'De uitkering in'
Ook de SP is verontrust over het schrappen van het gesubsidieerde werk. 'Deze mensen doen nuttige dingen voor de maatschappij, bijvoorbeeld als conciërge op scholen en in buurthuizen. Het houdt hen actief in de maatschappij', zegt Karabulut.

Na 2012 is een samenvoeging van de bijstand met de uitkering voor jonggehandicapten Wajong en de sociale werkplaatsen voorzien. Het kabinet wil per plaats in de sociale werkplaats dan alleen het wettelijk minimumloon vergoeden, terwijl de cao voor de werkplaatsen hogere salarissen biedt. De gemeenten moeten dat verschil bijpassen uit het krimpende participatiebudget.

Karabulut hekelt de stelling van staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken (VVD), dat '150.000 tot 200.000 van de ongeveer 355.000 mensen in de bijstand kunnen werken'. 'De Krom schopt mensen nu uit hun baan, de uitkering in. Ze komen niet meer aan een gewone baan.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten