donderdag 25 augustus 2011

DSM V debat reactie NVVP

Bron: www.nvvp.net / nieuws/verenigingsnieuws

In de Volkskrant is een discussie gestart over de nieuwe DSM. Dat in deze discussie inmiddels verschillende ongenuanceerde, ongefundeerde, generaliserende en zelfs foutieve berichten de boventoon voeren, vindt de beroepsvereniging van Psychiaters zeer verontrustend. "Het mag niet zo zijn dat dit debat de deur opent naar een breed gedragen opvatting dat psychiatrische ziekten geen ziekten zijn, en dat daarmee onacceptabele bezuinigingen in de GGZ zullen worden gerechtvaardigd" aldus de vereniging NVVP.
De DSM is een wetenschappelijk onderbouwd classificatiesysteem en geen diagnosehandboek om patienten labels op te plakken.
Er wordt gewezen op de rol van de snelle en stressvolle maatschappij en de wetenschappelijke vooruitgang van de psychiatrie.
Psychiaters kunnen door een diagnose de betreffende patient en zijn omgeving veel beter helpen volgens de daarvoor opgestelde behandelrichtlijnen. Medicalisering gebeurt vooral door psychologen en huisartsen en in veel mindere mate door psychiaters.
Sommige uitlatingen in het debat zijn zeer kwetsend en beledigend voor psychiatrische patienten. Bovendien zijn deze foutieve opvattingen een flinke steun in de rug van het onacceptabele bezuinigingsbeleid van minister Schippers, en openen zij in deze zware bezuinigingstijden de deur om de hele psychiatrie te ondermijnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten