maandag 18 juli 2011

Psychiatrie is geen luxe: Twitteractie

Iedereen is verbijsterd over de aangekondigde maatregelen waarmee VWS-minister Schippers bijna 600 miljoen euro gaat bezuinigen op de geestelijke gezondheidszorg.
Volgens deze plannen moeten patiënten tot wel 425 euro per behandeling zelf gaan betalen. Waarom iemand met een depressie dat wel moet betalen, maar iemand met een gebroken been of epilepsie niet, blijft een groot raadsel.
Mensen met psychische klachten hebben gemiddeld een 30% lager inkomen. Daardoor wordt een zeer kwetsbare groep het hardst getroffen. Dit zorgt ervoor dat de toegankelijkheid van de zorg voor mensen met psychische problemen ernstig onder druk komt te staan en de drempel onnodig hoog komt te liggen. Al eerder kwam de GGZ in actie op het Malieveld, met een klein succes.
Om te zorgen dat er aandacht blijft hiervoor, is er een twitteractie opgezet: #psychiatriegeenluxe, geinspireerd door Ariane de Ranitz, bestuurslid van de NVvP.

Via Twitter willen we aandacht blijven vragen voor de noodzaak van goede psychiatrische zorg. Ook De Jonge Psychiater doet hier aan mee via Twitter (of zoek via @jongepsychiater)! Iedereen kan meedoen, zowel psychiaters en andere GGZ-professionals, patiënten en familieleden van patiënten. Het enige wat nodig is is een twitteraccount. Weet je niet wat Twitter is en hoe het moet?
Geen probleem - klik hier voor hulp. Door te tweeten kan er aandacht blijven voor de grote gevolgen van psychisch problemen. Het kan dan gaan om feiten ('anorexia nervosa is in 15% gevallen dodelijk #psychiatriegeenluxe'), praktijkvoorbeelden ('mijn patiënte durft al 10 jaar haar huis niet uit #psychiatriegeenluxe'), eigen ervaring ('vandaag te depressief om uit bed te komen #psychiatriegeenluxe') of observaties van anderen of uit de media ('weer een verwarde man op de Dam #psychiatriegeenluxe'). Je kunt via #psychiatriegeenluxe of #psychiatrie alle berichten in de gaten houden. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als jullie allemaal meedoen, het idee verder verspreiden, je personeel/ medewerkers/ vrienden/ collegae aan het werk zetten en nieuwe twitteraars op weg helpen!

Lees het orginele bericht op www.dejongepsychiater.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten