donderdag 30 juni 2011

Verslag Miek over Megafraude PGB

Gezien: Nieuwsuur & NOS-Journaal 29-6-2011
Megafraude met uitkeringen en PGB's

Twee Turkse psychiaters en twee handlangers hebben voor enorme bedragen gefraudeerd met uitkeringen en PGB's
We volgen een anonieme dame die inmiddels verhoord is door de politie. Bayran K. gaat samen met haar naar het UWV-kantoor om een uitkering aan te vragen. De politie volgt dit. "Ik moest stilzitten, mij afwezig gedragen en geen antwoord geven op vragen" om als schizofrene depressieve vrouw door te gaan. Zij moest kort daarvoor een pil innemen waardoor zij niet meer aanspreekbaar was. Bayram heeft een valse verklaring van de psychiater bij zich, Sinan G. De advocaat van Sinan G. verklaart dat de psychiater door patiënten om de tuin is geleid. De officier van justitie denkt dat het gaat om tientallen miljoenen aan uitkering- en pgb-fraude. Bayram regelde voor de vrouw ook een PGB. Om de drie maanden kreeg zij 2800 Euro gestort op jaarbasis 20.611 Euro. De vrouw zelf kreeg 1100 Euro en de rest verdween in andere zakken. Het zou gaan om 1600 gevallen per jaar!
Een ander geval betreft een man die 46.000 per jaar aan PGB ontving. Hij zou psychotisch zijn en zich niet zelfstandig kunnen bewegen. De politie volgt de man en ziet hem zelfstandig in een BMW stappen, naar Scheveningen rijden om daar rond te wandelen. Weer een ander geval betreft een onrustige psychotische patiënt die permanent zorg nodig en stemmen hoort (36.000 per jaar aan PGB) die zelf een auto bestuurd, de kinderen naar school brengt en gaat shoppen in een winkelcentrum. Dit staat haaks op het dossier. Zij is ook door de politie gevolgd.
De fraude is bijzonder moeilijk vast te stellen. Laten we uitgaan van frauderen met een PGB = gemiddeld 20.000 per jaar. Een WIA-uitkering levert gemiddeld 10.000 per jaar op, opgeteld 30.000 X 1600 (gevallen per jaar) is 48 miljoen Euro per jaar. Maar het gaat om een periode van vier jaar!
De uitkeringsinstanties gaan uit van het goede van de mens en vertrouwen psychiaters volkomen. Zij worden niet nagetrokken bijv. bij een huisarts (kan die de diagnose bevestigen?). Het gebeurde overal in het land. Indicatiekantoren doen geen onverwachte huisbezoeken om te controleren. Zorgkantoren controleren geen opgegeven zorgverleners. Ook was er sprake van valse medische verklaringen. De psychiater vangt en van de cliënt die in het complot zit en van het zorgkantoor. Daarbij werden valse medicijnen uitgeschreven. Er is een kubieke meter medicijnen gevonden bij huiszoeking van een psychiater, en deze werden doorverkocht aan Turkije.
Het Journaal deed in het kort de zaak uit de doeken.
Allereerst: natuurlijk is dit een schokkende zaak en is het goed dat het naar buiten komt. Geen PGB-houder zal zich herkennen in dit stuk en het is goed dat deze schandalige oplichterij aan het licht komt.
Alleen het moment waarop...Je moet weten dat deze zaak al in januari naar buiten kwam. Er is toen door de media nauwelijks aandacht aan de zaak besteed. Maar nu de PGB voor veel mensen vervalt, en er discussie is (mag je een mantelzorger uitbetalen, de fraudeurs moeten worden aangepakt) komt dit "nieuws" politiek gezien wel op een gunstig moment. Het is voor de coalitie gunstig als het volk het eens is met de voorgestelde bezuinigingen. Net goed dat ze dat PGB aanpakken en de verhalen over nieuwe badkamers, keukens, vakanties komen weer tevoorschijn. Wij snappen het helemaal als jullie je boos en onmachtig voelen. Je moet je onderhand niet alleen aan het zorgkantoor maar ook aan je omgeving gaan verantwoorden. Was ik afgelopen weekend niet naar Barcelona geweest? Waar doet ze het toch van?
Even voor de goede orde; (ach jullie hoef ik het niet uit te leggen!) dit is dus die ene procent fraude. Net zo goed als bij kinderbijslag gefraudeerd wordt. Hoe ze het doen begrijp ik vaak niet en ik wil het ook niet weten. Maar zoals CG-raad zei: als er een paar zieke bomen zijn in het bos ga je toch niet het hele bos afkappen? Ik zou wel eens willen weten wie dit "nieuws" gelekt heeft aan de redactie van Netwerk. Ik heb het ze gevraagd maar of ik antwoord krijg?

Miek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten