woensdag 1 juni 2011

Reactie van de VVD (op onze brief)

Geachte dames en heren,

Hiermee bevestig ik u de ontvangst van onderstaand bericht.
De VVD ziet zich gedwongen met deze pijnlijke maatregel in te stemmen, omdat het voorgaande kabinet heeft nagelaten in te grijpen in de sterk groeiende uitgaven aan langdurige zorg.
Voor de VVD staat voorop dat het pgb behouden blijft voor hen die anders in een instelling terecht zouden komen. Het pgb blijft een volwaardig alternatief voor instellingszorg. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Dat gaan we wettelijk vastleggen.
Wie niet langer aanspraak kan maken op een pgb, kan terecht bij de reguliere zorg. Anders dan ten tijde van de instelling van het pgb, is er inmiddels volop aanbod aan thuiszorg. Overal in het land zijn meerdere zorgaanbieders actief. Ik wil dat zorgverzekeraars zich bij de inkoop van hun zorg dan ook veel meer dan tot nu toe gaan richten naar de wensen van hun klanten.
De inperking van de groep mensen die aanspraak kan maken op een pgb doet pijn. Maar de VVD loopt, anders dan het voorgaande kabinet, niet weg voor deze pijnlijke keuze. Als we niets doen gaat het pgb ten onder aan zijn eigen succes. Het aantal mensen met een pgb is opgelopen naar 130.000. De begroting is inmiddels gestegen naar meer dan 2,3 miljard euro. Het aantal aanvragen neemt jaarlijks met 23% toe. Die situatie is onhoudbaar en voor de VVD de afgelopen jaren regelmatig reden geweest om aan de bel te trekken. Die explosieve groei van het aantal pgb-aanvragen betekent dat je de beperkte middelen over een steeds grotere groep mensen moet verdelen. In plaats daarvan reserveert het kabinet het pgb voor mensen die anders in een instelling terecht zouden komen. Zij krijgen bovendien 5% extra.
De inperking van het pgb past in een breder pakket aan maatregelen om de snelle stijging van de uitgaven aan de langdurige zorg te beperken. Zo worden in de AWBZ de uitgaven aan wonen en zorg uit elkaar gehaald. Wie in een instelling woont, gaat voortaan huur betalen. De AWBZ is dan uitsluitend nog voor de zorg. Ook worden zaken als dagbesteding en begeleiding uit de AWBZ overgeheveld naar de gemeenten. Doel is om ervoor te zorgen dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Met vriendelijke groet,

Stef Blok

3 opmerkingen:

  1. Jammer dat deze, tot nu toe, in mijn ogen kundige man, zo de mist in gaat. Er is geen hogere economie voor nodig om deze uiteenzetting op te blazen. De kosten zullen uiteindelijk hoger uit gaan vallen, maar als we die kosten anders gaan boeken is het kennelijk al goed voor de VVD.
    Was eerst eens begonnen met al die zorgbemiddelingsbureau's. Nu worden al die mensen met een zorgindicatie weer opnieuw ingeschaald; wel of niet opname gerechtigd.
    Hebben we dat niet recent ook met de WAO ers gedaan. Of zou ik het hier over ongeveer dezelfde groep kunnen hebben.
    De mensen met een zorgindicatie zien als mogelijke fraudeurs schijnt simpeler te zijn dan het probleem werkelijk te onderzoeken en op te lossen.
    Jammer, een, inmiddels ex vvd stemmer

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tuurlijk en degene met huishoudelijke hulp mag haar vertrouwde hulp ontslaan en iemand van thuiszorg krijgen die niet gescand worden op enige mate van hoe ze werken en wat ze kunnen! Heb thuiszorg gehad en bij vak krijg je wildvreemde die alles in je huis bekijkt en jouw ondergoed staat te vouwen! Als ze een vriendje inschakeld om later in te breken omdat ze weet wat er in huis is kun je niks doen! Dan heb ik het nog nieteens over de incompetentie van die 'invallers' waar je vaak mee te maken hebt! Zoals bijv 3 uur doen over 2 ramen zemen en nee is niet overdreven! Fijn in gezin van 5 met 3 chronisch zieken die maar 7 uur hulp krijgen! Terwijl de pgb hulp precies weet wat en hoe je dingen graag hebt! Wordt uw bed eens in de 2 weken verschoond? Nou het mijne wel want er is geen tijd om dat vaker te doen! En zelf kunnen we het niet! Zo kan ik nog heel lang doorgaan maarja heeft geen nut de beslissing is al genomen en wij mogen het uitzoeken zoals altijd treft het weer de zwakkere en niet de rijke mensen die zelf, zelfs als het niet nodig is een werkster in kunnen huren! Kort de hypotheek rente aftrek voor huizen boven de 3 ton! Verdienen jullie genoeg en worden wij niet getroffen! Bedenk hoeveel 'zwakkeren' u nu in onze 'samenleving' in de kou zet! Zeer sociaal voelend maar niet heus! Al die kinderen die dankzij pgb vertrouwde en goede hulp krijgen omdat ouders weten waar hun kind hulp bij nodig heeft krijgen die een 'wijkverpleegster' die ze niet kennen en op tijden komen waarop het hen uitkomt ipv het kind en de ouders? En de constante wisseling van 'hulp' omdat er steeds een ander komt. Jullie hebben geen idee hoe boos, gefrustreerd, verdrietig enz jullie nu deze 'zwakkere' mensen nu maken. Het klinkt misschien harteloos maar als jullie zelf die ziektes hebben of jullie kinderen o wat waren jullie dan tegen geweest! Terwijl jullie een half jaar geleden zelf pleitten dat de pgb zo goed is en iedereen keuzevrijheid moet hebben! Ben blij dat ik geen VVD gestemd heb maar jammer dat jullie toch aan de macht zijn! Bah bah bah en nog eens bah! Ik heb er potverdorie niet om gevraagd om chronisch ziek te zijn we kunnen al zo weinig doordat ons lijf niks kan, de financiën slecht zijn en nu dit weer! Bedankt voor het nog verder verpesten van mijn leven en dat van vele anderen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hieronder mijn reactie namens ons platform


    Geachte heer Blok,

    Hartelijk dank voor uw informatie!
    Wij zijn verbaasd dat de VVD zo'n grote ommezwaai maakt. Voor de verkiezingen sprak de VVD heel enthousiast over het PGB. Begrijpelijk want PGB betekent eigen verantwoordelijkheid en vrijheid om te kiezen welke zorg het beste bij je past!
    Het is natuurlijk erg fijn dat er thuiszorg is. Maar komen onze kinderen met adhd en autisme in aanmerking voor thuiszorg? En zo ja dan neem ik niet aan dat onze kinderen daar uren gebruik van kunnen maken.
    We zijn dan afhankelijk van de tijd die de thuiszorg in gedachten heeft.
    Of we worden weer afhankelijk van de zorg van instellingen met hun standaardzorg die zeker niet aansluit bij onze vraag. Zorg op maat is dus niet meer mogelijk.
    Ik werk parttime om me te kunnen richten op de begeleiding van de kinderen. Misschien ben ik nu gedwongen om fulltime te werken, maar dat is geen optie want dan krijgen mijn kinderen geen begeleiding meer. Uit reacties van ouders horen we nog veel meer zorgen!
    Daarbij komt dat het helemaal geen bezuiniging is zoals Per Saldo heeft berekend. En nu mogen wij voor begeleiding naar de gemeente. Maar gemeenten geven nu al massaal aan dat zij onvoeldoende middelen hebben om deze begeleiding bij school, wonen en werken te betalen.
    Kortom een heel slecht voorstel waarbij absoluut niet gekeken wordt naar de mens achter de zorgvraag!
    Wij vragen ons ook echt af of het kabinet wel doorheeft dat zij met al haar draconische bezuinigingen steeds dezelfde doelgroep treffen. Onze kinderen worden de dupe de bezuinigingen op passend onderwijs. Eerder verloren al veel mensen T.O.G. en de funktie logeeropvang uit het PGB. Dat terwijl ouders toch op adem moeten komen van de druk die de zorg geeft, en zij daarnaast vaak ook anderen in het gezin hebben die aandacht konden krijgen. Onze kinderen komen niet meer in aanmerking voor de Wajong, terwijl zij het zonder begeleiding op werk niet redden of vaak een aangepaste werkplek nodig hebben. Toen kwam het bericht dat onze ouder/patientenvereniging het zonder subsidie of gehalveerde subsidie moet doen. En dat terwijl deze verenigingen het extra druk hebben omdat veel ouders hun verhaal kwijt moeten n.a.v. de bezuinigingen! En nu het PGB. Alles wordt ons afgepakt en u overziet niet welke verstrekkende gevolgen dit heeft voor onze kinderen. U stelt Iedereen doet mee in de samenleving! Maar u begrijpt niet hoeveel begeleiding en zorg dit behoeft.

    Met vriendelijke groet,
    Anne-Miek Wijnbergen
    Ouderplatform Verontruste Ouders

    BeantwoordenVerwijderen