woensdag 22 juni 2011

'Pgb moet blijven'



Het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA vindt dat het pgb behouden moet blijven.
"De hoofdroute moet het zelf inkopen van zorg blijven," aldus Evert Jan van Asselt. De CDA-denktank wil wel strengere eisen stellen aan het pgb, bijvoorbeeld dat het wordt besteed aan professionele zorg.

Goede kwaliteit
Evert Jan van Asselt: "De zorg moet van goede kwaliteit zijn. In andere landen worden veel meer eisen gesteld. In Engeland mag je bijvoorbeeld geen huisgenoot betalen."
Het betalen van verzorgende familie zou moeten worden afgebouwd, bijvoorbeeld naar Duits voorbeeld. In Duitsland kan men kiezen tussen het betalen van professionele zorg of het betalen van mantelzorgers, maar in dit laatste geval is het bedrag een stuk lager, namelijk de helft. Volgens van Asselt is het pgb in Nederland nu te vaak een vervangend inkomen geworden voor gezinnen. Een bescheiden vergoeding voor mantelzorgers vindt het instituut wel wenselijk.

Geen vertrouwen
In de kamerbrief van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van 21 juni 2011 wordt aangegeven dat de mensen die hun pgb gaan verliezen hun zorg wel blijven krijgen, maar dan via de zorgverzekeraars. Maar het CDA-instituut heeft geen vertrouwen in de rol van de zorgverzekeraar. "Wij zijn bang dat de zorgverzekeraars niet in staat zijn om persoonlijke situaties goed in te schatten en dat ze dus niet de goede zorg in kunnen kopen die nodig is."

Ingrijpen
Het kabinet wil het pgb afschaffen voor de meeste mensen. Daarmee verdwijnt ook de mogelijkheid om zelf familieleden in dienst te nemen. Slechts tien procent van de huidige gevallen behoudt de eigen regie en het recht om zelf zorg in te kopen. De pgb-uitgaven zijn inmiddels gestegen naar 2,4 miljard euro in 2010. In 2005 was dat nog 970 miljoen. Die stijging is niet langer houdbaar vindt het kabinet en er moet ingegrepen worden.

Cijfers
Inmiddels wordt 21 procent van het totale pgb-budget besteed aan het betalen van mantelzorgers. In 2010 was dat 500 miljoen euro. In dat jaar gebruikte een kwart van de budgethouders het pgb alleen voor het betalen van mantelzorgers (bron: ITS, Radboud Universiteit Nijmegen). Daar bovenop komen nog de budgethouders die een combinatie hebben van betaalde mantelzorg en professionele zorg.
Ook op de wachtlijst voor het pgb staan veel mensen die specifiek voor hun (onbetaalde) mantelzorgers budget aanvragen, namelijk 37 procent (bron: Research voor Beleid). In de brief van de staatssecretaris van gisteren wordt er gesproken over een tekort van 865 miljoen euro in 2015.

Dilemma
Aan de vooravond van het debat in de Tweede Kamer over de pgb-plannen, komen vanavond in Nieuwsuur betaalde en onbetaalde mantelzorgers uitgebreid aan het woord over dit dilemma.
Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Judith Pennarts )Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl) en/of Jane van Laar (Jane.van.Laar@Nieuwsuur.nl). Of volg Judith Pennarts en Jane van Laar op Twitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten