donderdag 30 juni 2011

Landelijke organisaties willen overleg eigen regie


Elf organisaties in de langdurige zorg hebben zich aaneengesloten tot de alliantie “Eigen `regie”. Deze organisaties zijn bereid over alle mogelijke wijzigingen in het zorgbeleid te praten maar willen de eigen regie behouden.
De brief van de organisaties is verstuurd voor het afrondende overleg over langdurige zorg op 30 juni. De organisaties wijzen er bij de staatssecretaris op dat zij het PGB zien als de ultieme vorm van eigen regie. Het biedt mensen keuzevrijheid en maatwerk en daarmee de mogelijkheid om zoveel mogelijk te participeren in onze samenleving. Het PGB voor 90% van de houders afschaffen betekent een flinke stap terug.
De staatssecretaris heeft in het algemeen overleg toegezegd voor diegenen die straks hun PGB verliezen, ervoor te zorgen dat zij zorg in natura krijgen die niet minder eigen regie biedt. Zij vragen het kabinet te bevorderen dat:
1. De zorgvraag en keuzevrijheid van mensen centraal komt te staan in het duurzaam maken van het stelsel van de langdurige zorg.
2. Er voldoende regelruimte ontstaat, die het niet alleen ZZP’ers maar ook andere aanbieders mogelijk maakt om het noodzakelijke maatwerk te bieden.
3. Zorgkantoren en -verzekeraars de niet-vrijblijvende opdracht krijgen eigen regie in hun zorginkoop mogelijk te maken, waar zij tot op heden persoonsvolgende vormen van bekostiging of andere vormen van eigen regie helaas stelselmatig afwezen.
4. Stelseloverstijgende en integrale zorgarrangementen worden bevorderd, ondanks versnipperingen in het stelsel door bijvoorbeeld de decentralisatie van de begeleiding.
5. Het recht om te kiezen voor een PGB binnen de WMO behouden blijft, ondanks de wil van gemeenten om dit af te schaffen.
6 en 7 Mensen altijd recht hebben op een onafhankelijke en zoveel mogelijk integrale indicatiestelling. Er voor iedereen, die dat nodig heeft, onafhankelijke en professionele cliëntondersteuning beschikbaar is. Daarom hebben wij met grote zorg kennis genomen van de recente visiebrief van het kabinet, waarin dit voor mensen met een beperking niet meer wordt gegarandeerd.
De maatschappelijke alliantie ‘Eigen Regie’ geeft verder in de brief aan dat zij graag met alle betrokkenen in overleg gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten