zaterdag 25 juni 2011

Kabinet zet afschaffen pgb door


Het Kabinet gaat met steun van de regeringspartijen CDA, VVD en gedoogpartner PVV door met de plannen om het pgb af te schaffen. Niet met kaasschaaf bleek afgelopen donderdag uit het debat maar zoals de SGP het benoemde: met een grote scherpe bijl. Hiermee negeert het kabinet alle signalen die voor behoud van het pgb pleiten.
Donderdagmiddag was het rumoerig in Den Haag. Op het plein vond de grote demonstratie van pgb-houders plaats. Aline Saers van Per Saldo, Ad Poppelaars van de CG-Raad en talrijke politieke kopstokken voerden het woord. Ook staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten verscheen op het podium. Zij werd herhaaldelijk onderbroken door pgb-houders die vertelden hoe ongelooflijk belangrijk het pgb voor hen is. De staatssecretaris beloofde dat er voor mensen die hun pgb verliezen goede zorg beschikbaar zal blijven.
Het standpunt dat mensen die hun pgb verliezen straks toch goede zorg gaan krijgen, verdedigde ze ook later in het Kamerdebat. Zij en Kamerleden van CDA, PVV en VVD zijn ervan overtuigd dat zorgaanbieders, gemeenten en verzekeraars gelijkwaardige, vervangende zorg voor het pgb kunnen bieden. Met name de PVV verwachtte wat dat betreft veel van het geld dat is vrijgemaakt voor extra personeel in zorginstellingen.
Oppositie
Op de demonstratie en in het Kamerdebat maakte de oppositie gehakt van de pgb-plannen van het kabinet. Alexander Pechtold, Job Cohen en Jolande Sap zegden toe dat zij de maatregel meteen zullen terugdraaien als zij in een volgend kabinet komen.


Feiten die het kabinet negeert
Nu het kabinet toch vasthoudt aan de maatregel, constateert de CG-Raad dat het kabinet al de aangevoerde argumenten en feiten negeert en doordendert op een heilloze weg. Daarom hier nog even een update van belangrijke feiten die de laatste tijd naar buiten zijn gekomen.


Het pgb is goedkoper
Het pgb is goedkoper, doelmatiger en efficiënter. Ongeveer 20% van AWBZ-gebruikers heeft een pgb; zij gebruiken slechts 10% van het totale budget van de AWBZ! Verder is het tarief van het pgb minimaal 30% lager dan voor zorg in instelllingen.


Tevreden gebruikers
Duizenden budgethouders hebben de afgelopen weken aan politici, ambtenaren en journalisten verteld hoe tevreden zij zijn over de zorg die ze nu hebben en wat ze er allemaal mee kunnen doen. Deze ervaringen van tevreden zorggebruikers worden van tafel geveegd.


Gegoochel met cijfers
Het kabinet goochelt met cijfers om het afschaffen van het pgb te onderbouwen, zo liet Per Saldo onlangs nog zien. Zo groeit het aantal pgb-houders langzamer dan het kabinet zegt.


Alternatieve zorg
Zorgorganisaties hebben de afgelopen tijd aangeven nooit de zorg te kunnen leveren die mensen nu zelf via hun pgb regelen. Daarvoor ontbreken behalve middelen ook de mogelijkheden op het gebied van personeel en organisatie.


Eigen regie
Ervaringen met persoonsvolgende bekostiging, bijvoorbeeld in het Project Drenthe, laten zien dat zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg nog niet in staat zijn om de bewoners van hun instellingen meer regie te geven over het zorgproces. Sterker nog, het bleek totaal niet te werken en er moet nog jaren gewerkt worden aan een cultuurverandering.


Instellingszorg beneden peil
Uit een zwartboek van de Abva kabo FNV dat 23 juni uitkwam, blijkt dat de zorg in veel AWBZ-instellingen ver beneden peil is door het lage opleidingsniveau en het chronisch personeelsgebrek.


Zorgverzekeraars en gemeenten onwillig
Zorgverzekeraars en gemeenten hebben ieder afzonderlijk de afgelopen maanden laten weten er geen heil in te zien om op een pgb-achtige wijze de zorg te gaan inkopen en zo meer regie bij de mensen neer te leggen.


Prominenten tegen
Vele prominenten met kennis van de zorg, zoals oud-minister Els Borst, geven aan dat het pgb niet het probleem is maar juist een oplossing kan zijn om de kosten in de langdurige zorg minder snel te laten stijgen.


En zelfs het Wetenschappelijk Bureau CDA
Het Wetenschappelijk Bureau van het CDA heeft in een rapport aangegeven dat het heel dom is om het pgb af te schaffen en pleit voor behoud.


Bron: cg-raad.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten