zondag 26 juni 2011

Ingreep pgb kost veel zorgboerderijen kop

De helft tot twee derde van de zevenhonderd zorgboerderijen in Nederland komt door de draconische ingreep in het persoonsgebonden budget (pgb) in financiële problemen of legt het loodje.


Dit zegt de Federatie Landbouw & Zorg in een reactie op de korting van negentig procent op het pgb, waarmee het kabinet de komende vier jaar 900 miljoen euro denkt te besparen.

Volgens de branchevereniging en belangenbehartiger van budgethouders, Per Saldo, is het kabinet uiteindelijk meer geld kwijt. Veel gehandicapten en zieken zijn het kind van de rekening: zij moeten weer bij grote onpersoonlijke instellingen aankloppen, die minder flexibel en vaak duurder zijn. Bij de zorgboerderijen werken vijfduizend vaste werknemers en tweeduizend vrijwilligers. Ook zorgvilla's en -boten krijgen gevoelige financiële klappen te verduren, net als de bemiddelingsbureaus.

De federatie gaat nu alles op alles zetten om voor hun ondernemers een AWBZ-erkenning te krijgen. Dan kunnen ze een deel van de hulpverlening via zorg in natura voortzetten. Ook gaat de federatie voor werk bij de gemeenten langs, omdat jeugdzorg en dagbesteding straks bij de WMO-regeling worden ondergebracht.

"Op die manier kan de enorme economische schade misschien nog worden beperkt", zegt interim-manager Ton van der Biezen. "En dan te bedenken dat het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van zorgboerderijen een flinke slinger heeft gegeven met kennisontwikkeling en professionalisering. Miljoenen euro's heeft het departement daarin gestoken. De boeren zelf zagen dat als een stimulans om honderdduizenden euro's te investeren om hun eigendommen (beter) geschikt te maken voor de opvang van gehandicapten. Nu dreigen ze voor een deel om te vallen. Pure kapitaalvernietiging en doodzonde van de vele arbeidsplaatsen."

Daar komt bij dat veel van de twintigduizend pgb-houders die van kleinschalige zorgfaciliteiten gebruik maken, met hun specifieke zorgvraag niet bij reguliere instellingen terecht kunnen. "Er zijn cliënten die zelfstandig kunnen leven omdat ze rond 06.00 uur worden aan- en om 23.00 uur uitgekleed. Zulke hulp kunnen de reguliere instellingen niet leveren. Die mensen zijn straks (weer) op een verzorgings- of verpleeghuis aangewezen, maar die hebben lange wachtlijsten en zijn ook nog eens veel duurder dan kleinschalige voorzieningen als zorgboerderijen en -villa's. Er dreigt nu een situatie te ontstaan dat mensen niet vanwege hun handicap buiten de maatschappij geraken, maar vanwege bureaucratie en wet- en regelgeving. Dit is onbegrijpelijk", vindt hij.

Door de ingrijpende snoeibeurt in de pgb's zal ook het merendeel van drie- tot vierhonderd bemiddelingsbureaus verdwijnen. Deze bedrijven zoeken een geschikte zorgverlener bij de verlangens van een cliënt. Ook voor voorzitter René Mijland van branchevereniging NBEC voor bemiddelingsbureaus zelf, tussenpersoon sinds 2006, dreigt zwaar weer. "We moeten elders emplooi zien te vinden. Eventueel weer in loondienst. Ik ben uit voorzorg overal mijn licht aan het opsteken. Want wie niets doet, komt waarschijnlijk in de WW. Sommigen zijn bezig hun bureau om te vormen tot een zorginstelling met verzorgenden en verplegenden. Maar dan moet je je nog wel een plaats bevechten op de zorgmarkt, die allesbehalve dynamisch is", aldus Mijland.

Nu beschikken 130.000 mensen over een pgb. Samen maken ze 2,2 miljard euro op. Dat budget steeg de laatste jaren in sneltreinvaart en dreigde volgens premier Mark Rutte te exploderen. Na de ingreep resteren nog zo'n 13.000 mensen met een eigen zorgbudget. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten