vrijdag 3 juni 2011

Contacten met andere ouderinitiatieven

Wij zoeken en vinden steeds meer contact met andere ouderinitiatieven.
Een verslag…

Miek heeft een gesprek gehad met Otger Meuwissen van Stichting Ouderplatform Gooi en Omstreken. Het was een boeiend gesprek, waarin over en weer over onze doelstellingen is gepraat.
Ook Otger maakt zich ernstige zorgen over de bezuinigingen op Passend Onderwijs. Doel van de stichting Ouderplatform Gooi en Omstreken de belangen behartigen van alle leerplichtige kinderen in Gooi en Omstreken op het gebied van onderwijs en zorg. Ouders kunnen bij het platform terecht voor informatie en advies over het totale onderwijs- en zorgaanbod in regio Gooi en Omstreken. Zij doen dit vanuit hun eigen ervaringsdeskundigheid als ouders. Ook willen zij ouders ondersteunen bij school- en zorgkwesties. Er wordt intensief samengewerkt met onderwijs, instellingen en overheid.
Zij organiseren ook contactavonden en twee maal per jaar organiseren zij een thema-avond. De eerstvolgende thema-avond vindt plaats op 15 juni 20.00-22.00 aula A. Roland Holst College in Hilversum. Deze zal gaan over dyslexie van protocol tot behandeling vs compensatie. Kijk voor informatie www.ouderplatformgooi.nl of mail naar info@ouderplatformgooi.nl
Suzan heeft een vergadering bijgewoond van Netwerk Ouderinitiatieven. Het doel van het netwerk is om alle oudereninitiatieven te verzamelen en op de kaart te zetten. (zie het kaartje op het blog) Ook sprak zij daar Otger Meuwissen.
Een tweede doel is om deze initiatieven met elkaar in contact te brengen en samen te laten werken, waar mogelijk. Er zal binnenkort een dag georganiseerd worden, waarbij we elkaar kunnen ontmoeten. We houden jullie op de hoogte!  Meer info? www.netwerkouderinitiatieven.nl
Een ander initiatief is Onze kinderen zijn de toekomst. Steeds meer ouders en leerkrachten geven aan dat de aangekondigde bezuinigingen in het speciaal onderwijs niet verantwoord zijn en daar is dit initiatief het helemaal mee eens. Binnen het  burgerinitiatief Christoffel Appèl  zijn ze van mening dat ieder kind recht heeft op Passend Onderwijs. Hiermee wordt bedoeld; gericht onderwijs aanbieden door aan te sluiten op de kernkwaliteiten en ontwikkelingsfasen van elk kind. Ook pleiten zij naast niet nog meer te bezuinigen, voor een andere verdeling van besteedbaar overheidsgeld binnen het onderwijs en de hulpverlening. Meer informatie:  www.onzekinderenzijndetoekomst.nl
Onno van www.boa-bv.nl stelt dat elk kind dat onjuist, onheus, bejegend wordt op school te helpen. De scholen zijn overgeorganiseerd. Alles moet maar getest en getoetst worden. De overmacht van scholen, leerkrachten, moet gebroken worden. Breng zorg en kennis in de school en je hebt een school voor allen.(inclusief onderwijs) Hij gaat in overleg met scholen, ouders, leerplicht. Onno werkt als zelfstandige en zijn diensten zijn in te huren.
De Onderwijs Werkgroep NO Brabant heeft geholpen structuurklassen voor kinderen met autisme op te richten. Hiervoor is veel werk verzet van inspraaktijd bij gemeente en Provinciale Staten, contacten met politieke partijen en gesprekken met schoolbesturen en REC's. Zij zijn ondersteund door een onderwijsconsulent, Intern Begeleiders en autisme steunpunt deskundigen. Nu zijn er natuurlijk de zorgen rondom bezuinigingen Passend Pnderwijs! Kijk op www.onderwijswerkgroep-ass.nl voor meer informatie.
Op www.oudersenonderwijstwente.nl vindt je informatie over een buiten- en bovenschoolse organisatie van en door ouders met schoolgaande kinderen. Zij streven een gelijkwaardige verhouding na tussen ouders en onderwijs. Die plekken waar het goed gaat in het onderwijs moeten een voorbeeld zijn voor plekken waar het minder goed gaat. Ouders die tegen specifieke problemen aanlopen worden verbonden met ouders die dezelfde weg al eens doorlopen hebben. Van belang is een goede samenwerking met school. Ze zijn medeorganisator van de autismebelevendag. Geprobeerd wordt om meer conferenties te organiseren.
Bram Dobbelaar heeft een kind in het project Ik leer ook. Er wordt met verschillende gezinnen gewerkt aan het creëren van een goede leeromgeving voor een kind met een beperking samen met de school en de buurt. Dit project is bekostigd vanuit ministerie van VWS. Kinderen met een vlekje (aldus Elias) zouden wat makkelijker naar een gewone school moeten kunnen. Meer informatie: www.perspectief.org

Floor Kaspers van de CG-Raad kwam bij een van onze initiatiefneemsters op bezoek namens de CG-Raad. We hebben elkaar goed geinformeerd en hebben de afspraak gemaakt elkaar op de hoogte te houden van activiteiten. Zo mogen wij meedenken over een brief aan het kabinet. Het was een inspirerende ochtend.
Floor vertelde over de Chronisch zieken en Gehandicapten raad. Zij zijn een koepel van organisaties van mensen met een chronische ziekte of handicap. De CG-raad vertegenwoordigt ruim 160 landelijke en regionale organisaties. Zij strijden voor gelijke rechten, mogelijkheden, kansen en plichten van mensen met een beperking.
De vraag kwam op tafel waarom wij ons niet aansluiten bij reguliere ouder/patientenverenigingen. De reden is dat wij graag wat willen doen i.p.v. meepraten in de zoveelste werkgroep. Ouder en Patientenorganisaties hebben (politieke) belangen. Wij zijn neutraal en hebben niemand rekenschap af te leggen behalve jullie, ouders!
Bovendien vinden we dat ouders nog beter geinformeerd moeten worden. Onderwerp van gesprek waren ouderbetrokkenheid, de rol van ambulant begeleiders, zorg op maat, het idee van een onafhankelijke geschillencommissie waar ouders te recht kunnen met klachten over onderwijs. Wij ondersteunen dat idee van harte en hebben ondertussen ons eigen meldpunt gestart wat betrekking heeft op alle bezuinigingen.
Dus heeft u problemen met uw kind op gebied van onderwijs, zorg, werk, wonen noem maar op,mail het naar:  m.wijnbergen1@chello.nl
Verder de rol van ouders, bijv. straks m.b.t. de samenwerkingsverbanden (niet of nauwelijks) en hoe dat verbeterd zou kunnen worden. Het is daarbij erg onwenselijk dat samenverwerkingsverbanden allemaal hun eigen beleid mogen voeren. Goed onderwijs kan daarmee per provincie verschillen.
En...

Jawel het Platform Verontruste Ouders raakt ook bekend in de media en wij zijn natuurlijk erg blij met deze aandacht, omdat dat daarmee de door ons verfoeide bezuinigingen eens goed onder het licht gehouden kunnen worden.
We leggen keer op keer uit waarom deze bezuinigingen echt niet kunnen en nemen daarbij jullie verhalen mee.

We zijn in een radioprogramma van radio ALMERE STAD geweest en in een uitzending van RADIO EMMEN, met een groot regionaal bereik. Daar waren we zelfs hoofdgast.
Aanstaande donderdag zijn we te horen op RADIO LOCO.

Het is wellicht een goed idee als jullie, ouders, mensen met een beperking, zelf ook jullie regionale omroepen aanschrijven met het verzoek aandacht te besteden aan ons platform. Vertel ze maar dat we graag wat komen vertellen over de komende bezuinigingen.

Concreet verder geen aanbiedingen, maar achter de schermen is er een interessante aanbieding dus wie weet gaan jullie binnenkort nog meer van ons horen op radio of televisie!
Verder hebben we contact gehad met Hannie Berends van Resonansgroep Meppel. Zij hebben (nog) geen website en momenteel geen activiteiten. Meppel en omstreken; daar kan verandering in komen!

(Tot zover...wordt vervolgd!)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten