De groei van het pgb is te beteugelen door het pgb te zuiveren van oneigenlijk gebruik. Dat verklaart Aline Saers, directeur Per Saldo, in reactie op het SCP-rapport 'De opmars van het pgb'.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau adviseert staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten af te zien van verlaging van de pgb-tarieven en uitsluiting van doelgroepen, zoals zij van plan was. Daarmee zou een waardevol zorgaanbod verloren gaan voor zorgvragers voor wie de reguliere zorg geen alternatief heeft. In verscherpte indicatiestelling van de AWBZ ziet het SCP het geijkte middel om de ongebreidelde groei van het pgb af te remmen.
Per Saldo
Directeur Aline Saers van budgethoudersvereniging Per Saldo is blij dat het SCP het pgb als waardevol ziet voor de zorgvraag waarin de reguliere zorg niet voorziet. Net als het SCP wil Per Saldo de toegang tot de AWBZ verscherpen. Maar niet door minder zorg per indicatie toe te kennen, stelt Saers. “Daar kom je er niet mee. Er is de afgelopen jaren al genoeg beknibbeld op het pgb.”
Pgb is afvalputje van de AWBZ
Om de groei van het pgb echt af te remmen wil Per Saldo het oneigenlijke gebruik van de regeling aanpakken. “Het pgb is nu het afvalputje van de AWBZ, omdat het aanbod zorg in natura tekortschiet. Een studie van adviesbureau ITS wijst uit dat veertig procent van de pgb-houders eigenlijk zorg in natura wil. De bal ligt dus bij de zorgkantoren. Die moeten met hun inkoopbeleid ervoor zorgen dat reguliere aanbieders hun aanbod afstemmen op de zorgvraag.”
Oneigenlijk gebruik pgb
Daarnaast zorgen bemiddelingsbureaus in de ogen van Saers voor oneigenlijk gebruik van het pgb. “Zij zijn erop gericht om zo veel mogelijk omzet te genereren. Een deel van de bureaus gaat actief op zoek naar cliënten. Wij vinden dat budgethouders geen bemiddelingsbureaus nodig moeten hebben, maar zelf de regie kunnen voeren over hun leven. Dat is altijd de oorspronkelijke opzet geweest van het pgb. Daar moeten we naar terug.”
Pgb-zorgplan
Daarbij ziet Saers een belangrijke rol weggelegd voor zorgkantoren. “Die letten nu alleen op de centen. Ze zouden na moeten gaan of aanvragers de werking van het pgb begrijpen. Dat kan door te eisen dat aanvragers een zorgplan opstellen waarin staat hoe ze de zorg gaan organiseren.”
Poort tot de AWBZ
Daarnaast denkt Saers dat een betere indicatiestelling zoden aan de dijk zal zetten. “Er valt veel winst te boeken als je de hulpvraag goed in beeld brengt. Alleen in een persoonlijk gesprek kun je vaststellen wat mensen zelf nog kunnen en wat de mantelzorg nog kan doen. In de praktijk zien we helaas het omgekeerde gebeuren. De indicatiestelling wordt steeds meer een papieren exercitie. Er is steeds minder tijd voor indiceren en er wordt steeds meer gemandateerd aan zorgaanbieders. Onbegrijpelijk, want de indicatiestelling is de poort tot de AWBZ.”
Bron: www.zorgvisie.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten