maandag 30 mei 2011

Onze (begeleidende) brief!

Diemen, 30 mei 2011


Tot onze ontsteltenis en verbijstering kregen wij als Ouderplatform Verontrust Ouders vandaag het bericht bevestigd dat waarschijnlijk 90% van de PGB-houders hun PGB verliest.
Dit kan en mag niet gebeuren. In de toekomst raken wij onze zeggenschap als ouders al kwijt met betrekking tot het onderwijs aan ons kind.  Als gevolg van deze bezuinigingen, inzake het Passend Onderwijs,  mogen we niet meer meepraten over de invulling van het onderwijs van onze eigen kinderen.
En nu raken wij de regie over zorg en begeleiding aan onze kinderen ook nog volledig kwijt? Wij worden afhankelijk van de aangeboden zorg en begeleiding. Deze voldoet vaak onvoldoende aan wat ouders nodig en goed vinden voor hun kind.
Zorg in natura is vele malen duurder. Al eerder is vast komen te staan dat ouders veel zuiniger en effectiever met het PGB omgaan.

Hoe moet het straks met begeleiding bij stage? Met de logeeropvang? Hoe kunnen ouders even op adem komen om even afstand te nemen van alle problemen, zodat ze tegelijkertijd hun andere kinderen de nodige aandacht kunnen geven?
Hoe moet het straks als onze kinderen zelfstandig willen wonen met begeleiding in een wooninitiatief?  Hoe moet het als de zorg binnen deze voorzieningen niet voldoet aan onze eisen of als deze zorg gewoonweg niet goed is voor ons kind?
Hoe moet het met de mensen die hun baan (deels) opzeggen om voor hun kind te kunnen zorgen? Met begeleiding bij schoolwerk? Met de begeleiding die onze kinderen nodig hebben om zichzelf te kunnen verzorgen? Begeleiding naar zelfstandigheid? Begeleiding om zich ook maar een beetje staande te kunnen houden in onze maatschappij?
Bovendien zal de druk op mantelzorgers, nu al bovenmatig belast, alleen nog maar toenemen. Het is geen keus meer maar een verplichting.

Waarom worden de zwakkeren in de samenleving zo onevenredig hard getroffen? Daar hebben wij tot op de dag van vandaag geen goed en duidelijk antwoord op gekregen.

Het Platform Verontruste Ouders verzamelt verhalen van ouders en we hopen dat u hierdoor nog eens heel goed nadenkt over de plannen.
Verdere akties sluiten wij niet uit. Wij hebben ruim twintig jaar gevochten voor inspraak, regie en zeggenschap. Geen ander is zo ervaringsdeskundig als de ouder. Stellen wij nu ineens niets meer voor?
We zijn ontzettend boos, verdrietig en teleurgesteld, maar ondanks dat alles zijn wij wel altijd bereid om met u hierover in gesprek te gaan.
Hieronder de ouderervaringen…

 
Met vriendelijke groet,
Namens Platform Verontruste Ouders,
Eleonoor Van Gool, Suzan Otten-Pablos, Irma Van Der Made, Miek Wijnbergen

http://ouderplatformverontrusteouders.blogspot.com
m.wijnbergen1@chello.nl

1 opmerking:

  1. De ouders op deze site kennen mijn verhaal, geplaatst op 20 mei j.l. Met (naar achteraf bleek) een beetje autisme/ADHD moest deze dame in de jaren '80 uit huis geplaatst worden. Omdat mijn ouders en de andere kinderen er aan onderdoor gingen. Dat wordt vandaag de dag vaak voorkomen met PGB. En aan mijn voorbeeld is te zien dat problemen niet verdwijnen als ze geen naam hebben....als je ze niet herkend worden ze des te erger.

    BeantwoordenVerwijderen