maandag 30 mei 2011

Dus toch!

Forse bezuiniging op zelfzorgbudget

Het kabinet wil flink gaan snijden in het het persoonsgebonden budget. Nog maar tien procent van de 130.000 zieken, ouderen en gehandicapten die nu geld krijgen om zelf zorg in te kopen, mag daar dan nog aanspraak op maken. Overmorgen bespreekt de ministerraad het voorstel.
De maatregel is de belangrijkste variant die op tafel ligt van een plan om de langdurige zorg (awbz) betaalbaar te houden, zo bevestigen verschillende Haagse bronnen.
Het plan betekent dat 120.000 mensen, die nu gemiddeld nog 12.000 euro per jaar krijgen, straks zijn aangewezen op reguliere zorg, bijvoorbeeld via een ggz-instelling of thuiszorgorganisatie. Hulpbehoevenden belanden vaak op de wachtlijst en hebben niets meer te vertellen over de wijze van zorgverlening.

Extra
Ingewijden stellen dat zo’n 13.000 mensen met een ’langdurige verblijfsindicatie’, die direct toezicht of een therapeutische leefomgeving nodig hebben, in de toekomst nog wel recht zullen houden op hun persoonsgebonden budget. Deze zieken of gehandicapten met een extreme zorgvraag zouden zelfs vijf procent extra tegemoet kunnen zien.

De maatregel die nu voorligt, is het resultaat van moeizame onderhandelingen tussen regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV, maar is volgens betrokkenen onvermijdelijk om de snel groeiende kosten voor langdurige zorg in te dammen. Dit jaar alleen al is er 2,7 miljard euro beschikbaar voor het persoonsgebonden budget. De ingreep die het kabinet voor ogen heeft, gaat waarschijnlijk een besparing opleveren die richting de een miljard loopt.
De regeling is de afgelopen jaren fors in populariteit gegroeid. In 2003 was er nog sprake van ruim 50.000 budgethouders; inmiddels maken zo’n 130.000 mensen gebruik van een zelfzorgbudget.

Stopzetten
In 2010 moest het vorige kabinet de instroom van gebruikers zelfs tijdelijk stopzetten omdat het geld op was.
Het kabinet bespreekt woensdag ook een voorstel om de uitgaven aan wonen en zorg uit elkaar te halen, zoals afgesproken in het gedoogakkoord. De awbz-gelden zijn voortaan puur bestemd voor de zorg. Wie in een instelling woont, gaat huur betalen.

Het ministerie van Volksgezondheid wilde gisteren geen commentaar geven.
(Bron: De Telegraaf)

1 opmerking:

  1. Laten ze maar eens gaan snijden in bonussen, dat lijkt mij een beter idee dan komen aan het PGB wat deze kinderen qua zorg hard nodig hebben !!!!

    PGB Buro Freedom-For-Kids

    BeantwoordenVerwijderen