dinsdag 10 mei 2011

Cijfers zorgleerlingen kloppen niet: een onvolkomenheid?

De groei van het aantal zorgleerlingen is door het kabinet sterk overdreven. De groei zou sinds 2003 met 65% zijn gestegen, maar in werkelijkheid is het aantal zorgleerlingen met 15% toegenomen.
Dit schrijft minister Van Bijsterveldt van Onderwijs aan de Tweede Kamer. Jongerenkrant Sevendays constateerde al in maart dat er rekenfouten zijn gemaakt. Doordat er leerlingen dubbel geteld zijn is een verkeerd beeld ontstaan van de omvang van het aantal zorgleerlingen. De minister baseerde zich op cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs, die volgens haar een vermijdbare fout heeft gemaakt. Een pijnlijke vergissing want op basis van deze (verkeerde) berekening heeft de minister in januari nog een argument gezien om ingrijpend te bezuinigen op het passend onderwijs. Het systeem zou 'uit zijn voegen' barsten.
Van Bijsterveldt hanteert nu een ander getal: de groei van het aantal zorgleerlingen zou 15% zijn, ruim vier keer minder dan 65%. Het is echter onduidelijk waar zij dit nieuwe percentage op baseert.
De minister heeft dan wel toegegeven dat de cijfers niet kloppen, maar zij blijft erbij dat het aantal zorgleerlingen te snel stijgt.
De vergissing wordt door haar 'een onvolkomenheid' genoemd. Wij vinden het erger dan een onvolkomenheid. Doordat de minister veel te hoge aantallen zorgleerlingen noemt, worden ouders erop aangesproken dat zij hun kinderen 'labelen' met een stoornis. Dit is geen onvolkomenheid meer te noemen, maar een gevoelige miskleun.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten