zaterdag 9 maart 2013

we mogen niet klagen blog angelique


We mogen niet klagen.

Het is best gemakkelijk jezelf wijs te maken dat zolang je een dak boven je hoofd hebt, de verwarming in de winter nog werkt, het water uit de kraan komt en je fysieke gezondheid van je gezinnetje nog overeind staat, je dan niet moet zeuren.

Feitelijk is het voor veel mensen in Nederland, jong en oud, eigenlijk de vraag hoeláng je nog een dak boven het hoofd hebt, de verwarming in de winter nog werkt, het water uit de kraan stroomt en je fysieke gezondheid niet ondermijnt wordt door je mentale gesteldheid
 
De jeugd- en ouderenzorg staan aan de vooravond van een monsterlijke transitie. Gemeenten zijn verwoed bezig om door de, voor hen nog onbekende, materie heen te komen. Er komt een grote pot geld mee om deze transities zo goed mogelijk te implementeren. De overgang met het ‘zittend bestand’ vanuit de AWBZ mag natuurlijk hier niet onder lijden, het is daarmee een zeer delicate operatie om deze in alle rust over te kunnen hevelen.

Het ontschotten van onderdelen binnen de zorg is ook noodzakelijk, er wordt nochtans teveel langs elkaar heen gewerkt.

Zo wist de huisarts in onze specifieke geval na bijna twee jaar niet van de officiële diagnose van onze oudste. Het verbaasde mij alleszins dat er geen automatische terugkoppeling vanuit de GGZ volgde.

Mijn conclusie en constatering is dat hulpverleners elkaar nauwelijks tot niet rapporteren en hierdoor een versnipperde cq onvolledig dossier opbouwt. En daarmee loopt men het risico achter de feiten aan te zullen lopen.

Zelf hebben ik het geluk dat de samenwerking met de diverse hulpverleners goed verliep en nog loopt. Wel is het van belang dat je als ouder niet achterover leunt maar je pro-actief in de behandeling van je kinderen opstelt.

Dan de kwestie Bijstand. Vanwege mijn status als mantelzorger van mijn oudste zoontje, zit ik ‘gevangen’ in de bijstand. Uiteraard ben ik erg dankbaar dat er vangnet als bijstand bestaat.

Wat niet zichtbaar is……het gure klimaat door de regels en wetgeving, opgesteld door onze overheid.

Of je nu chronisch ziek bent of de intensieve zorg voor je chronisch beperkte kind doet, je hebt je te onderwerpen aan het ijzeren regime.

Velen doen vrijwilligerswerk vanuit de bijstand. Zij doen dit vanuit de overtuiging dat men iets terug hoort te doen voor de maatschappij.

Zo gebeurt het dat een bijstandgerechtigde evenveel, zo niet méér uren werkt als een werknemer in loondienst. De bijstandgerechtigde werkt echter voor € 1000,- netto per maand. Mét als bonus een nare en gure houding van de overheid indien je men verzuimt de maandelijkse werkbrief in te zenden of anderszins. Dit resulteert in een schrijven op de deurmat met als onderwerp : Opschorting danwel strafkorting van je uitkering.

Als moeder probeer ik de ballen ieder moment dag in de lucht te houden.

Het hele gezin heeft de ondersteuning van het GGZ hard nodig. Ondanks het feit dat ik een sterke en zelfstandige persoonlijkheid heb, heb ik de ondersteuning van het GGZ hard nodig. Met mijn eigen diagnose ADHD weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om je onder deze omstandigheden staande te houden.

Als geen ander weet ik hoe Autisme en ADHD met overige comorbiditeiten in- en doorwerken binnen het gezinsleven. Maar ook in het dagelijkse leven, inclusief binnen het arbeidsproces.

Niet voor niets heeft voormalig staatssecretaris Marlies Veldhuizen van Zanten (ministerie VWS) werkgroep “Vanuit Autisme Bekeken” in het leven geroepen.

En toch, een huivering gaat door me heen als ik denk aan de komende 4,5 miljard aan bezuinigingen voor het jaar 2014.
 
Stel je je nu eens een leeg huis voor die je volpakt met goederen totdat het vol zit. Ga je het geforceerd volproppen met goederen komen er scheuren in de muren totdat het huis uiteindelijk uit zijn voegen barst.

Ik, met vele anderen, ben dit huis. De stapeling bezuinigingen bezorgt torenhoge stapelingen van zorgen die chronisch vormen aanneemt.
Net als het voorbeeld van het huis kan er niets meer bij. Mijn altijd al drukke hoofd zit overvol.

Gelukkig stroomt het water nu nog uit de kraan, is de winter bijna voorbij en kan ik dit jaar nog zonder eigen bijdrage voor mezelf terecht in de tweede lijns GGZ zorg.

Voor dit jaar mogen we dan ook nog even niet klagen.

 

Angelique Bergsma

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten