donderdag 28 februari 2013

mantelzorg of mantelwerk?

Op twitter reageerde ik op een opmerking van Marjo Brouns dat in de media onterecht gesproken wordt van betaalde mantelzorg. Haar stelling is dat mantelzorg per definitie onbezoldigd is.
Wij huren onszelf in (individuele begeleiding en pv) en hebben dat altijd betaalde mantelzorg genoemd dus voor mij is mantelzorg niet per definitie onbetaald. In gesprekken met VWS is deze term ook gebruikt over en weer, en Per Saldo noemt het ook zo. Je kunt ook onderscheid maken tussen mantelzorg en mantelwerk. Maar dit kan ook bezwaren opleveren. De onbetaalde mantelzorger kan zich tekort gedaan voelen: is mijn zorg geen werk. Aan de andere kant zie ik mijn zorg niet als werk hoewel voor een klein deel betaald uit PGB. En neem de zorg voor oudste: voorheen was dat deels uit PGB betaalde mantelzorg maar sinds hij begeleid woont gaat het PGB daar naar toe maar blijft de zorg inhoudelijk ongeveer hetzelfde. Maar misschien zijn er ook voordelen aan een onderscheid die ik (nog) niet zie. Wat vinden jullie? Ik vind het een discussie waard maar wel een genuanceerde en met argumenten. Op twitter kreeg ik een reactie dat ik het fout doe en dus onwetend zou zijn. Daar eh....heb je dus niet veel aan.
Miek

1 opmerking:

  1. Annemiek,
    Fijn dat je uitgebreid helder maakt hoe jij het ziet. En het bevestigt mij dat je mantelzorg en persoonlijke verzorging en individuele begeleiding geeft aan je kinderen. PV en individuele begeleiding vallen onder het pgb, inderdaad. Jullie hebben dit ook mantelzorg genoemd. De overheid bedoelt met mantelzorg de onbetaalde zorg, dus als je voor je ouders zorgt zijn dit bijvoorbeeld de boodschappen, de administratie, naar de huisarts en dat soort dingen. Dus mantelzorg komt nog eens bovenop de PV en begeleiding. Je doet het niet fout, het klopt alleen niet met de formele definitie van mantelzorg. Dat staat in de info van de Rijksoverheid die Ingrid twitterde. Ik ben met je eens, in de praktijk is de scheidslijn lastig te maken, maar het stoort mij dat door mensen die niet in de materie thuis zijn (door de media) op het verkeerde been gezet worden en veronderstellen alsof we de mantelzorg gewoon kunnen declareren in het pgb. Dat wilde ik in mijn tweet helder maken.

    BeantwoordenVerwijderen