zaterdag 8 december 2012

toename antipsychotica bij kinderen

De laatste tijd is het gebruik van antipsychotica bij kinderen toegenomen. Overigens zie je op het staatje dat het nu stabiel is. Het effect op de langere termijn o.a. op de hersenen is onvoldoende bekend. http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/12_december/08/binnenland/veel-kinderen-aan-antipsychotica.xml o.a. Dijkshoorn geeft commentaar en je hoort het verhaal van een moeder met een kind met McDD. Ook www.nu.nl heeft er een item over. Volgens Dijkshoorn worden kinderen niet gekker in de loop der tijd maar hebben kinderen met bepaalde zwakheden het wel moeilijker in de huidige maatschappij. Hij pleit ervoor dat er meer aandacht komt voor alternatieven zoals therapie en slechts kortdurend antipsychotica. Antipsychotica wordt gebruikt om psychiatrische problematiek te dempen. Wel bekende bijwerkingen kunnen zijn gewichtstoename en daarmee een grotere kans op suikerziekte en groeiproblemen.
Mijn oudste krijgt ook een antipsychoticum te weten Risperdal. Dat middel neem ik zelf ook. Natuurlijk is meer onderzoek noodzakelijk. Voor ouders van deze kinderen kan zo'n middel het verschil zijn tussen wel kunnen functioneren van het kind of niet. Zonder medicatie gaat het niet, bijv op school en/of stage. Maar ook kan het letterlijk het verschil zijn tussen thuis kunnen blijven wonen of niet. Therapie heeft mijn zoon gehad, jarenlang, maar is niet altijd genoeg.
Het nadeel van dergelijke berichtgeving is dat ouders zich weer moeten verontschuldigen omdat zij hun kind zouden vergiftigen. Ik hoop niet dat een volgende hetze ontstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten