vrijdag 12 oktober 2012

Ledenbijeenkomst Per Saldo Amsterdam

Het thema van deze ledenbijeenkomst was veranderingen in het PGB. De avond werd uitstekend geleid door Frans v.d. Pas.

Voor de zomer kwam het lente-akkoord. de vermogensinkomensbijtelling gaat van 8 naar 12%. De IQmaatregel (70-85) gaat niet door. De rollator gaat uit het basispakket en het PGB komt als keuze terug (er wordt minder op bezuinigd). PGB moet een bewuste keuze worden (budgetplan en het eerste jaar extra aandacht). De decentralisatie van begeleiding wordt uitgesteld alsmede de uitvoering van AWBZ door zorgverzekeraars. Functies AWBZ in 2013 zijn persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding (individueel en groep), behandeling (alleen in natura en niet in PGB), kortdurend verblijf (logeeropvang) en langdurend verblijf (zzp zorgzwaartepaketten). De tarieven zijn in 2013 gelijk aan 2012. De vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg wordt PGB. Er is geen PGBkeuze bij een indicatie bij minder dan 10 uur begeleiding. Twee indicaties in een gezin mogen echter wel bij elkaar opgeteld worden. (Dat geldt ook voor de combinatie ZZP en PGB). AWBZ in het buitenland wordt maximaal 13 weken.

De ZZP tarieven worden maximaal 5% lager in 2013 (meer informatie volgt in december). PGB ZZP is over drie jaar gelijk aan VPT (volledig pakket thuis).
Er is budgetgarantie voor wie nu budgetgarantie heeft en als je op 31-12-2012 in een PGB wooninitiatief verblijft, uitgezonderd LG 1-2-3, ZZP ZG 1-2-3 en LVG 3.
PGB vervoerskosten mag met ingang van 2012 bij V&V plus vervoer.

Bij een herindicatie in 2013 kun je de keuze voor het PGB behouden, ook voor ZZP. De maximale indicatieduur is gewijzigd. Bij een stabiele zorgvraag is dit 15 jaar bij CIZ en bij Bureau Jeugdzorg 1 of 2 jaar. Een uitzondering hierop is dus de begeleiding onder de tien uur. Vraag op 18 jaar een herindicatie, dan vervalt de ouderplicht en valt het PGB hoger uit. Alle zorg die ouders dan bieden is vrijwillig. Er mogen dus wel PGB's bij elkaar opgeteld worden binnen een gezin.

Dien je aanvraag bij CIZ zes weken tevoren of minder in voor afloop van de indicatie. Dit geeft namelijk een aansluitende indicatie. Aanvragen zes weken of meer voordat de indicatie afloopt worden vervroegde indicaties genoemd. De datum van afgifte van de nieuwe indicatie is dan de ingangsdatum. Vraag expliciet om een aansluitende indicatie. Bij Bureau Jeugdzorg geldt 8 weken. Zeker als de zorgvraag onveranderd is (als het niet in elkaar overloopt zit er een gat tussen en dat is ongunstig).

Wat gebeurt er in 2014 (onder voorbehoud). Het PGB wordt bruto uitbetaald. Momenteel wordt het PGB netto uitbetaald (met aftrek van de eigen bijdrage). Het CAK gaat nu de eigen bijdrage innen zoals bij ZIN. Het zorgkantoor stelt het bruto PGB vast en de eigen bijdrage. De toekenningsbeschikking omvat het netto PGB en de eigen bijdrage. Nu heeft men de keus de eigen bijdrage wel of niet in te leggen. Maar de helft van de mensen steekt de eigen bijdrag in eigen zak. Men moet dan straks meer zelf bijdragen. Van het CAK krijg je maandelijks een acceptgiro. Het gaat naar inkomen. Je moet dit dus uit eigen zak betalen, dit kan niet via het PGB. Het doel is om het leven lastiger te maken. Men gaat er vanuit dat mensen hier geen zin in hebben en afhaken (met name de mensen met een klein PGB).
Dan wordt het trekkingsrecht ingevoerd. Je moet verantwoorden naar de uitkeringsinstantie. Na declaratie keert die uit. Voordeel is dat er vooraf gecontroleerd wordt of het geld juist besteed wordt. De last van het verantwoorden is stukken eenvoudiger en er is minder onzekerheid. Binnen drie dagen is het verwerkt (SVB) dus in drie dagen moeten zij ook beoordelen of de betaling rechtmatig is. Dit om frauduleuze uitgaven terug te dringen.
De begeleiding gaat naar WMO (gemeenten), mogelijk ook de persoonlijke verzorging. De uitvoering van de AWBZ wordt mogelijk gedaan door zorgverzekeraars. Gehoopt wordt op een overgangsregeling, een geleidelijke weg uit de AWBZ naar WMO. Gestreefd wordt naar een wettelijke verankering van het PGB in de AWBZ (subsidieregeling) Nu is het zo dat als de pot op is er een wachtlijst komt op nieuwe instromers PGB. Als het in de wet verankerd is moet er altijd uitgekeerd worden.

Inzet van AWBZ functies op school blijft mogelijk. Zorgkantoren zijn uitermate kritisch over begeleiding op school. Begeleiding op school is volgens de indicatiesteller alleen mogelijk met toezicht. Als toezicht er niet nadrukkelijk staat dan mag het niet. Persoonlijke verzorging en verpleging blijft mogelijk.

In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning zitten hulp bij huishouden, rolstoelen, scootmobielen, vervoersmogelijkheden (eerste keus regiotaxi), woonvoorzieningen (eerste keus verhuizen), begeleiding en vervoer (2009 maatschappelijke participatie, 2014 ? problemen bij zelfredzaamheid), logeeropvang? In Amsterdam blijft het PGB overeind. Gemeenten waarbij dit het geval is zijn de witte schapen (zie site Per Saldo).
Begeleiding door gemeenten gaat niet per 1-1-2013 in maar mogelijk per 1-1-2014.  Er zijn geen gelijke rechten maar wel gelijke uitkomsten. Er vindt een gesprek plaats aan de keukentafel. Een collectieve oplossing gaat voor. Het is geen recht maar een subsidie. Mensen kunnen een PGB-test doen (site Per Saldo), ook om een budgetplan te maken. Mensen worden uitgebreid geinformeerd over het wel of niet aangaan van het budgethouderschap en krijgen een persoonlijk advies. PGB-houders kunnen aangeven contact met elkaar te willen via de site. Dan worden zij zichtbaar met een bolletje op de kaart. Op het bolletje staat in het kort wat je wilt vertellen aan een ander. Op de kaart staan ook de PGB-ambassadeurs. De laatste mensen hebben contacten met de gemeente, bijv. de verantwoordelijke wethouder. Zij vertellen hun verhaal en daarmee waarom eigen regie door het PGB behouden moet blijven.
De compensatieplicht door gemeenten is om de client in staat te stellen een huishouden te voeren, zich te verplaatsen in en om de woning, zich lokaal te verplaatsen per vervoermiddel, medemensen te ontmoeten en op basis daarvan sociale verbanden aan te gaan, dagelijkse levensverrichtingen uit te voeren en het persoonlijk leven te structureren en daarover regie te voeren.

Hoe tel je de uren begeleiding? Neem het midden van de klasse (2-3.9 uur = 3) 1 dagdeel telt als 1 uur. 1 etmaal telt als 0 uur. Het PGB blijft behouden bij een combinatie met persoonlijke verzorging of verpleging. Is de begeleiding minder dan 10 uur dan is alleen ZIN mogelijk. Het doel van de rekenmethode is dat zoveel mensen onder de tien uur komen. Maar al heb je maar 1 uur persoonlijke verzorging dan behoud je PGB, ook bij ZZP. Let op: nu wordt persoonlijke verzorging vaak geindiceerd als begeleiding. Neem kinderen met een fysieke beperking, autisme, adhd, (licht)dementerend, of niet aangeboren hersenletsel. Vaak helpen ouders of partner bij bijv. aankleden. De begeleiding zorgt dat diegen zich aankleed. (je moet aansturen, duidelijk zijn, structureren, controleren). De kern van persoonlijke begeleiding is dat de hulp noodzakelijk zelf fysiek aanwezig moet zijn. Als je er bijv. niet bij bent weet diegene niet wat hij/zij met een tandenborstel moet doen. Begeleiding is bijv. roepen heb je je tanden wel gepoetst. Je moet erbij zijn en als dat nodig is overnemen.
Begeleiding bij sport wordt niet gehonoreerd. Dit geldt ook voor het volgen van een therapie of een programma als Early Intervention. Dit is een behandelmethode. Of paardentherapie (ookal werkt het goed) Het moet voldoen aan de omschrijving AWBZ (CIZ-indicatiewijzer blauwe tabel). Er zijn 5 grote blokken zelfredzaamheid en ondersteuning, orientatie, leren, structuur en eigen regie.

Zorgzwaartepakket. Indicatie voor verblijf is een indicatie waaruit blijkt dat een budgethouder is aangewezen op permanent toezicht. Beschermde woonvoorziening en een therapeutisch leefklimaat. De verzekerde kan kiezen tussen PGB en ZIN. Oppas of hulp (er moet altijd iemand in de buurt zijn voor als iemand hulp nodig heeft). Bijv. ademhalingsondersteuning. Een beschermde woonomgeving is vanaf 18 jaar. Er is altijd iemand aanwezig die toezicht houdt bijv. Licht Verstandelijk Gehandicapt. Het verschil tussen ZZP of een indicatie in functies en klassen: ga je naar een echte kleermaker die je kostuum op maat maakt (ZZP). Komt iemand in aanmerking voor verblijf dan is de kleermaker verdwenen en moet je een confectiemaat bij C en A uit het rek. Het is de best passende maat maar soms net te klein en is meer begeleiding en persoonlijke verzorging nodig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten