woensdag 20 juni 2012

Vermijdbare rugzakjes aldus Aleid Truijens in Volkskrant

Met onderstaande brief heb ik gereageerd op een stuk van Aleid Truijens (Opinie Volkskrant bezuinigen op concierge voorbeeld van dom management). Over de concierge ben ik het met haar eens. Maar waarom nu weer tussen neus en lippen door maar wel zowel bovenaan het stuk als onderaan het voorstel om te bezuinigen op 'vermijdbare' Rugzakjes. Heel beledigend vind ik het. Maar wel een tendens die de laatste tijd vaker de kop op steekt. Net doen alsof diagnoses er niet zijn helpt niemand en zal de maatschappij uiteindelijk veel meer kosten! Ik heb overigens ook op de site van Volkskrant gereageerd.

Een mooi portret van Aleid Truijens over de verdwenen concierge. Inderdaad een heel slechte ontwikkeling. Maar daarnaast schrijft ze dat er kan worden bezuinigd op nieuwbouw (terwijl nu juist uit een onderzoek is gebleken dat scholen het geld dat daarvoor beschikbaar is in andere potjes steken). En wat mij schokt: de ‘vermijdbare’ rugzakjes. Daarmee implicerend dat sommige kinderen onterecht een rugzakje of diagnose hebben.
Aleid is niet de enige die zich zo uitlaat. Zo twitterde Van Veldhuijzen van Zanten dit weekend doodleuk: weg met de etiketten! op tweets van Femke Halsema dat er veel te snel wordt onderzocht, en dat kinderen al vroeg een dossier hebben, gecategoriseerd worden en soms gestigmatiseerd....
Wat is dat toch in de huidige samenleving dat men vindt dat er overgediagnosticeerd wordt en bovenal gemedicaliseerd?
Neem nu ADHD, een diagnose die onder vuur ligt, mede door het boek van Laura Batstra. Het doel van een diagnose is in mijn ogen dat je er wat mee gaat doen. Hoe kunnen we dit kind en deze ouders de beste hulp geven, opdat het kind beter gaat functioneren. Want dat is wat er aan de hand is. Het kind loopt vast, heeft geen vriendjes meer, wordt nooit uitgenodigd op verjaardagsfeestjes, kan zijn schoolwerk niet goed doen, krijgt alsmaar op de kop, drijft ouders tot wanhoop omdat ze het kind niet kunnen bereiken. Een negatieve spiraal waarin kinderen een negatief zelfbeeld ontwikkelen en ouders juf en voetbaltrainer met de handen in het haar laat staan.
Deze kinderen hebben hulp nodig en zo’n rugzakje kan daarbij heel nuttig zijn. Dat geeft recht op extra begeleiding die die kinderen nodig hebben. Ik hou mijn hart vast als straks die begeleiding verdwijnt in het passend onderwijs. Want alle leerkrachten weten dat ze het in hun klas niet redden deze extra begeleiding te geven. Ze moeten al les geven op verschillend niveaus, de klassen worden groter. Hun opleiding is er niet op toegerust om te gaan met verschillen.
Niet alleen op school zijn zorgen. Wat dacht u van het onzalige plan de jeugdzorg naar de gemeente over te hevelen? Psychiatrische zorg wordt een taak van de gemeente, die daar onvoldoende kennis van hebben. De kans is groot dat daardoor een grote groep kinderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. En intramurale zorg voor lichte indicaties ZZP wordt gestopt. Maar veel kinderen met ADHD en autisme, al of niet in combinatie met een verstandelijke handicap, kunnen niet op zichzelf wonen waarbij ze dan begeleiding van buitenaf krijgen. Daar moeten ze op getraind worden, en het gaat met kleine stapjes. Waar moeten die jongeren naar toe? De crisisplekken verdwijnen.
Begrijpt u mijn angst dat veel van deze jong volwassenen strak buiten de boot vallen en dat dit grote gevolgen zal hebben?
Door de ernst van de problematiek te ontkennen, ja zelfs te negeren dat ze hulp en begeleiding nodig hebben? Wat er kan gebeuren als deze groep niet adequaat behandeld en begeleid zal worden kan ik u op een briefje geven. Thuiszitters in het onderwijs, toename van middelenmisbruik, toename van het aantal dak- en thuislozen zijn wat voorbeelden.
In de Werkgroep Wij Bouwen Samen http://www.we-bouwen-samen.nl proberen we ADHD van zijn negatieve imago af te helpen. En dat is hard nodig want in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat is het heel gewoon om over ‘vermijdbare’ rugzakjes te praten bijvoorbeeld. Dat er iets aan de hand kan zijn met de diagnoses ontkennen wij niet. Maar dan is niet de oplossing diagnoses te gaan schrappen, maar te kijken wat daarvan de oorzaken zijn dat steeds meer kinderen vastlopen in de maatschappij. Als kinderen niet goed begeleid worden en ze overvraagt worden, ik gis naar mogelijke oorzaken, is de kans dat ze vastlopen groot!
Anne-Miek Wijnbergen
We Bouwen Samen
Platform Verontruste Ouders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten