maandag 21 mei 2012

reactie n.a.v. Artsennet

Op www.artsennet.nl een blog van Robert Vermeiren waarin hij Laura Batstra uitnodigt met hem in gesprek te gaan. Het is de bedoeling dat ouders met Batstra in gesprek gaan omdat er nogal wat vragen leven bij ouders. Suzan Otten-Pablos en ondergetekende willen dit gesprek graag aangaan. Dhr. Vermeiren is gevraagd te helpen dit te mede te arrengeren. Op hetzelfde www.artsennet.nl een reactie van mevrouw Batstra waarin zij wederom uithaalt naar Balans, maar (wij zijn vereerd) nu ook tegen ons. Zo zouden wij vijandig en ongenuanceerd zijn. Daarnaast zet zij dokter Pereira weg als pillendokter die hele families aan de Ritalin zet. Dit n.a.v. Zembla waarin nota bene een hele ochtend gefilmd werd bij Pereira maar precies die stukjes eruit geknipt zijn die het gewenste beeld opleverden. Dit overigens zonder Pereira de bewuste uitzending van tevoren te laten zien. Wel mocht hij achteraf een kopie. Niet zo netjes van Zembla.
Hoe dan ook het werd weer eens tijd voor een reactie. Enerzijds om Robert Vermeiren eraan te helpen herinneren dat het hier nu in de eerste plaats moet gaan om ouders, met ouders en niet over...maar dat is vast een communicatiefoutje. Maar ook om in te gaan op Laura Batstra.

Geachte redactie,
Ik heb geen medische functie dus kan geen lid zijn van Artsennet. Maar omdat wij met name genoemd worden in de reactie van Laura Batstra (zij noemt ons vijandig en ongenuanceerd)wil ik toch graag reageren. Ik zal mijn reactie ook publiceren op Platform Verontruste Ouders en wij hopen dat u onze reactie wilt toevoegen.
Omdat ouders veel vragen hebben n.a.v. het boek van Laura Batstra Hoe voorkom ik ADHD?! Door de diagnose niet te stellen! en haar optredens in diverse media (het meest recent een reactie op een opiniestuk van Milou van Hintum) willen wij als Platform Verontruste Ouders samen met Suzan Otten-Pablos (o.m. bekend van haar columns op ADHD-Netwerk ook gepubliceerd op ons platform) graag met mevrouw Batstra hierover in debat. Wij hebben uiteraard een paar vragen die wij graag willen stellen. We willen graag een open gesprek, waarin we naar elkaars mening kunnen luisteren. We willen ook graag duidelijk maken hoe haar boek en optredens in de media overkomt bij ouders. En wij zijn bezorgd dat er een tendens gaat ontstaan dat ouders terugdeinzen voor diagnostiek, kinderpsychiatrische zorg, en dat daarmee niet de juiste begeleiding op gang komt.
Robert Vermeiren is gevraagd ons bij te staan in het organiseren van een uitnodiging en debat. Het bevreemd ons nu dat in zijn reactie de uitnodiging niet mede namens ouders gedaan is.
De bedoeling is o.i. niet dat er een debat over o.a. ouders georganiseerd wordt maar met.
Laura Batstra noemt mensen met een andere mening mensen met denkfouten. Toch is onomstotelijk bewezen dat de hersenen van kinderen met ADHD anders werken. Op het gebied van hersenonderzoek wordt steeds meer bereikt. Het onderzoek is volop in ontwikkeling. Dit kan niet zomaar genegeerd worden.
Wij zijn van mening dat ADHD op zijn minst wel een stoornis is ookal kun je het niet aantonen door lichamelijke kenmerken of bloedonderzoek, scan o.i.d.
Door dit te ontkennen komt het over op ouders dat de ernst van het probleem ontkent wordt en dat is moeilijk te verteren.
Er wordt erg de nadruk gelegd op opvoeding, en nu zij dit beter uitlegt begrijpen we dit ook beter. Maar er is veel kwaad geschied. Alleen al de titel van het boek impliceert alsof ouder er een probleem van maken. Nu moet u begrijpen dat ouders al heel vaak het gevoel hebben verantwoording af te moeten leggen. Aangewakkerd door de sensatiepers tegen hun omgeving, ja zelfs hun directe omgeving. Om nog maar niet te spreken van medicatie. Het was anders geweest als zij er bij gezegd had dat aan de opvoeding van kinderen met ADHD bovengemiddelde zeer specifieke eisen worden gesteld. En dat de gemiddelde ouder daar ook al heel hard aan gewerkt heeft alvorens hulp te zoeken.
Ook zijn wij van mening dat kinderen met ADHD worden geboren. Ook ik heb videobeelden van mijn oudste als babytje. Duidelijk in de wieg al zeer snel overprikkeld, overstrekt.
De uitzending van Zembla destijds was zeer tendentieus. Dhr. Pereira is de hele ochtend gefilmd, maar men heeft precies dat willen laten zien wat ze wilden laten zien.
Ook toen deed mevrouw Batstra omstreden uitspraken over de diagnose ADHD. Zij stelt als een feit dat de diagnose ADHD te veel gesteld wordt. Maar is dat wel zo? Is daar enig onderzoek naar gedaan? Zij gaat met deze stelling ook richting politiek. Ik wil dat graag bevestigd zien door onderzoek.
Ook strookt haar idee van de kinderpsychiatrie niet met mijn ervaring (en met mij die van veel ouders). Het gaat erom hoe met een diagnose wordt omgegaan. Hoe wordt die het kind, de jongere, uitgelegd? Juist de goede sterke kanten worden benadrukt en van daaruit gewerkt aan wat beter kan, uitgaande van de gedachte dat men kan helpen.
Het komt ook voor dat mevrouw Batstra onjuiste uitspraken doet. Zo beticht zij Balans ervan wreed te zijn voor ouders door hen informatie te onthouden: nl. dat zij gesponsord worden vanuit de pharmaceutische industrie. Dat is pertinent onjuist, en zeker waar het de folders betreft. Balans geeft daarop een reactie in de Volkskrant en een meer uitgebreide reactie op haar site www.balansdigitaal.nl Op haar college stelt zij dat Balans onjuiste informatie geeft in haar materiaal voor spreekbeurten. Wij vragen ons af waarom zij zo hard uitvalt tegen een vereniging (ik ben meer dan 16 jaar lid waarvan 12 actief) die zich zo hard inzet voor de belangen van ouders en hun kinderen met een leer-, ontwikkelings-, of gedragsprobleem. Ouders worden veelzijdig geinformeerd, ook over alternatieve therapieen zoals een dieet.
Het is jammer want op deze manier kun je niet in gesprek maar kom je in de sfeer van twee kampen.
In ons blog geven we reacties op mevrouw Batstra en geven we de gevoelens van ouders weer. Steeds hebben wij vragen aan mevrouw Batstra gesteld maar nimmer antwoord ontvangen.
Dat wij ongenuanceerd zouden zijn vind ik niet waar. Wij hebben op ons blog ruimte gegeven aan alle reacties bijvoorbeeld (dus ook mensen die blij zijn met haar boek, of het er wel mee eens zijn), naast reacties van gekwetste ouders. Als u mijn reacties in de Volkskrant ziet op haar reactie aan Milou van Hintum ziet u dat ik op een rustige manier haar visie probeer te weerleggen, haar serieus neem en correct ben, ook in onze vragen aan haar adres.
Wij zijn altijd bereid met mevrouw Batstra in gesprek te gaan. Omdat zij veel stof doet opwaaien bij ouders lijkt het me logisch dat ook met hen gesproken zal worden.
Wij zien daar in ieder geval naar uit!
Met vriendelijke groet,
Anne-Miek Wijnbergen
Angelique Bergsma
Platform Verontruste Ouders
c.c. Suzan Otten-Pablos, Arga Paternotte (Balans)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten