vrijdag 4 mei 2012

antwoord Van Veldhuijzen Van Zanten

Na de gesprekken van 5 maart met staatssecretaris Van Veldhuijzen Van Zanten en haar ambtenaren over het PGB vond ik bij terugkomst van vakantie haar antwoord. Ik had vragen gesteld over toezeggingen die zij gedaan had aan budgethouders, en wat mensen die geen toezegging hadden gekregen daaruit moeten afleiden, en over het certificaat voor verpleegkundige handelingen. Overigens voor wat betreft het laatste laat 70% van de mantelzorgers weten hier geen heil in te zien.

De strekking van de brief. Er zijn geen persoonlijke toezeggingen gedaan, maar er zijn toezeggingen gedaan van diverse aard voor wat betreft het uitzoeken van zaken, het verschaffen van nadere uitleg, en het helpen contact te leggen met gemeenten. Als er specifieke afspraken zijn gemaakt wordt binnenkort contact met ieder persoonlijk opgenomen.
Daar waar zich beleidsmatige vragen aftekenen worden deze besproken in het expertisecentrum PGB. Alle gevoerde gesprekken waren gelijkwaardig.
Mantelzorgers voeren regelmatig na autorisatie verpleegkundige handelingen uit. De zelf gekozen mantelzorger of verpleger doen dit naar tevredenheid omdat ze zo goed luisteren naar hoe de client dit ervaart. De staatssecretaris wil dit erkennen en uitdragen, en wil in gesprek met beroepsgroepen, PGB-houders en kijken naar de huidige praktijk om zo'n certificaat te realiseren.

Het is natuurlijk afwachten hoe het verder zal gaan. Nog onbekend is of begeleiding en kortdurend verblijf over zullen gaan naar gemeenten, en of zij daarvoor een PGB moeten realiseren. Volg de site van Per Saldo www.pgb.nl voor de actuele stand van zaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten