woensdag 7 december 2011

Zin in eigen regie Guppyrob

ZinInEigenRegie
7 december 2011 Door guppyrob

De meeste van mijn lezers zullen ondertussen wel begrepen hebben dat we druk bezig zijn om het PGB te proberen te redden. Het ziet er helaas naar uit, dat daar toch echt minimaal een val van dit kabinet voor nodig is. Een kabinet laten vallen is een lastig ding, dus worden er op dit moment ook andere stappen ondernomen.
Op twitter ontstond zo spontaan het idee ZinInEigenRegie. Het idee is om een coöperatie op te richten om zo zonder PGB toch een vorm van eigen regie te creeeren.
André Rhebergen heeft vanuit de ervaringen met eigen regie in WoondroomZorg met zijn collega’s een opzet gemaakt hoe dat eruit zou kunnen zien en samen met een aantal mensen die elkaar op twitter hebben ontmoet is hier een presentatie over geweest. Men zag in dat het niet een PGB zorg is, maar dat er toch een duidelijk grotere vorm van eigen regie in het ZIN systeem ingebakken kan worden.
Globaal houdt het idee in dat de zorgverleners die een zorgvrager nu heeft betaald gaan worden middels Zorg in Natura. Hiervoor dient dan een organisatie opgetuigd te worden die voldoet aan de voorwaarden van Zorg in Natura.
Deze organisatie zou er in eerste instantie alsvolgt uit kunnen zien.
Aan de leiding van deze organisatie staan de zorgvragers. Zij huren zorgverleners in en regelen direct met deze zorgverleners de zorg. De zorgverleners kunnen in diverse smaken worden aangenomen. ZZPers, mantelwerkers en in loondienst. Het is mogelijk dat nog niet alle type zorgverleners zijn opgenomen in het plan. Bijvoorbeeld gaat nog uitgewerkt worden hoe de informele zorg een vorm kan krijgen binnen de plannen.
De zorgvragers worden verenigt in een vereniging, die de zeggenschap gaat krijgen over de organisatie. Deze zal vanuit de leden eventueel ook regionale groepen gaan opzetten.
Om te kunnen voldoen aan ZIN zorg, is helaas ook nog een overkoepelend bedrijf nodig. Deze zal in grote lijnen zorgdragen voor de communicatie richting zorgkantoren/verzekeraars. En verzorgen dat er een AWBZ certificering komt.
Op regionaal niveau kunnen nog regiogroepen worden opgezet, om de communicatie met de gemeentes te regelen en te zorgen dat ook zorg vanuit de WMO geregeld mag worden door de zorgvrager.
Het is uiteraard niet hetzelfde als een PGB, want er de zorgvragers zullen zich aan andere regels moeten gaan houden dan nu met het PGB het geval is, maar in ieder geval bepaalt hier de zorgvrager zelf wie, wanneer en grotendeels hoe de zorg wordt ingevuld. Dit is een grote vooruitgang ten opzichte van de reguliere zorginstellingen en kan binnen de toekomstige regelgeving een uitkomst zijn om toch zelf de regie in handen te houden.
Het hele idee is nog niet volledig uitgewerkt en er zullen ook nog wel wat hiaten moeten worden opgelost, maar ik moet zeggen dat ik dit plan wel zie zitten.

Mocht u ook geïnteresseerd zijn om mee te doen en op bovenstaande manier uw zorg in te vullen. Houdt dan de berichtgeving in de gaten en stel eventueel vragen aan een van de mensen die er meer vanaf weet. U herkent ons aan het gebruikt van de hashtag #ZininEigenRegie. Er wordt gewerkt aan een website, deze zal ik te zijner tijd ook mededelen.

Om op de lijst met toekomstige deelnemers te komen, kan ik u aanraden om via twitter contact op te nemen met @AndreRhebergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten