zondag 16 oktober 2011

Verslag Hete Herfst Melkweg Amsterdam

De bedoeling van deze bijeenkomst was het verzet te bundelen, en gezamenlijk plannen te maken tegen dit kabinet. Teveel werd nog de nadruk gelegd op individuele acties, hoe goed ook. Het is juist de bedoeling elkaar te vinden in de strijd. Op 23 oktober volgt een actievergadering. Als het dan de bedoeling is de krachten te bundelen is Platform Verontruste Ouders aanwezig. Op 20 november is er een groot protes op de Dam Amsterdam. Wij volgen het en doen zoveel mogelijk verslag!

Verslag Hete ROAR reflections on a revolution.
Er is enorme jeugdwerkloosheid. We zitten in een financiele crisis. Er is een voedselcrisis. Er gaat enorme kracht uit van sociale media. De massamedia is belangrijk om mensen te bereiken. Het is belangrijk dat de verhalen heel direct zijn en snel online.

Peter Mertens PVDA Belgie
Er is verschil tussen misdaad en mismanagement. 5 muffins stelen uit een afvalcontainer = 5 maanden celstraf. Mismanagement ter waarde van 40.000 muffins vindt ongestraft plaats. Mensen brengen hun spaargeld weg, er wordt mee gespeculeerd totdat men kapot speculeert. Er ontstaat een teveel aan shulden bij de overheid. De schuldencrisis is de verantwoordelijkheid van de banken zelf. De crisis levert meer miljonairs op, die ervan profiteren.Er zijn 84 miljoen arme mensen. Er is grote werkeloosheid. Wie gaat deze crisis betalen? De veroorzakers van de crisis moeten betalen! De noodleningen komen niet terecht bij de griekse of portugeze bevolking, het komt terug in de banken. We moeten de griekse en portugeze bevolking steunen. In duitsland worden goedkope producten gemaakt door werkende armen. De banken zijn schuldig aan een hoge interest op leningen. Het kan overal gebeuren, we zijn allemaal grieken en portugezen. Wie is de vijand? Fatalisme is ook vijand. We moeten nee durven zeggen tegen de overheid. De grootste vorm van waanzin is het accepteren van die waanzin en er niet tegen strijden. We moeten nee zeggen en 1 zijn.

Occupy Amsterdam. Er is veel protest en vrolijkheid. Er zijn veel discussies. Het is een enthousiaste boel van 4000 personen. 150 personen hebben geslapen op het Beursplein. Er wordt gedanst, er zijn discussies. Er kwamen hangjongeren. Er heerst een vrolijke rustige sfeer. Er moet iets gebeuren. We maken deel uit van een wereldwijde beweging. De beweging verspreid zich, ook morgen en overmorgen en de dagen daarna.

Anja Meulenbelt, publicist
Waar is de solidariteit? Deze regering bezuinigt fout. Platform Stop Racisme: migranten en vluchtelingen zijn de oorzaak van de crisis is de boodschap. De massaimmigratie is de oorzaak. Maar het was het bedrijfsleven die de gastarbeiders haalde, niet links. Er is helemaal geen sprake van massaimmigratie. Er komen 2000 a 3000 mensen bij, maar hetzelfde aantal is vertrokken. Dat is een tsunami van 0!
Integratie is geen thema meer. Dit kabinet doet niets tegen racisme. Antimigratie gaat mislukken. Het onderling wantrouwen tussen bevolkingsgroepen wordt vergroot. Er is nog te weinig solidariteit om deze regering naar huis te sturen. We hadden vierkant achter de moslimgroepen moeten staan. Er kan geen plaats zijn voor racisme.

Derk v.d. Kamp Ricciotti ensemble. Op ongebruikelijke plaatsen worden concerten gespeeld. Bijv. in Nieuwspoort Den Haag. Bedoeling is confronteren met kunst. De muziek is van Soldaat van Oranje. Er komt een aanslag op de kunst. Er wordt bezuinigd op orkesten. Kijk op www.soldieroforange.nl Orkesten over de hele wereld spelen deze muziek. Er is een dvd aangeboden aan kamerleden. Het is gespeeld op het Prinsjesdagconcert. Het Philharmonisch Orkest speelde het op het Malieveld. Op acties moeten we deze muziek laten horen.

Milieudefensie Geert Ritsema, Hans Rosenboom van de huurbond Amsterdam, Ger Geldhof GVB Abvokabo FNV, Terug naar de bossen Jan Troost over de eurocrisis, pleinprotesten en bezuinigingsagenda van Rutte.
Hans Rosenboom. De kopers worden ontzien (hypotheekaftrek). De bezuinigingen worden afgewenteld op huurders. De sociale huursector wordt kleiner en de commerciele sector groter. Heffing geld hogere huren gaat naar het Rijk. De huurtoeslag van 110 miljoen in 2012. Dat is 9,25 Euro per huishouden naast andere bezuinigingen. Er is al meer bezuinigd op de huurtoeslag. De plannen zijn rampzalig. Hoge huren geven meer mogelijkheden voor het rijk. Toegang tot de sociale huursector is verkleind door een inkomensgrens te trekken. Het is een opstapelingseffect. Er vindt een kortgeding plaats tegen het optrekken van de maximum huren. In Den Haag heeft een huiskamerbijeenkomst georganiseerd met kamerleden. Gevolg is dat het niet landelijk gaat plaatsvinden maar in 140 gemeenten. Geprobeerd wordt een breed publiek te benaderen.
Geert Ritsema van milieudefensie. Rutte noemt de regering groen rechts. Dit kabinet is het slechtste voor het milieu. Wat klimaat en milieu betreft doet men alleen wat men Europees moet doen. Rutte leunt zwaar op Wilders. PVV ontkent het probleem. Er is gekort op het budget anti natuur/milieu maatregelen. De recreatie staat onder druk. Nieuw asfalt geeft op lange termijn alleen maar meer files en meer verkeer. Duizenden mensen sterven aan slechte lucht. We moeten het O.V. versterken en niet afbreken. Kolen en kerncentrales is voor export. Het CPB duurzaamheidsmonitor we liggen achter op zon en windenergie.De regering legt ons lot in handen van het bedrijfsleven. Goede regelgeving is taboe. Bedrijven krijgen alle ruimte. Arme landen staan niet op de agenda van dit kabinet. De olievervuiling in Nigeria is o.a. door Shell veroorzaakt. Rosenthal/Verhagen zijn de loopjongens van het bedrijfsleven. Door proefboringen steenkoolgas ontstaan aardbevingen en vervuiling van het drinkwater. De milieudefensie kan rekenen op steun van lokale bestuurders, ook van het CDA en VVD. Er moet een verbinding komen tussen lokale en mondiale problemen. Lokaliseer het verzet in het kader van mondiaal verzet.
GVB-O.V. Ger Geldhof
3000 van de 7000 banen gaan eraan. 40% van het O.V. sneuvelt. Door het wegsnijden van lijnen gaat de kwaliteit van het O.V. achteruit. Er zijn 5 acties geweest. Het O.V. moet in handen gelaten worden van de overheid. De minister heeft 23 miljoen afgehaald van de bezuinigingen. Onderzoeken wijzen uit dat de bezuinigingen niet gehaald worden, i.p.v. 170 miljoen is eigenlijk maar 20 miljoen mogelijk. Het O.V. werkt al heel efficient. De PVV verbrak haar verkiezingsbelofte, de partij wordt nu de partij van het verraad genoemd. Reizigers, oppositiepartijen, ouderenorganisaties ondersteunen de acties. Ook het College van B en W in Amsterdam. 20 november is een landelijke actiedag. De vakbonden moeten strijdbaarder worden.
Terug naar de bossen Jan Troost
Vroeger woonden de actievoerders niet in de maatschappij maar in instellingen in de bossen. Alle rechten en mogelijkheden worden weer afgebroken. Reuma is geen ziekte meer. Met de acties proberen we duidelijk te maken: het kan iedereen overkomen. Er zijn twee grote acties geweest. Actie survivalkamp in Mook. Daaruit naar voren kwam dat er heel veel verschillende ideeen zijn. Er is een schilderij van Rutte gemaakt, in een rolstoel voortgeduwd door Wilders in nachtgewaad en pantoffels: het kan iedereen overkomen. Er is een doodskist gemaakt voor Henk en Ingrid, en een grafrede voorgedragen. Terug naar de Bossen gaat een actielied maken op de muziek van Soldaat van Oranje. De grote vraag is wat kunnen we gezamenlijk doen? Wat bind ons? Hoe kunnen we samenwerken?
We moeten de neoliberale ideologie tegengaan. Het gaat om solidariteit. We moeten de onderwerpen breder aanpakken. Wat zijn de gemeenschappelijke thema's. Democratie en openheid betrachten. Rutte moet weg! Wilders duwt Rutte letterlijk.

Hoe kunnen we het protest tegen dit kabinet bundelen?

We willen een andere soort van wereld. De actiebereidheid is er en de kracht om protest te organiseren schiet te kort. Occupyacties ondersteunen en aansluiten. 20 november is een grote landelijke demonstratie. De ouderenbond ABVOKABO houdt nieuwe acties tegen bezuinigingen in de zorg. Samen met vrijwilligersorganisaties, clientenraden en kinderen van ouders in de zorg. De kwaliteit van de zorg moet beter.

Sadet Karabulut. Er zijn een aantal mensen in de wereld die veel macht hebben en geld. De rijken worden rijker en de armen worden armer. Mensen komen in beweging. Voor goede publieke voorzieningen, voor eerlijk delen en de problemen met de banken reguleren. Het sociale minimum voor mensen in de WSW is verlaagd, men werkt nu onder het minimumloon. Wat is er aan de hand? Er is een grote beweging ontstaan vanuit de kunst en cultuur. Armoede werkt niet! We moeten het protest organiseren in een landelijke manifestatie (Den Bosch Brabanthallen 20 november). 1 voor allen, 1 tegen racisme en uitsluiting, 1 stop stapeling. Cultuur, vakbonden en gehandicaptenorganisatieis vinden elkaar. Cultuur raakt de mensen in het hart. Hang een poster voor je raam! We moeten helder maken wat het gaat betekenen voor de mensen.

10 december is een algemene staking. Leg mensen uit hoe het zit. Bundelen houd niet op bij de grens. Occupy betekent niet alleen waar tegen. We moeten verantwoording nemen, onze plaats innemen. Wees trots op waar je voor staat.
Er is een hyves site tegen de bezuinigingsplannen: we zijn er klaar mee! Er zijn 65000 mensen lid. Het is een massaal protest.

Platform Verontruste Ouders: het moet vanuit de mensen komen. We hebben geen organisaties nodig die voor ons spreken we willen zelf spreken.

Mogelijk kunnen we een juridische actie opzetten. Of een schaduwkabinet opzetten. We moeten macht en aantal laten zien. Het verzet is geweldloos en intelligent. De gevolgen van de bezuinigingen moeten zichtbaar worden. Geloof in een andere wereld (Sadet Karabulut) Mensen zijn op zoek naar het andere. Het maakt meer indruk als we met heel veel zijn. Dit kabinet vormt een muur waar je niet doorheen breekt. Er zijn nog heel veel mensen die het niet weten. Sluit je aan bij locale anti bezuinigingsgroep comitees (ABC's) Dit bestaat in Amsterdam.
23 oktober is een actievergadering in theater Perdu in Amsterdam. Aanvang 14.00 uur. Volg www.heteherfst.nl voor meer informatie.

Plenair Slotpanel Ruud Kuin (hoofdbestuur ABVOKABO FNV), Ronald van Raak (tweede kamerlid SP), Ed Groot (tweedekamerlid PVDA)Peyman Jafari (Rekening Retour) Melle Kromhout (Mars der Beschaving)
Mars der beschaving is een protestactie vanuit de cultuursector van Rotterdam naar Den Haag gelopen naar het Malieveld. Hoofdbestuur ABVOKABO FNV er moet meer bemoeienis komen op politieke besluiten. OV-acties voor kwaliteit in het O.V. maar ook in meer sectoren zoals het welzijnswerk. De kwaliteit van voorzieningen holt achteruit. In de eerste week van november vinden stakingen plaats.
SP We moeten mensen op de werkvloer organiseren. Schoonmakers, Sociale Werkplaats, in de zorg, in het onderwijs, de politieagenten, de postbodes. 1 voor allen. Het verzet moeten we samenbundelen. De lucht is bezwangerd van protest. Onder 1 noemer moeten we het verzet bij elkaar brengen: 1 voor allen. PVDA Hans Spekman, Lea Bouwmeester en Agnes Wolbert maken zich sterk. Deze regering zit op slot. Er moet een brede maatschappelijke campagne komen. Rekening Retour wil de rekening van de crisis terugsturen naar de banken en de speculanten. Het is een gezamenlijke boodschap die mensen aanspreekt. Samenwerking komt niet zo maar tot stand. Dit kabinet moet weg! De neoliberale ideologie aanvallen.
17 november is er protest participatiemarkt Osdorp aanvang 13.30 tegen het vervallen van zgn IDbanen. Niet meer tegen minimumloon werken maar op verplichte vrijwilligersbasis.
6 november Mansfeldschool: lage inkomens weerbaar maken.
Maar: voorkom geisoleerd actievoeren!
Sadet Karabulut: we moeten nog strijdbaarder worden. Het gaat om de laagste inkomens en mensen met een arbeidshandicap. 10 december is er een landelijke actiedag.
Op 25 oktober verpleeghuis Gaasperdam FNV vakbondscafe.
Winst gaat telkens boven mensen. We moeten zelf verantwoordelijkheid nemen. Naar welke wereld willen we toe? ID banen worden om zeep geholpen. Er moeten 1 miljoen op het Museumplein. We moeten elkaar vast blijven houden en ons niet uit elkaar laten spelen. Wij bepalen wanneer het genoeg is!

Hierna ben ik met een groep naar het Beursplein getrokken, dwars door de stad. Mensen stonden langs de kant te kijken en juichden ons toe of scandeerden onze leuzen mee. De sfeer op het Beursplein was bijzonder vriendelijk. Er waren alom discussies en er werd eten aangeboden. Kinderen tekenden. Sommige mensen lieten op ludieke wijze hun protest zien.

1 opmerking: