maandag 24 oktober 2011

verslag actievergadering demonstratie 20 november Dam Amsterdam

Je weet het inmiddels he, 20 november is er een grote demonstratie tegen de plannen van kabinet Rutte. Ook de bezuinigingen waar wij mee te maken hebben komen dan ruim onder de aandacht! We pikken het niet en we blijven actie voeren! Komt allen naar de Dam in Amsterda op 20 november. Meer informatie volgt!

Onder de paraplu van Hete Herfst komen diverse actiegroepen en organisaties bijeen. Het is nu tijd om onze krachten te bundelen zodat we echt tot een groot maatschappelijk verzet komen. Zoals de bezuinigingen ons treffen, raakt het ook veel andere groepen. Werknemers, vluchtelingen, huurders, mensen in de bijstand, gepensioneerden, en nog veel meer groepen. Tijd om de krachten te bundelen. Natuurlijk heeft iedereen zijn of haar eigen idee en belangen. Hieronder het verslag van de actiebijeenkomst. Op deze vergadering heb ik tevens de belangen van Terug naar de Bossen en Walk of Shame vertegenwoordigd naast Platform Verontruste Ouders met het idee drie zielen een gedachte! Wordt vervolgd!

Verslag actievergadering 23 oktober, Perdu, 14.00 uur
Concept aankondiging actie Dam 20 november
Mensen boven winst
Voor solidariteit en echte democratie
Voor het kabinet Rutte en haar gedoogpartner is niets of niemand veilig. Ze doen een ongekende aanval op kunst, welzijn, milieu, openbaar vervoer, gepensioneerden, gehandicapten, uitkeringsgerechtigden, huurders, werknemers, studenten en migranten.
Daarmee wordt de rekening van de economische crisis neergelegd bij de zwakste groepen. De regering breekt de solidariteit af en voedt het wij-zij denken dat bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet.
Wij willen de rekening van de crisis terugsturen naar de aanstichters. Bankiers, speculanten, grote ondernemers hebben zich de afgelopen jaren enorm verrijkt. Niet langer mag de onbegrensde zucht naar winst alles wat mooi en weerloos is vernietigen en onze democratie uithollen.
De heersende logica van winst voor de rijken en crisis voor de rest stuit op steeds meer verzet- van de de occupy-protesten tot acties en stakingen in verschillende sectoren.
Wij willen de protesten van diverse groepen bundelen in een gezamenlijke demonstratie op 20 november die oproept voor solidariteit, echte democratie en mensen boven winst.

Peyman Jafari (Rekening Retour) opent de vergadering.
Al voor kabinet Rutte ontstonden maatschappelijke groepen. Er waren netwerken van organisaties. Er waren demonstraties zoals het omsingelen van de Nederlandse Bank en solidariteitsbijeenkomsten. De Hete Herfst bijeenkomst in de Melkweg trok 400 bezoekers. Het idee ontstond daar: meer verzet en de krachten bundelen. Er zijn demonstraties en acties geweest van o.a. de Occupy beweging, leerkrachten en studenten, Openbaar Vervoer.
De bedoeling is om op 20 november een zo groot mogelijke demonstratie te organiseren met een zo breed mogelijk gedragen pamflet. Nu moeten we de structuur neerzetten, de organisatie en werkgroepen regelen. Een idee is ook een schaduwkabinet te organiseren.
Ger Geldhof is actievoerder van het GVB en voorzitter van het bondsbestuur ABVO-KABO FNV. Er komt een discussie over het verbreden en verbinden. Dat is lastig want overal is historie. Soms is er in het verleden ruzie geweest. Er zijn veel afzonderlijke protesten. Nu moeten we het protest organiseren. Het gaat om een demonstratie op de Dam. Daar zullen een aantal sprekers zijn, dan volgt een demonstratieve optocht die weer eindigt op de Dam waarna nog een aantal sprekers volgen. Hoe groter hoe beter! Er kunnen bewegingen en organisaties daarbij aansluiten. De sprekers zullen geen voorvrouwen/mannen zijn aar mensen die met de poten in de modder staan. Wat willen wij bereiken?
Occupy kan aansluiten. We moeten het uit de sfeer van belangenvereniging trekken (Occupy) (Platform Stop Racisme en Uitsluiting): We moeten niet in hiërarchie denken maar dingen toevoegen. Niet als concurrerend (Occypy-Hete Herfst) maar aansluitend. Georganiseerde en ongeorganiseerde verbanden samen laten komen. Het gaat niet om de tegenstelling is de algemene gedachte in de zaal. Meerdere organisaties worden 1. Een reactie vanuit de zaal: onderdeel van de Occupy beweging is dat verschillende organisaties samenkomen. Mensen worden op t.v. niet geïnformeerd. Mijn reactie: ik voel me aangesproken door Occupy heeft mijn sympathie maar deze actie is niet door Occupy georganiseerd. We moeten samenkomen. De stapeling van bezuinigingen treft niet alleen chronisch zieken en gehandicapten. Het blijft niet bij 1 bezuiniging. Dat moet onder de aandacht gebracht worden!
Reactie vanuit de zaal: Mensen boven winst. Je kunt het ook breder maken nl. Verzet Tegen Kabinet. Het gaat niet alleen om winst maar er spelen heel veel andere aspecten. Andere reactie: er wordt pragmatisch mee omgegaan, niet zij-wij. Het loopt door elkaar heen, het kan elkaar ook aanvullen, samen en naast elkaar. Het is geen tegenstelling. Andere reactie: we moeten oppassen dat we verbroedering tegen gaan. 20 november is een actievorm waarbij zoveel mogelijk mensen wel hun stem laten horen. De sfeer van Occupy kunnen we meenemen. Andere reactie: we willen concreter worden. Tegenhouden bezuinigingen: dan snappen mensen waar het over gaat. Wij steunen Occupy. Maar op 20 november zijn er heel veel acties die krachten bundelen. Mijn reactie: Verzet Tegen Kabinet, dan voelt iedereen zich aangesproken.
Iedere organisatie kan op zijn/haar manier invulling geven aan het pamflet. Pas het aan voor jouw doelgroep zodat mensen zich aangesproken voelen.
Tekst pamflet
Reactie: Voor solidariteit en echte democratie. Leuk maar hoe willen we de rekening terugsturen? Het is meer hoe moeten we het doen? We moeten mensen meer betrokken maken. Saar Boerlage stelt als voorbeeld de Vietnamactie. Langzamerhand vond men elkaar. Het is goed om historie meer weerklank te geven, bijv. voor ouderen. Reactie: mensen boven winst. Ik voel meer voor vingers aflikken of hete herfst. Reactie: ik wil asielzoekers erbij. De rol van de gedoogpartner moet duidelijker.
Reactie: we willen niet alleen protest bundelen maar ook tot alternatieven komen. Een alternatieve begroting, een schaduwkabinet. Zo kunnen we iets aanbieden i.p.v. alleen te demonstreren.
Platform Stop Racisme en Uitsluiting. We moeten het hebben over vluchtelingen of migranten i.p.v. asielzoekers. Andere reactie: het woord stapelen heeft indruk gemaakt. Dat moet erin. Het is een niet zo vaak gebruikt woord, valt op, en geeft goed weer.
Hoe krijgen we 10.000 mensen op de been? De Hete Herfst is een platform voor alle bewegingen. We gaan het uitbouwen.
Reactie: Onderkant van de samenleving/zwakste groepen. Dan voel ik me niet aangesproken. We moeten steun zoeken bij de middengroepen, de werknemers. Ik zou voorstellen basis van de samenleving niet enkel de onderkant.
Reactie: Niet beginnen met een aanval op het kabinet. Is te links. We moeten tegen de plannen van het kabinet zijn. Dan bereik je een grotere doelgroep.
Reactie: Er moet een schaduwkabinet op het podium komen. Iedere beweging stuurt een woordvoerder met een alternatief plan.
Mijn reactie: zelf heb ik het vaak over maatregelen die ons zo onevenredig hard treffen. Dat moet er ook in. Ik wil geen slachtofferrol maar aan de andere kant zijn wij straks wel degelijk de pineut. We worden slachtoffer gemaakt. Daar moet wel aandacht voor zijn.
Reactie: de acties moeten pijn doen. Er moet ook aandacht zijn voor de WSW, de huishoudtoets. Reactie: dit pamflet kan worden afgedaan als linkse prietpraat. Winst is voor heel veel Nederlanders geen vies woord, de meeste mensen zijn daar niet op tegen.
Reactie: Welzijn boven welvaart? Dat zet aan tot denken!
Reactie: We moeten actieplannen maken met concrete duidelijke eisen. Een overzicht van de bezuinigingen?
Reactie: Tegen alle crisismaatregelen. Kan een subkop zijn: geen belasting meer maar aandeelhouders?
Reactie: het moet ook duidelijk worden dat dit een vervolg krijgt: we gaan door!
Er is een andere bijeenkomst op 20 november. Moeten we daardoor onze actie verschuiven naar 27 november. Of is het een idee hun actie in te korten en dan aan te schuiven bij ons protest? De datum 20 november is al overal bekend. Je zaait verwarring als je dat weer gaat wijzigen. Op internet, twitter op blogs is de datum overal bekend. Je kunt elkaar ook juist versterken!
Er komt een actie voor de demonstratie om aandacht te vragen voor de 20e. Dit is een aandachttrekker, een opwarmer bijv. op Binnenhof, bij een multinational, grote bank.
De naam voor onze coalitie blijft voorlopig Hete Herfst, dat kan later hete Winter worden. Een ander idee is coalitie mensen boven winst. Reactie: maar Hete Herfst is bekend. Welzijn boven welvaart? Verzet tegen Kabinet? Besloten is dat Hete Herfst de werktitel blijft voorlopig. Er moeten meer mensen bij en concrete werkgroepen geformeerd worden. Nu Ander Europa, Stop Racisme en Uitsluiting, Ger Geldhof ABVO KABO FNV, Plein der Beschaving, FNV vecht op je recht, Platform Rekening Retour.
Ik heb me namens Platform Verontruste Ouders, Terug naar de Bossen, en Walk of Shame opgegeven voor de Coördinatie (Hete Herfst). Een volgende bijeenkomst is gepland op zaterdag 29 oktober van 15.00 tot 17.00 Informatie volgt. Hierbinnen worden ook de onderwerpen pers en schaduwkabinet opgenomen. Terug naar de bossen en Walk of Shame geef je reactie en punten door voor die tijd!
Er worden nog de volgende werkgroepen geformeerd: actie voor de demonstratie, een werkgroep mobilisatie en materiaal verspreiden, en een werkgroep organisatie/facilitair/logistiek.
De volgende actievergadering is gepland voor 5 oktober, 14.00 Meer informatie volgt. Helaas ben ik dan verhinderd maar we worden ongetwijfeld goed op de hoogte gehouden

(Anne-) Miek Wijnbergen
Platform Verontruste Ouders
Ook namens Terug naar de Bossen en Walk of Shame

Het staat jullie vrij dit verslag te verspreiden onder geïnteresseerden en bezoekers van de bijeenkomst, zo ook andere verslagen. Zoveel mogelijk zou ik zeggen en waar maar kan!
Haha grappig om te vermelden nog dat mijn spellings- en grammaticacontrole Ger Geldhof probeerde te wijzigen in Ger Geldwolf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten